?

Uhri ei osaa sanoa ei, eikä osaa taistella vastaan? Kun monet sanoo, että raiskaus ei oo raiskaus jos ei osaa sanoo ”ei”. Mutta mä oon niitä, jotka jähmettyy paikoilleen enkä osaa pistää vastaan, ku vasta tapahtuman jälkeen… Mut on siis raiskattu, mutten uskalla kertoo poliisille. Musta tuntuu että tää on mun syy, koska en oo osannu kamppailla pois siitä tilanteesta. Oonko mä sillon suostunut siihen? Olisko mun pitäny huutaa etten mä tahdo, nii sit se ois ollu vasta raiskaus?

MLL Ylläpito

Hei,

olen pahoillani, että olet joutunut kokemaan seksiä vasten tahtoasi. Hyvä, että tulit kysymään asiasta, sillä ansaitset saada tukea!

En tiedä tilanteesta kovinkaan paljoa, mutta jos kokemuksesi on se, että tulit raiskatuksi, niin minusta se kertoo siitä, että sinulle on tehty väärin. Monelle samaan tilanteeseen joutuneelle on käynyt niin, että toisen pakottaessa seksiin tai seksuaalisiin tekoihin tai tullessa luvatta koskettelemaan, itse on jähmettynyt pelosta ja jälkikäteen jähmettymistä on voinut olla vaikea itsekään ymmärtää. Mutta se on aivan normaali reaktio, älä missään nimessä syytä itseäsi. Tilanne oli varmasti tosi pelottava. Kehon kielen ja jähmettymisen tulisi olla viesti toiselle osapuolelle, että sinulla ei ollut hyvä olla. Seksissä tulee ottaa vastuu myös toisen osapuolen tunteista ja kunnioittaa hänen rajojaan aivan yhtä lailla, kun omia tunteita ja rajoja. Kuulostaa siltä, että näin ei käynyt tässä tilanteessa.

En tiedä, minkä ikäinen olet tai minkä ikäinen tekijä on, mutta Suomessahan suojaikäraja on 16 vuotta. Eli jos sinä olet alle sen ja hän yli, niin se selkeyttää tilannetta entisestään. Kannustaisin sinua tekemään rikosilmoituksen. Poliisit kyllä selvittävät asian. Olisi tärkeää, että saisit haettua oikeutta, on sitten selvitysten tulos, mikä on. Sinun kokemuksesi on, että sinut on raiskattu ja sinulle on tehty väärin, joten kuuntele sitä tunnetta. Älä syyllistä itseäsi tapahtuneesta.

Voit myös soittaa Raiskauskriisikeskus Tukinaiseen 0800-97899. Puhelin on maksuton ja siellä on asiantuntevia ihmisiä, joilta voit kysyä neuvoa ja puhua tilanteesta nimettömänä. Puhelin on auki,
ma-to klo 9-15, la-su klo 15-21, pyhinä ja niiden aattoina klo 15-21.

Rohkeutta ja tsemiä!!

asdvfgg

Mut on raiskattu, ja mua on käytetty puolenvuoden ajan hyväksi. Mulla oli just siitä jutusta oikeudenkäynti ja mie voitin sen. Se oli tosi pelottavaa ja oli tosi syyllinen olo koko ajan, koska en miekään sanonu mitään vastaan, ja sitä juttua kesti puolivuotta ennen kun tein asialle jotan. Mut mie olin, ja olen vieläkin lapsi eli olin jutun uhri ja se ei ollu mun vika.
Sitäpaitsi, se on raiskaus jos et HALUA sitä, joten tee ihmeessä ilmotus tosta ja puhu siitä jollekki! Se oikeesti kannattaa, tsemppiä :)

Kerro jollekin

Vaikka molemmat olisitte yli 16v niin se on silti raiskaus jos mies väkisin on tehnyt jotain. Ja vaikka et olisi sanonut selkeästi ettet tahdo ja tää vaivaa sua niin pyydä apua joltain aikuiselta. Ei välttämättä poliisilta mutta sun ei tarvitse olla ton asian kanssa yksin!

MLL Ylläpito

Ja tässä vielä lisäys raiskauksen määrittelystä:

”Raiskauksessa pakotetaan toinen sukupuoliyhteyteen väkivaltaa tai sen uhkaa käyttämällä. Lisäksi raiskauksesta on kyse, jos toinen on tiedottomuuden, sairauden, vammaisuuden, pelkotilan tai muun avuttoman tilan takia on kykenemätön puolustamaan itseään tai muodostamaan tai ilmaisemaan tahtoaan. Esimerkiksi nukkuva henkilö katsotaan puolustuskyvyttömäksi henkilöksi. Uhrin tiedottomuuden ei tarvitse olla tekijän aiheuttamaa, ja tiedottomuus voi johtua esimerkiksi alkoholista, unilääkkeistä tai huumaavista aineista.”

