Siirry sisältöön
Lima

Hei! Mä olen huomannut olevani suorastaan koukussa [osa viestistä poistettu].  En tee sitä siksi, että mulla olisi paha olla. Saan mielihyvää sitä kivusta. Vaikka ne jäljet onkin vain pintanaarmuja, mä haluaisin lopettaa, mutta en vain pysty.

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei,

Kiitos viestistä, hyvä että kirjoitit meille.

Viiltelyn syy ei ole aina suoranainen selkeä paha olo. Siihen voi olla syynä myös fyysisen mielihyvän tunteen aikaansaaminen. Viiltelyn aiheuttaman kivun seurauksena keho tuottaa alkaa hormoneja, jotka peittävät kivun tunteen. Tähän hyvän olon tunteeseen voi jäädä koukkuun, ja siihen riittävä viiltelyn määrä voi kasvaa viiltelyn jatkuessa. Nuorena kehon muuttuessa kohti aikuisuutta tulee paljon uusia tunteita, joita ei heti tunnista eikä hallitse. Viiltely voi olla myös näiden tunteiden peittämistä. Hämmentävien ajatusten ja nopeasti vaihtuvien tunteiden hallintaa saattaa yrittää peittää omaa kehoa fyysisesti hallitsemalla.

Viiltelyn syyt tulisi aina selvittää mahdollisimman pian. Sinun ei tarvitse yksin yrittää lopettaa viiltelyä. Aikuiset auttavat sinua. Voisitko puhua jollekulle luotettavalle aikuiselle lähelläsi? Jos läheiselle aikuiselle puhuminen tuntuu vaikealta niin koulusi terveydenhoitaja tai kuraattori ovat henkilöitä, jotka varmasti kuuntelevat sinua ja ohjaavat sinua kohti sellaista paranemistietä, jolla viiltely saadaan loppumaan.

Mainitsit, että viiltelystä jääneet jäljet ovat vain pintanaarmuja. Viiltelyn jatkuessa tarve satuttaa itseään voi olla entistä voimakkaampaa, ja jäljet iholla voivat silloin olla pahempia ja pysyviä.

Mainitsit, että olit viillellyt ahdistuksen takia. Viiltelyn syy voi olla sellainen asia mitä itse ei ehkä muista tai halua muistaa. Siksi syyn selvittämisessä tarvitaan terveydenhuollon ammattilaisten kokemusta. He osaavat selvittää syyt viiltelyyn ja arvioida parhaan hoitokeinon juuri sinulle.
Toivon, että haet aikuisilta apua mahdollisimman pian. Sinulla on oikeus turvalliseen ja onnelliseen nuoruuteen.

Voit soittaa meille ja jutella ajatuksistasi puh. 116111 (ma-pe klo 14-20, la-su klo 17-20), tai kirjoittaa lisää nettikirjeessä, tai chatissä. Chatiin voi myös varata ajan: https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/lasten-ja-nuorten-chat/varaa-aika-chattiin/

Lämpimin terveisin,
Lasten ja nuorten netin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: Olen koukussa [osa otsikosta poistettu]

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top