Siirry sisältöön
11p

Olen huono kaveri koska, satutan kaikkia kavereitani mutta en tietenkään tarkoita sitä. Monet ovat jo puhuneet minulle siitä miten satutan heitä mutta he silti ovat minun kanssa. Olen itse yrittänyt perääntyä mutta he vain tulevat takaisin. Kotonakin kun menen ulos kaverini valitti että heitin kepin ja jää kovia lumipaakkuja päähän. Koulussa taas he valittavat että lyön heitä. Mitä voi tehdä lopettaakseni?

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei nimimerkki ”11p”!

Kiitos viestistäsi!

Kirjoitit, että monet ovat puhuneet sinulle, että satutat heitä, mutta he haluavat silti olla kanssasi. Minulle tämä kuulostaa siltä, että sinussa on varmasti paljon sellaisia puolia, mitkä itseasiassa tekevät sinusta hyvän kaverin. Satuttaminen on kuitenkin väärin, eikä ketään saisi satuttaa – siksi onkin tosi hieno juttu, että pohdit, mitä voisit tehdä sen lopettamiseksi. Se, että olet pysähtynyt pohtimaan asiaa, on jo hieno askel eteenpäin, hyvä sinä!

Joskus omaa käytöstä ja omia tunteita voi olla vaikea hallita. Silloin voi sattua ylilyöntejä, jotka harmittavat jälkikäteen. Yksin asiaa ei tarvitse kuitenkaan jäädä pohtimaan, vaan olisi tärkeää, että avuksi voisi saada jonkun turvallisen ja luotettavan aikuisen. Yhdessä aikuisen kanssa voi pohtia, millaisia tilanteet ovat olleet ja mitä sitä ennen on tapahtunut, että tilanne on päätynyt siihen, että kaveria sattuu.

Neuvoni siis onkin, että kääntyisit tässä asiassa jonkun oman läheisen aikuisen puolelle. Kuka voisi olla sinun lähipiirissäsi sellainen aikuinen, kenelle voisit asiasta jutella? Myös koululla on hyvä kääntyä esimerkiksi opettajan tai koulukuraattorin puoleen. He ovat tottuneet käsittelemään monenlaisia eri tilanteita ja heillä on varmasti keinoja auttaa myös tässä asiassa.

Voit halutessasi soittaa myös meidän ilmaiseen Lasten ja nuorten puhelimeen (p. 116 111), tulla chattiin juttelemaan tai kirjoittaa nettikirjeen. Keskustelut ovat aina luottamuksellisia ja nimettömiä!

Tähän loppuun haluaisin kannustaa sinua vielä miettimään, mitkä ovat sinussa niitä asioita ja piirteitä, mitkä tekevät juuri sinusta hyvän kaverin. Minulle ainakin välittyy kuva, että olet ajattelevainen ja fiksu nuori, kun olet osannut pohtia tätä asiaa näin hyvin ja haluaisit asiaan muutosta!

Mukavaa alkanutta vuotta!
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: Olen huono kaveri

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top