Siirry sisältöön
Minätässävaan

Mä oon nyt miettiny, että onko mulla joku ahmimishäiriö. Mä syön koulussa ja kotona hyvin, mutta usein jos mä oon yksin kotona nii mä alan vaan syömään kaikkee epäterveellistä. Esim tosi paljon siirappii sekotettuna kaakaoon tai karkkii jos on. Ja vaik ei ois mitää oikeita herkkui nii mä syön iha mitä vaa mis on sokerii.

Mä myös liikun aika paljon nii että mä en oo ylipainonen (enkä kyllä mitenkää laihakaa). Se ei vaa oo kivaa ku tuntuu et ei oo kontrollii omas elämäs.

Mä en viiti kertoo kenellekkää koska jotenki hävettää, nii onko jollain muulla tätä tilannetta?

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei!

Kiitos viestistäsi. Syömiseen voi tosiaan liittyä paljon erilaisia ajatuksia ja huolia. Kuulostaa hyvältä se, että sanot syöväsi kotona ja koulussa hyvin. Ahmimista ehkäisee nimittäin parhaiten se, että vatsa on täynnä eikä pidä itseään nälässä. Nälkäisenä sitä tulee syötyä mitä tahansa kaapissa olevaa ja mahdollisesti juurikin jotain makeaa.

Joskus kun makean himo yllättää, niin voisit pysähtyä miettimään, onko sinulla oikeasti kuitenkin nälkä tai jano? Menisikö makeanhimo ohi, jos söisitkin voileivän tai hedelmän tai joisit lasin vettä?

Jos silti tekee mieli jotain makeaa, niin voisiko kyse olla maallikon termein puhutusta sokerikoukusta eli ehkä enemmänkin tavasta syödä tietyissä tilanteissa jotain makeaa? Sitä voi yrittää suitsia vaikka sokerilakolla. Mitä huomioita tekisit itsestäsi ja noista tilanteista, jos olisit vaikka viikon syömättä sokeria? Elimistömmehän ei tarvitse sokeria mihinkään. Siitä saa nopeasti energiaa, joten siksi elimistömme on tottunut pitämään siitä, mutta välttämätöntä se ei ole.

Makeanhimo on tosi yleistä eli jos nämä vinkit eivät toimi yrityksistä huolimatta ja haluat vähentää sokerin syömistäsi tai mietit, voisiko kyseessä olla jonkinlainen ahmimishäiriö, niin juttele asiasta rohkeasti koulusi terkkarin kanssa. Uskon, että aihe on hänelle tuttu ja hän varmasti haluaisi auttaa sinua asian kanssa. Kokonaan herkkuja ei tietenkään tarvitse poistaa ruokavaliosta, sillä niilläkin on elämässämme ihan oma paikkansa.

Kaikkea hyvää sinulle!

Terveisin
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: Onko mulla joku ahmimishäiriö?

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top