Siirry sisältöön
seko(ko?)

Olen 14-vuotias tyttö, kahdeksannella luokalla. [viestiä muokattu] Paitsi uudessa koulussa kukaan ei tee näin :(.
Eli siis väsymys nyt on varmasti lähes jokaisen ongelma, se kun illalla ei saa unta yms yms, mutta minulle on käynyt ajansaatossa niin, että en halua nukkua. Yöunet jäävät keskimäärin 5-6 tuntiin, koska iltasin minusta tuntuu, että elämää on turha hukata nukkumiseen. Että on tyhmää nukkua, kun sentään elää vain kerran. En voi millään alkaa nukkumaan ennen kahtatoista,yleensä nukkuminen menee paljon myöhemmäksi. Viime keväänä, kun en ollut nukkunut paljon paskaakaan, sekosin ihan täysin. Mielessäni oli kaiken maailman [viestiä muokattu]… Iltasin vain täsirin ja itkin ja pelkäsin että ovesta astuu sisään murhaaja. Tein monesti melkein [viestiä muokattu], kun en kestänyt sitä tunnetta. Sitten alkoi onneksi loma ja sain nukkua.
Toinen asia on syöminen. Olen noin 170 cm pitkä ja painan 68 kiloa. [viestiä muokattu]
Pyrin aina täysellisyyteen. Koulu menee melko hyvin, keskiarvoni on 9.1 .
Minulla on tosi huono omatunto. [viestiä muokattu].
Muutimme vasta, ja jouduin jättämään koko elämäni. Olen ollut neljällä ala-asteella ja nyt kolmella yläasteella muuttojemme takia. Mutta nyt minulla jäi koko elämäni. Uudessa koulussa en ole saanut yhtään hyviä kavereita, mutta näitten kanssa tulee jollain tapaa juttuun. Olen lähes onnellinen, mutta heti kun muistelen vanhaa elämääni, alan itkemään. Ja minä en ole niitä ihmisiä jotka itkee.
Haluaisin kommenttia, apua, ja mielipiteitä :).

MLL Ylläpito

Tämä on Nuortennetin ylläpidon viesti.

Hei,

Kirjoitit vakavasta asiasta, jonka selvittämiseen tarvitset aikuisen apua. Löytyykö lähipiiristäsi sellaista aikuista, jonka puoleen voisit kääntyä? Kouluissa ja oppilaitoksissa tällaisia tilanteita varten on esimerkiksi kouluterveydenhoitaja tai koulukuraattori, jotka osaavat ja haluavat auttaa.

Voit myös soittaa Lasten ja nuorten puhelimeen numeroon 116 111, joka on auki arkisin klo 14-20 ja viikonloppuisin klo 17-20 (puhelu on maksuton) tai kirjoittaa Lasten ja nuorten nettiin. Tai käy tutustumassa nuortennetin sivuilta http://www.mll.fi/nuortennetti/ löytyviin ”aikuisen apua” – teksteihin.

Me too!

Mulla on ihan sama! Oon myös 14-vuotias, enkä mäkään nuku kovin hyvin. Paitsi et mä en ajattele että mä tuhlaan mun elämää nukkumiseen, mä en vaan yksinkertasesti pysty nukkumaan. Ja sitten kun unettomuus alkaa tosissaan ottaa päähän, ni teen jotain tosi typerää, mut sen ainut keino päästä pois niistä ajatuksista..
Mä ehdottaisin sua menee just puhuun jolleki, Meil oli se terveystarkastus ni kerroin siel, et nukun joku 2-7h yössä, ni ne sano et ne voi laittaa mulle unilääkkeitä (mitä mä en aio ottaa) ja sit et mä keksisin jotain unirytmiä. Sillai et illalla aina tekee jotku samat jutut joka ilta ja menee nukkumaa, niin ”keho oppii siiihen et mennään nukkumaan illalla”.
Mut jos sä tosi ajattelet sillai et tuhlaat elämäs nukkumiseen, ni enemmän sä tuhlaat elämääs jos sä et nuku. Koska ku sä oot väsyny, ni et jaksa tehä mitään, et jaksa käydä kouluu tai mitään ja sit et saa hyvää työpaikkaa! :(
Toivon et alat nukkumaan, mäki aion parantaa mun tavat!! :)
Tsemppiä!:)

yöpöllö

oot ilmiselvä yöpöllö iha normaalia, on tutkittu että olisi viisaampiakin kun muut yleensä

