Siirry sisältöön
auttakaa

Hei. Olen 16 vuotias tyttö ja kiperän kysymyksen edessä. Olen koittanut miettiä jo pitkään, onko paha oloni aiheellista vai ei. Olin juomassa kavereiden kanssa ja päädyin yhden jätkän luo yöksi. Nukuttiin selät vastakkain sängyssä ja yritin nukkua. Olin todella humalassa ja melkein unessa. Yhtäkkiä tämä kyseinen henkilö alkoi riisumaan minua ja harrasti kanssani seksiä, vaikka en antanut siihen lupaa. En kuitenkaan sanonut ei, sillä olin niin pökerryksissä. Hän veti minut myös päälleen, ja muistan siinä jotain tehneeni. Siksi epäilen, että voidaanko tätä laskea raiskaukseksi? En halunnut tehdä mitään, mutta humalassa kun hän minut siihen pakotti, tuntui siltä ettei ole muuta vaihtoehtoa kuin totella. Seuraavana aamuna heräsin siihen, että sama tyyppi [Osa tekstistä poistettu], vaikka olin täydessä unessa. En reagoinut mitenkään, roikotin vaan päätäni sängyltä alas sillä pelkäsin oksentavani. Sovimme tämän kyseisen henkilön kanssa ettemme enää puhu aiheesta, enkä ole hänelle kertonut myöskään tunteistani. Olimme ennen hyviä ystäviä, muttei enää tekemisissä. Tapahtumasta on jo jonkin aikaa, enkä halua tehdä poliisille ilmoitusta. Mieltäni vain painaa kyseinen tilanne paljon mutta pelkään puhua siitä.

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei nimimerkki ”auttakaa”,

Hienoa, että kirjoitit tapahtuneesta tänne meidän keskustelupalstalle! On todella ikävä kuulla kokemastasi.

Kerroit, että kyseinen henkilö alkoi riisumaan ja harrastamaan kanssasi seksiä sinun ollessa humalassa ja melkein unessa. Olit pökerryksissä, joten et luonnollisesti pystynyt sanomaan ei. Seksin harrastaminen vaatii kaikkien osapuolten suostumuksen ja sinä et ollut antanut suostumusta tälle henkilölle. Tämä henkilö on käyttänyt hyödyksi sinun puolustuskyvytöntä tilaasi, joten kuulostaa siltä, että raiskauksen tunnusmerkit täyttyvät.

Kerroit, että myöhemmin myös heräsit siihen, kun henkilö harrasti kanssasi seksiä. Olet ollut unessa ja henkilö on tässäkin käyttänyt hyväkseen puolustuskyvytöntä tilaasi. Tämäkin täyttää raiskauksen tunnusmerkit.

Kerroit, että tämä kyseinen henkilö on ollut aikaisemmin hyvä ystäväsi. Se voi myös herättää paljon ajatuksia, miten ystävä voi toimia noin. Muista, että sinä et ole tehnyt tilanteessa mitään väärää!

Kerroit, että et halua tehdä poliisille ilmoitusta. Tämä henkilö on toiminut todella väärin ja hänen tulisi joutua vastuuseen teoistaan, joten rikosilmoituksen teko olisi tärkeää. Voit tehdä rikosilmoituksen, vaikka tapahtuneesta olisikin kulunut jonkin aikaan.

Poliisille ilmoittaminen voi varmasti mietityttää ja jännittää. Onko sinulla lähipiirissäsi sellaista luotettavaa ja turvallista aikuista, kenelle voisit kertoa tapahtuneesta ja kuka voisi olla tukenasi rikosilmoituksen teossa? Tällainen henkilö voi esimerkiksi olla vanhempi tai koulussa kuraattori. Aiheesta puhuminen voi tuntua todella jännittävältä, mutta olisi tärkeää, että saisit asiasta kerrottua jollekin.

Käy myös katsomassa Rikosuhripäivystyksen ( https://www.riku.fi/oppaat-ja-ohjeet/ohjeet-raiskauksen-uhrille/ ) ja Raiskauskriisikeskus Tukinaisten ( https://tukinainen.fi/ ) nettisivut. Sieltä löydät myös lisätietoa ja tukea.

Meillä Nuortennetissä on myös ilmainen Lasten ja nuorten puhelin (suomeksi 116 111 eller på svenska 0800 96 116) sekä chat ja nettikirjepalvelu: https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/ Palveluissamme pystyt anonyymisti juttelemaan ihan mistä aiheesta tahansa.

Älä jää yksin!

Lämpimin terveisin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: Onko se raiskaus jos ei sano ei

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top