Eli pelkotila ymmärrettävästi voi tehdä ihmisestä puolustuskyvyttömän ja täten tekijä on tehnyt rikoksen.

Toivottavasti olet jo kertonut poliisille tai jollekin muulle aikuiselle, joka voi tukea sinua rikosilmoituksen tekemisessä ja/tai muutenkin asian käsittelemisessä.

Ei uskottu

Mun oma kokemus on ettei mua poliisit uskonut! Miksi edes tein rikos ilmoituksen kun saasta saa liikkua vapaana.

Ei mun tunteilla ole mitään väliä…

Ei kaikki osaa puolustautua tilanteessa muttei poliisit usko että kärsin paniikista ja tunne elämältään en ajattele asioita samanlailla kuin muut ihmiset.

Enpä olisi puolustautunut kun olisi tappanut minut silloin ku kyllä silloin mua oltais uskottu.

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Voi ei, miten kurjaa, jos sinulle jäi tunne siitä, ettei poliisit uskoneet sinua! Oot toiminut oikein tehdessäsi rikosilmoituksen ja sen tekeminen vaatii rohkeutta eli saat olla ylpeä itsestäsi! Tuntuu toki tosi epäreilulta, jos rikosilmoitus ei ole johtanut toivottuun lopputulokseen.

Sinun tunteillasi on väliä! Älä koskaan ajattele toisin. Sinulla on yhtäläinen oikeus kokea ja tuntea asioita, kuin kenellä tahansa meistä. Toivon, että olet päässyt puhumaan tapahtuneesta ammattilaisen kanssa! Sinä ansaitset kaiken avun ja tuen.

Voit aina soittaa, kirjoittaa tai chatata lasten ja nuorten puhelimeen, jolloin voit puhua täysin luottamuksellisesti ja anonyymisti meidän päivystäjän kanssa.

Aurinkoa päiviisi toivottaa,
Lasten ja nuorten puhelimen päivystäjä

Onko normaalia??

Onko normaalia haluta tulla raiskatuksi?

feministi

suostumus 2018

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei ”onko normaalia??”,

Pohdit, että onko normaalia, jos haluaa tulla raiskatuksi. Raiskaus on kamala väkivallanteko ja se on myös rikos. Toivon, ettei kukaan toivoisi omalle kohdalleen tällaista kamalaa väkivallan tekoa. Jos sinulla on tallaisia ajatuksia, niin olisi hyvä selvittää mistä ne tulevat. Se, että toivot jonkun tekevän sinulle pahaa herättää minussa huolta ja siksi toivoisin, että voisit puhua tästä aiheesta jonkun luotettavan aikuisen kanssa esim. terveydenhoitajan. Voit myös ottaa Lasten ja nuorten puhelimeen, chattiin tai kirjepalveluun yhteyttä ja jatkaa keskustelua anonyymisti ja täysin luottamuksellisesti kahden kesken päivystäjämme kanssa.

Terveisin,
Lasten ja nuorten puhelimen päivystäjä

Ahdistunut

Hei,

Minulle on tehty seksuaalista väkivaltaa vähän reilu kuukausi sitten. Tekijänä oma esimieheni. En tiedä onko kyseessä hyväksikäyttö vai jopa raiskaus/täyttääkö teko rikoksen kriteerit. Olen ollut kovasti päihtynyt, tää henkilö myös jonkin asteisessa humalassa. Olen yrittänyt estellä (muun muassa yrittänyt stopata hänen kättä, pitänyt sukkahousuista kiinni, sulkenut jalkoja ja myöhemmin itkenyt ja hokenut samalla että olen liian humalassa). Näistä huolimatta ei ole lopettanut, ahdistaa valtavasti kun en ole osannut vain sanoa selkeästi ei.

