Siirry sisältöön
12v Tyttö

Hei.

Olen 12v tyttö jonka vanhemmat ovat eronneet. Ajattelin kirjoittaa tämän koska oletan että tästä voisi olla apua muille vanhemmille sekä nuoremmille. Asiaan. Yhteyteni isääni on rajoitettua. Ja tunnen että minua kohdellaan epäreilusti.

Kukaan ei sinänsä pakota minua olemaan soittamatta tai viestittelemättä isälleni. Paitsi jos soitan tai hän soittaa minulle tunnen äidin paheksuvan katseen. Kun puhelu on loppu äiti saattaa tiuskia tai tuohtua pienistä asioista esim jos en tottele heti ensimmäisellä käskyllä tai jos olen unohtanut koulukirjat ruokapöytään. Tästä syystä en raaski soitella kun tiedän näin käyvän.

Epäreiluutta on erilaista mutta omasta mielestäni pahin on sisarusten välinen epäreiluus.
Esimerkiksi jos ja kun minä menen kavereiden kanssa ulos ostamaan karkkia ja juotavaa omalla rahallani saa pikkuveljeni korvauksen tai minut pakotetaan jakamaan. Ymmärtäisin tämän jos pikkuveljeni olisi 5 tai 6 mutta hän on jo 8. Häntä myös lellii mammani. Oli pikkuveljeni syntymäpäivä. Heräsin tavallisesti sohvalla.(sohvalla nukuin kun pikkuveli ja äiti nukkuivat kahden hengen sängyssä.) Kun olin nousemassa ylös pikkuveljeni juoksi sohvan viereen ja kertoi saaneensa mammalta 200€. Huusin äidille heti oliko tämä totta ja hän tuli huoneeseen. Sain kulla tämän olevan totta. En voinut uskoa 200€ 8v lapselle. En ollut itse silloin 11vuoden ikäisenä koskaan saanut niin paljon rahaa. Sain saman verran rahaa kun täytin tänä vuonna 12 mutta 8v lapselle 200€ on aika paljon rahaa sanot mitä sanot.

Nyt hiljattain on tullut uusi ongelma. Olen yksin kotona kolmesta viiteen tai maksimissaan kahdesta kuuteen. Voisin tehdä kavereitten kanssa jotain mutta useimmilla on harrastuksia liikaa. Olen aika yksin mutta onneksi tietokoneesta on ollut hyötyä. Sinne voi aina paeta yksinäisyyttä. Kaksi tuntia menee kuin humps vaan online ystäväni Suomen kansaa. En edes tunne tämän ikää tai oikeaa nimeä mutta se ei minua haittaa. Kiitos hänelle. Koulussa on ollut ongelmia. Opiskelen neljää kieltä samaan aikaan. Jos saan seiskan testissä äiti alkaa selittää kuinka pystyisin paljon parempaan.

Asun viikko viikko isän ja äidin kanssa. Minusta on ihan tyhmää kun aikatauluista ei voi luistaa edes päivää niin että voisin olla isän luona vähän enemmän. Tätä haluan koska isän luona ei tule riitaa ja hän on aina kotona kun tulen koulusta tai hakee minut. Joskus hän ei ole kotona mutta tulee aina mahdollisimman pian takaisin.

Lapset ÄLKÄÄ USKOKO KUN SANOTAAN TÄMÄ KOTI ON VÄLIAIKAINEN!
Näin minulle kerrottiin kun olin 9v ja vasta nyt kun olen 12v äiti muuttaa.

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei!

Kiitos viestistäsi. Olen tosi pahoillani siitä, että et saa rauhassa soitella isällesi, olla hänen luonaan sovittua enempää ja että sinua ja sisaruksiasi kohdellaan eri tavalla. Uskon, että tämä kaikki tuntuu kurjalta ja epäreilulta.

Kun tilanne on niin kutsutusti päällä, voi sanomasi tuntua äitistäsi vain hetkelliseltä reagoinnilta. Mietinkin, että jos ottaisit asiat puheeksi jossain rauhallisessa hetkessä ja kertoisit, miltä sinusta tuntuu, kun teitä kohdellaan epätasapuolisesti tai kun äitisi on vihainen sinulle puhuttuasi isäsi kanssa. Ehkä hän voisi ymmärtää sinun kantasi paremmin, kun kertoisit siitä silloin, kun on hyvä ja rauhallinen hetki. Mitä luulet? Myös noista koulupaineista olisi hyvä kertoa hänelle. Teet varmasti parhaasi ja se riittää kyllä.

Joustamattomuus asumiskuvioissa tuntuu varmasti myös pahalta. Lain mukaan 12-vuotiasta lasta pitää kuulla hänen asumiseensa liittyen (siis jos vanhemmat ovat eronneet). Totta kai vanhemmat tekevät loppupelissä päätökset asumiskuvioita koskien, mutta sinun toiveitasi pitää nyt kuunnella enemmän kuin ennen. Jos haluat viettää enemmän aikaa isälläsi eikä siihen ole mitään erityistä estettä, niin tällaisia muutoksia voisi hyvinkin tehdä. Joku päätös asumisesta piti toki vanhempien erottua tehdä, mutta se ei tarkoita sitä, etteikö sitä voisi joskus päivittää. Jos siitä tulee vanhempiesi kanssa riitaa, voisit jutella asiasta esimerkiksi koulukuraattorin kanssa.

Olen kuitenkin tosi iloinen, että sinulla on kavereita sekä koulussa että vapaa-ajalla verkossa. On hienoa, kun on ihmisiä, joiden kanssa voi viettää aikaa ja jutella elämän menosta.

Uskon, että kaikki asiat selviävät rauhallisella juttelulla ja oman kannan perustelulla. Joskus asiasta täytyy puhua montakin kertaa ja perustella se aina uudestaan tai ottaa mukaan puolueeton henkilö, kuten kuraattori. Toivottavasti sinunkin asiasi selviävät ennen pitkää!

Voit jutella näistä tai mistä tahansa muistakin asioista myös Lasten ja nuorten puhelimessa ja chatissä. Palvelumme ovat auki vuoden jokaisena päivänä eivätkä ne maksa sinulle mitään. Numeromme on 116 111 ja chat sekä kirjepalvelu löytyvät täältä Nuortennetistä.

Halauksin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: Ongelmia

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top