Siirry sisältöön
Tyty

Puhelin… vie multa kaiken.

Mun sosiaalinen elämä on p****na, en urheile, enkä tee MITÄÄN paitsi… olen puhelimella.
Siis puhelin taitaa olla mun elämä. En osaa tehdä mitään ilman sitä. Koulu menee huonosti, olen introvertti, stressaan helposti (käytän puhelinta stressiin), minulla ei ole kuin 1 kaveri. En tiedä enään mitä pitäisi sanoa tai mitä tehdä.

Olen yrittänyt vähentää, jopa lopettaa puhelimen käytön kokonaan, mutta se ei onnistu. Miten muka se onnistuisi? Miten ihmeessä?! Addiktoitunut ei voi päästä eroon jostain, mikä on helposti ulottuvilla ja tarvittavissa. Mikä tuntuu hyvältä…

Puhelimella olo vie tylsyyden. Se syö kurjan olon, mutta samalla lisää sitä. Miten se on edes mahdollista!? Käyttö antaa mielihyvää ja kun lopetan niin olen masentunut, yksinäinen. En saa aikaan mitään. Kaiken aloittaminen on minulle erittäääinnn hankalaa ja energiaa vievää. Tuntuu kun luisuisin pikkuhiljaa loputtomaan kierteeseen, putoan mustaan aukkoon. Tyhjyyteen, [Osa tekstistä poistettu]

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei Tyty,

Kiitos paljon viestistäsi!

Luulen, että et ole yksin ajatustesi kanssa. Puhelimella pääsee käsiksi moniin mielenkiintoisiin sisältöihin ja siitä voi olla iloa monessakin asiassa. Siinä voi kuitenkin olla varjopuolensa – puhelimen käyttö voi myös helposti viedä mukaansa ja siitä voi tulla liiallista.

On hienoa, että tunnistat sen, että puhelin vie aikaasi ja sinun on vaikea olla ilman sitä. Niin kuin sanoitkin: puhelimesta irtautumisen tekee vielä haastavammiksi se, kun se on koko ajan saatavilla. Irrottautuminen tällaisesta voi olla vaikeaa, mutta olet ottanut jo ison askeleen eteenpäin, kun kirjoitit ajatuksiasi tänne!

Nuortennetin sivuilta voit lukea lisää tähän aiheeseen liittyen: https://www.nuortennetti.fi/netti-ja-media/digihyvinvointi/

Kerroit myös, että sinulla on yksi kaveri. Haluaisitko tutustua uusiin ihmisiin ja saada lisää kavereita? Entä onko sinulla mielenkiinnon kohteita, jotka eivät liittyisi välttämättä puhelimeen?

Voisitko ajatella kertovasi näistä ajatuksistasi puhelimen käyttöön liittyen jollekin luotettavalle aikuiselle? Esimerkiksi jollekin lähipiirisi aikuiselle tai vaikka koulussa opettajalle tai kuraattorille. Olisi tärkeää, että saisit tukea koulunkäyntiin ja stressinhallintaan sekä tukea puhelimenkäytön hallitsemiseen.

Meillä Nuortennetissä on myös ilmainen Lasten ja nuorten puhelin (suomeksi 116 111 eller på svenska 0800 96 116) sekä chat ja nettikirjepalvelu: https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/ Palveluissamme pystyt anonyymisti juttelemaan ihan mistä aiheesta tahansa.

Lämpimin terveisin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: Ongelma-puhelin

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top