Siirry sisältöön
Ihan perus:)

Moi. Musta tuntuu jotenkin koko ajan että haluisin laihduttaa ja saada itteni siihen jamaan että vatsalihakset näkyis. Mä oon huomannut että oon alkanu asettaa itelle paino tavotteita ja mulle tulee usein syömisen jälkeen huono olo kun tuntuu että oon koko ajan vaan kauempana mun tavoitteista. [Osa tekstistä poistettu] Mutta jos mulla [Osa tekstistä poistettu]niin pitkälle se ei oo vielä edennyt. Mutta toisaalta pystynkö mä ite erottamaan missä vaiheessa se on? Oo ihan normi painonen ainakin toistaiseksi [Osa tekstistä poistettu].

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei!

Kiitos viestistäsi. Onpa hyvä, kun kirjoitit tänne, etkä jäänyt vain itseksesi pohtimaan tätä tärkeää asiaa.
Hyvä, kun olet kiinnittänyt huomiota siihen, että ajatuksissasi usein on laihduttaminen. Kerroit myös huomanneesi, että olet alkanut asettamaan itsellesi erilaisia tavoitteita siihen liittyen. On hyvä olla tietoinen siitä, mitä tavoittelee ja miten se vaikuttaa omaan hyvinvointiin. Liikunnan aktiivinen harrastaminen ja tavoitteellinen treenaaminen on hyvä asia silloin, kun se tukee omaa hyvinvointia eikä aiheuta itselle liiaksi paineita. Hyvinvoinnissa tärkeitä asioita ovat riittävä uni ja lepo, monipuolinen ja riittävä ruokavalio sekä säännöllinen liikunta. Jotta niin mieli kuin kehokin voi hyvin on kaikki nämä asiat tärkeitä.

Kerroit, että asetat itsellesi painotavoitteita ja podet huonoa oloa syömisen jälkeen, jos tuntuu siltä, että et saavutakaan omia tavoitteita. Voisiko tavoite kuitenkin olla jokin muu kuin tiettyyn painoon pääseminen? Paino itsessäänhän ei kerro siitä, miltä keho näyttää ja tuntuu. Saman painoiset ihmiset voivat olla kovinkin eri näköisiä ja jokainen on hyvä juuri sellaisena kuin on. Useinkaan syömisen vähentäminen ei ole ratkaisu painonhallintaan tai vartalon kiinteytymiseen. Elimistö tarvitsee nimenomaan monipuolista ja terveellistä ruokaa saadakseen energiaa ja voidakseen hyvin. Sinulla ei ole mitään syytä tuntea huonoa oloa syömisestä. Syömisestä ja välillä herkuttelustakin on lupa nauttia. Säännöllinen syöminen on yksi tärkeistä asioista jaksamisen ja hyvinvoinnin kannalta. Olet kuitenkin vielä iässä, jossa kehosi kehittyy ja siihen se tarvitsee energiaa.

Tärkeintä olisi, että osaisit arvostaa itseäsi juuri tuollaisena kuin olet ja tiedät olevasi hyvä ja arvokas juuri omana itsenäsi. Ehkäpä voisitkin yrittää kiinnittää enemmänkin huomiota siihen, mistä kaikesta itsessäsi oikeastaan pidet, kuin siihen, mikä ei sinua aina miellytä. Voisit vaikka kirjoittaa näitä hyviä ominaisuuksiasi ylös ja palata listan pariin, jos kielteiset ajatukset itsestä valtaavat mieltä. Viestisi perusteella olet ajattelevainen, itsestään huolta pitävä ja fiksu nuori.

On hienoa, että huolehdit itsestäsi. Valitettavasti en ole alan ammattilainen ja siksi en osaa ottaa kantaa syömiseen liittyviin pulmiin sen enempää. Jos asia kuitenkin sinua huolettaa niin voisitko jutella näistä ajatuksistasi jollekin läheiselle ihmisille, kuten vaikkapa vanhemmallesi? Koulun alettua taas elokuussa voisit myös käydä juttelemassa kouluterveydenhoitajan tai kuraattorin kanssa. Sinun ei tarvitse jäädä yksin näiden ajatusten kanssa vaan sinulla on oikeus saada apua ja tukea. Olet sen arvoinen!

Voit myös jutella ajatuksistasi Lasten ja nuorten puhelimessa (p. 116 111) ja chatissa (nuortennetti.fi) joka päivä klo 17-20. Puhelimessa, chatissa ja nettikirjeissä voit ottaa yhteyttä nimettömästi ja luottamuksellisesti ja yhteydenottoihin vastaavat vapaaehtoiset päivystäjät. He mielellään kuulevat, mitä sinulle kuuluu.

Aurinkoisia kesäpäiviä toivottaa,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: Onko mulla syömishäiriö?

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top