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei,
kiitos rohkeudestasi kirjoittaa tänne. Olen pahoillani siitä mitä olet joutunut kokemaan. Esimiehesi on toiminut todella väärin sinua kohtaan ja syyllistynyt rikokseen. Olet tilanteessa yrittänyt torjua hänet mm. stoppaamalla hänen kättään ja pitämällä sukkahousuistasi kiinni, jolloin esimiehesi on täytynyt ymmärtää torjuntasi. Se, että olet itkenyt ja hokenut olevasi liian humalassa on jo selvä merkki, että et ole antanut suostumusta hänelle ja hän on varmasti tajunnut sen. Tiedäthän sen, että tapahtuma ei ole millään tavalla ollut sinun syysi! Vaikka olet ollut päihtyneenä niin se ei oikeuta ketään tekemään sinulle pahaa. Se, että olet torjunut esimiehesi lähentelyt eri keinoin tarkoittaa Ei ja hänen on täytynyt se ymmärtää. Esimiehesi ihan varmasti tietää milloin toinen osapuoli on suostuvainen seksiin ja milloin ei.

Olet super rohkea, kun tulit kertomaan tapahtuneesta tänne ja toivon, ettet jatkossakaan jää asian kanssa yksin. Oletko pystynyt puhumaan tapahtuneesta kenenkään kanssa? Muista, että sinulla ei ole mitään hävettävää vaan sinua kohtaan on tehty väärin. Oletkohan kuullut rikosuhripäivystyksestä, heillä on chatti ja puhelin, jossa voit kertoa nimettömästi tapahtuneesta ja saada tukea. Käy tutustumassa heidän sivuihin täältä: https://www.riku.fi/ Voit myös jatkaa luottamuksellisesti keskustelua Lasten ja nuorten puhelimessa tai chatissä kahden kesken päivystäjämme kanssa.

Lämpimin ajatuksin,
Lasten ja nuorten puhelimen päivystäjä

Ahdistunut

Hei,

Läheisistäni poikaystävä, äiti ja hyvä ystäväni tietävät asiasta. Olen käynyt juttelemassa kriisikeskuksessa pari kertaa. Tunnen myös valtavasti syyllisyyttä siitä, etten tilanteen jälkeen ole osannut olla järkyttynyt tai ymmärtänyt mitä on tapahtunut. Mistä voi johtua, että olen yrittänyt suhtautua tilanteeseen jotenkin kepeästi? Oma käytökseni heti tuon tilanteen jälkeen tuntuu niin vieraalta, ihan kuin olisin ollut joku muu kuin oma itseni.

Minulla on varattuna aika rikosuhripäivystykseen jossa työntekijä kertoo minulle prosessin vaiheista enemmän jos päätän rikosilmoituksen tehdä.

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei,

Olen pahoillani siitä, mitä olet joutunut kokemaan. Kenenkään ei tulisi joutua käymään läpi sitä, mitä sinä nyt joudut käymään.
Mahtavaa kuulla, että läheisesi ovat tilanteestasi tietoisia ja että olet käynyt kriisikeskuksessa keskustelemassa. Käynti rikosuhripäivystyksessä kuulostaa myös oikein hyvältä. Yksinään ei kannata elämän huolista yrittää selvitä, etenkään tuollaisista isommista.

Ei ole yhtä ainoaa tapaa reagoida tuollaiseen tilanteeseen, vaan jokainen ihminen tekee sen tavallaan. Sinun tapasi on todennäköisesti juuri sinun luonteellesi ja ajatusmaailmallesi se oikea. Se, että et murru tai lamaannu kriisitilanteessa, ei suinkaan tarkoita että suhtautuisit asiaan turhan kevyesti. Se vain kuvastaa sinun tapaasi analysoida ja purkaa tilanne, ja todennäköisesti auttaa sinua käsittelemään asiaa sinulle sopivalla tavalla. Anna siis tunteiden tulla sellaisena kuin ne tulevat. Voi myös olla, että viikon tai kuukauden päästä ne ovat jo muuttaneet muotoaan ja koet asian eri tavalla.

Jos tuntuu, että haluat purkaa tuntojasi tai keskustella asiasta, muista, että voit soittaa maksutta ja nimettömästi Lasten ja nuorten puhelimeen numeroon 116 111, jossa vastaamme arkisin kello 14-20 ja viikonloppuisin kello 17-20. Voit myös tulla chattiin juttelemaan sunnuntaista keskiviikkoon kello 17-20 tai kirjoittaa kirjepalveluumme milloin vain.

Lämpöä ja lempeyttä sinulle!

Terveisin, Lasten ja nuorten netin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: Onko oikein raiskata, jos…
Huomioithan että keskusteluareenan viestit tarkistetaan ennen julkaisua. Periaatteiden vastaisia viestejä ei julkaista. Työntekijät moderoivat viestit kaksi kertaa viikossa, joten viestisi julkaisemisessa saattaa kestää joitakin päiviä.