Se kukkaruukun purkki

Mulla itselläni on ollut sama ongelma syntymästäni (2002) tähän vuoteen asti (2016). Ja nyt vasta noin kuukausi sitten se vain yhtäkkiä loppui.
Itseäni auttanut jonkun verran musiikin kuuntelu ja kirjan lukeminen sekä nyt uutena, se, että vietän aikaa ulkona koirani kanssa ennen nukkumaan menoa.
Se, että ajattelet huomista niin ei auta uniongelmaa. Oletko kokeillu nukahtamisaikaa lyhentäviä lääkkeitä? Entä osaisiko terveydenhoitaja auttaa? Vai vaivaako jokin mieltäsi niin paljon ettet voi nukkua? Onko masennusta, apaattisuutta?

Nimetön

Lopeta koulut niin saat elää rentoa elämää

Nimetön

Miksi MLL:n Ylläpito on julkaissut ylläolevan kommentin ”Lopeta koulut niin saat elää rentoa elämää”, sen kuulostaessa vahvasti pilailulta viesti on myös erittäin huonoa esimerkkiä.
Koulujen lopettaminen ei takaa unta, koulutus takaa sen sijaan mahdollisen tulevaisuuden työn, ammatin ja palkan: edes kohtalaisen elämän jottei tarvitse elää tuilla ja kitua leipäjonossa koska muualtakaan ruokaa ei saa.
Rento elämä ja sossussa ramppaaminen/syrjäytyminen/toimettomaksi jääminen eivät kuulosta mielestäni samalta.

Monet saa vähän myöhemmin unta kuin toiset normaalisti. Liikkua kannattaa jotta energiaa purkautuisi, laitteet kannattaa sulkea ajoissa ja omasta makuuhuoneesta kannattaa tehdä pimeä ja rauhallinen ”rentoutumispaikka”.
Terkalle tai lääkärille on hyvä mennä juttelemaan kun on kysyttävää ja heiltä varmasti saa ammattitaitoisia ohjeita nukahtamiseen ja siihen, kuinka oppia säätämään nukkumaanmenoaikaa ja muuta.

Samantapaista

Itsellä on myös uniongelmia. Nukun arkisin n. 3-6 tuntia, joskus en yhtään. Tiedän että asialle pitäisi tehdä jotain mutten tiedä mitä.

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Heippa ”Samantapaista”,

ikävä kuulla, että kärsit uniongelmista, sillä uni on hyvinvoinnille ihan yhtä tärkeätä kuin ravinto ja liikunta. Onkin todella hyvä, että olet lähtenyt ottamaan selvää mitä uniongelmille voi tehdä.
Ihan ensimmäiseksi voisit miettiä onko vuorokausirytmisi säännöllinen eli menetkö nukkumaan aina suht samaan aikaan. Säännöllinen vuorokausirytmi helpottaa nukahtamaan ajoissa. Illat olisi hyvä myös rauhoittaa eli mitään raskasta liikuntaa ei tulisi tehdä pariin tuntiin ennen nukkumaan menoa ja älylaitteilla oloa tulisi myös silloin välttää. Viikonloppuisin tulisi myös pitää unirytmistä kiinni ja se voikin tuntua vähän vaikealta, sillä silloinhan olisi usein kiva valvoa myöhään. Jos viikonloppuisin tulee nukuttua puolille päivin niin arkisin voi olla todella vaikeata palata takaisin siihen normaaliin unirytmiin.

Tosi kurjalta kuulostaa se, että välillä et saa ollenkaan unta. Seuraava päivä tuntuu silloin varmasti raskaalta. En tiedä nukutko joskus päiväunia, mutta jos nukut niin ne olisi hyvä pitää noin puolen tunnin mittaisina sillä muuten ne taas vaikuttavat haitallisesti yöuniin. Lisää vinkkejä aiheeseen löydät täältä: https://www.mielenterveystalo.fi/aikuiset/itsehoito-ja-oppaat/itsehoito/unettomuuden_omahoito/Pages/default.aspx

Jos uniongelmasi ovat jatkuneet pitkään suosittelisin, että kävisit puhumassa niistä koulun terveydenhoitajalle tai jos, et ole koulussa niin voit varata ajan terveysasemalle.

Hyviä yöunia sinulle toivottaa,
Lasten ja nuorten puhelimen päivystäjä

Vastaa aiheeseen: Nukkuminen

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top