Siirry sisältöön
Joku

Moi, oon 15v tyttö jostain päin suomee ja alotan 9lk kesän jälkeen. Mä meen suoraan asiaan nyt ku oon ns esittäytyny. Eli mä oon huomannu että mä oon jotenki muuttunu tosi paljon siitä ku alotin ylä asteella.. ja toki se ok normaalia että muututaan ku murrosikä ja kaikki, mutta musta tuntuu että oon menny vaan huonompaan suuntaan. Sanon nyt vaan ihan suoraan, eli siis mä viiltelen. En oo tehny silleen kauaa mutta nykyään jos mulla on mun kaverin kanssa riitaa tai mun perheen kanssa riitaa niin mun pää täyttyy ajatuksilla ja sitte mä vaan puran mun tunteita silleen että viiltelen mun käteen.. En oo kertonu mun vanhemmille enkä oo aatellukkaan kertoa koska en tykkäö tehä tästä isoo juttua koska en tosiaankaan hae tällä mitääm huomiota. Mä vaan haluisin että mun elämä void olls helpompaa ku musta tuntuu että kaikki vihaa mua. Ja oon koulussaki ihan paska. Mä vaan haluun helpon ja kivan elämän missä mun kaveri ei suuttuis mulle aina.. haluun vaa et kaikki ois hyvin.

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei!

Kiitos viestistäsi. Oli tosi hienoa, ettet jäänyt yksin asiasi kanssa, vaan haet itsellesi apua.

On totta, että ihminen muuttuu murrosiän aikana paljon. Keho muuttuu, ajatukset muuttuvat ja koko identiteetti on muutoksessa. Täytyy ihan uudestaan pohtia, kuka on, millainen haluaa olla ja kuinka toimia eri tilanteissa. Tunteet myllertävät eikä niille ole aina sanoja tai keinoja käsitellä niitä.

Olet hienosti oivaltanut, mitkä tilanteet ovat sinulle tällä hetkellä hankalia ja ne näyttävät liittyvän riitatilanteisiin kotona ja kavereiden kanssa. On ihan ymmärrettävää, että tunteet välillä kuohahtavat kovastikin ja ne tekee mieli purkaa jotenkin.

On kuitenkin harmillista, että purat tunteet satuttamalla itseäsi. Viiltelyn johdosta kehoon vapautuu hyvää oloa tuottavia hormoneita, mutta niiden vaikutus on lyhytaikainen, kun taas jäljet jäävät pitkäksikin aikaa – jopa loppuelämäksi. Niiden vuoksi voi joutua miettimään kesällä tai urheillessa vaatetusta ja ne saattavat aiheuttaa häpeää ja pahaa mieltä vielä silloin, kun kaikki on taas hyvin.

Olisikin tosi hyvä tiedostaa nuo vaaran paikat jo etukäteen ja miettiä jokin vaihtoehtoinen toimintatapa niihin tilanteisiin, kun suututtaa. Samantyyppisen kehollisen reaktion voi saada kylmänaltistuksella eli valuttamalla kylmää vettä ranteille, lähtemällä nyt talvella pakkaseen tai räpsyttämällä kuminauhaa ranteessa. Joillain auttaa liikunta tai musiikin luukuttaminen täysillä. Hyvä tapa on myös hakeutua jonkun turvallisen ihmisen seuraan (livenä tai kännykän välityksellä) ja purkaa ärsytys hänelle – esimerkiksi hyvälle kaverille, sisarukselle tai sille toiselle vanhemmalle, joka ei ole ollut riidassa mukana.

Olisi tosi hienoa, jos keksisit itsellesi sopivan tavan kestää tuo hetki. Se ei yleensä kestä kauaa ja yksi tapa onkin siedättää itsensä tuolle tunteelle ja yrittää pitää mielessä, että se kyllä laantuu itsestäänkin hetken kuluttua.

Mietin myös tuota, kun tunnet kaikkien vihaavan sinua. En millään usko, että se on totta, vaikken siis epäile sitä, että sinusta tuntuu siltä. Kaverisi eivät olisi kanssasi, jos he vihaisivat sinua ja olen ihan varma, että olet perheenjäsenillesi kaikista riidoista huolimatta hyvin rakas.

Olisin tosi iloinen, jos kävisit juttelemassa koulusi terkkarin tai kuraattorin kanssa näistä asioista. Viiltely kertoo siitä, että olet noissa riitatilanteissa neuvoton ja yhdessä ammattilaisen kanssa voisit käydä niitä riitoja ja tunteenhallintaa rauhassa läpi. Miltä se kuulostaa?

Ymmärrän, että arastelet sitä, että vanhempasi saavat tietää viiltelystä. Mutta uskon, että he haluaisivat tietää, että kamppailet tuollaisten asioiden kanssa. Jos siis koulusi ammattilaiset haluavat kertoa siitä heille, niin toivon ettet liikaa pelkäisi sitä. He osaavat kertoa vanhemmillesi, kuinka vanhempasi voivat tukea sinua parhaiten. Olen ihan varma, että vanhempasi toivovat sinun voivan hyvin ja olevan onnellinen.

Voit milloin tahansa myös soittaa meille (numeromme on 116 111) tai tulla juttelemaan chatissa. Lisäksi meillä on nettikirjepalvelu, jossa voi aloittaa kanssamme kirjeenvaihdon. Olemme täällä sinua varten. Palvelumme ovat anonyymejä, maksuttomia ja auki joka päivä.

Sinua ajatellen,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: Ongelmat..

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top