Siirry sisältöön
Miksi?😭

Moi, oon 11 vuotias tyttö. Mä haluaisin kertoo muutamista mun ongelmista. Eli musta joskus tuntuu että mussa on jotain vikaa. Mä pidän meidän luokasta aika paljon ja kaikki ovat yleensä kivoja toisilleen ja meillä on tosi kiva ope. Mä tuun tosi hyvin juttuun mun kavereiden kanssa vaikka en oo mitenkään kauheem sosiaalinen. Mul on aika monta hyvää ystävää meidän luokalta. Mä oon yhen sellasen tytön ystävä jota huomattavasti syrjitään ja jotkun pojat kiusaa sitä. Mua harmittaa niiin paljon se että mä meen joskus itkien opettajalle että noi kiusaa sitä. Joskus musta tuntuu että jotkut ei haluu olla mun ystäviä koska mä oon sen ystävä.😟 Sitten mua harmittaa että mulle joka päivä sanotaan että ’Miten sä voit olla noin pitkä?!’ ’Susta tulee aikusena varmasti toosi pitkä’ vaikka mä en kasva välttämättä enää paljoa. Kaikki luulee mua ainakin 13 vuotiaaksi ja mulle sanottiin nelosella että miks mulla ei oo maskia (koronan takia) koska ne luuli et mä oon yläasteella. Sillon musta tuntuu että mussa on paljonkin vikoja. Toinen on se että mä en osaa R kirjainta. Jos esim joku joka osaa ärrän niin se sanoo vahingossa sen väärin (eli samalla tavalla kuin minä) niin joku sanoo että mä en tiennykkään että sulla on noin PAHA R-vika. Sillon musta myös tuntuu ihan hirveeltä. Onko mussa jotain vikaa kun näin tapahtuu? Kiitos jos ymmärsit ees jotain tästä. :) Muuten mulla on kaikki tosi hyvin ja niin. Haittaako jos laitan tänne lisää esim mun huolista?

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei,

Kiitos, kun rohkeasti jaoit ajatuksiasi! Ihan ensimmäisenä haluan sanoa, että sinussa ei ole mitään vikaa!

Ihana kuulla, että tulet hyvin juttuun kavereidesi kanssa ja sinulla on aika monta hyvää ystävää luokallasi. Kurjaa, että ystävääsi syrjitään ja jotkut kiusaavat häntä. Ymmärrän hyvin, miksi sinua harmittaa – se voi olla todella raskasta nähdä, kun omaa ystävää kiusataan. Olet upea ja rohkea ystävä, kun menet kertomaan kiusaamisesta opettajalle! Ikävä kuulla, että sinusta tuntuu, että jotkut eivät halua olla ystäviäsi sen takia, koska olet tämän tytön ystävä. Sinä ansaitset ympärillesi sellaisia ystäviä, jotka hyväksyvät sinut ja valintasi – olet valinnut olla tämän tytön ystävä ja oikeat ystävät hyväksyvät myös tämän valinnan.

Pituuskasvu voi tapahtua hyvin eri tahtia ikäisilläsi ja siihen vaikuttavat monet asiat, mm. vanhempien geenit. Joistakin voi tulla lyhyempiä ja joistakin taas pidempiä. Joku taas kasvaa nopeammin ja joku ottaa pituuskasvussa ikäisensä kiinni vasta myöhemmin. Ei ole siis ollenkaan epätavallista, että satut olemaan muita pidempi. Ymmärrän hyvin, että voi tuntua kurjalta, jos pituudesta saa päivittäin kuulla. Siinä ei ole kuitenkaan mitään vikaa olla pidempi. Jokaisen keho on arvokas juuri sellaisena kuin on.

Kerroit myös r-viastasi ja kuinka sinusta tuntuu hirveältä, jos joku kommentoi toiselle pahasta r-viasta. Se on todella luonnollista, että muiden ajattelemattomat kommentit tuntuvat pahalta. Voi olla, että toiset eivät välttämättä ymmärrä sitä, miksi tuollaisen kommentin sanominen voi tuntua sinusta pahalta, vaikka se ei olisikaan sinulle osoitettu. Sinussa ei ole mitään vikaa, kaikki tunteet ovat sallittuja!

Tänne keskustelupalstalle saa ehdottomasti kirjoittaa kaikenlaisista huolista! Meillä Nuortennetissä on myös ilmainen Lasten ja nuorten puhelin (p. 116 111) sekä chat ja nettikirjepalvelu: https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/ Palveluissamme pystyt anonyymisti juttelemaan ihan mistä aiheesta tahansa.

Olet hyvä ja arvokas juuri tuollaisena kuin olet! <3

Lämpimin terveisin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Sinilintu

Moi!
Sussa ei oo mitää vikaa! Oot täydellinen just tommosena. Se että on r-vikaa ja on pidempi kuin muut, on ihan normaalia. Sun iässä, kaikki kasvaa vähän omaan tahtiin ja se että oot pidempi kuin muut, on ihan okei! Itelläni sun iässä, tuli tosi pitkä pituuskasvu. Olin yhdessä kohtaa pidempi kun kaikki tytöt ja pojat meidän luokalta paria tyyppiä lukuunottamatta. Se saattaa tuntua hämmentävältä, jos huomaa että on pidempi kuin muut ja luullaan vanhemmaksi kuin ollaan. Mutta muista että se on normaalia!
Sekin, että muut huomauttelee sun r-viasta, saattaa tuntua todella pahalta. Semmonen käytös ei ole hirveän mukavaa ja siitä ei kannata välittää. Jos semmoinen kuitenkin jatkuu, kannattaa kertoa opelle.
Oon iloinen, että sulla on monta hyvää ystävää ja mä oon tosi ylpee susta, miten oot sen tytön ystävä, jota syrjitään. Saatat olla sen ainoa hyvä ystävä ja se, että olet hänen kanssaan vaikka muut häntä kiusaisikin on todella rohkeaa minun mielestä. Sunki pitäis olla ylpee itsestäsi! Saatat saada sen olon paljon paremmaks kun luuletkaan. Ja muiden mielipiteistä ei kannata välittää. Vaikka muut häntä syrisivätkin, voit sä aina olla se viisaampi henkilö, joka on kaikkien kaveri.

Tsemppiä!<3

Vastaa aiheeseen: Onko minussa jotain vikaa?

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top