Siirry sisältöön
Oonko normaali?

Mä en tiiä mikä mua vaivaa. [Osa tekstistä poistettu]
Onko tää itsetuhosuutta? Mä oon aina aatellu et musta ei tuu mikään itsetuhonen ihminen joka viiltelee itteensä. Nyt kuitenkin älysin ettei itsetuhosuus oo vaan viiltelyä vaan sitä voi tehä monilla eri tavoilla.
Ois kiva jos joku vastais ja auttais :)

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei,

Kiitos viestistäsi ja hienoa, että päätit kirjoittaa tänne meidän Nuortennetin keskustelupalstalle! Kuvailit, kuinka satutat itseäsi ja aiheutat itsellesi kipua, jos olet esimerkiksi surullinen tai vihainen. Olet nyt kuitenkin alkanut pohtimaan, onko käytöksesi itsetuhoisuutta.

Monesti, kun puhutaan itsetuhoisuudesta, saatetaan ajatella sen tarkoittavan nimenomaan viiltelyä. Olet kuitenkin aivan oikeassa siinä, että itsetuhoisuus voi tarkoittaa myös muunlaistakin itsensä satuttamista. Kuvailemasi perusteella käytöksesi kuulostaa itsetuhoiselta. Itsetuhoisuus kertoo usein pahasta olosta, jota yritetään helpottaa satuttamalla itseään. Pahaan oloon on kuitenkin tärkeä saada apua ja löytää muita, turvallisempia keinoja olon helpottamiseksi.

Miltä sinusta tuntuisi ajatus jutella pahasta olostasi jonkun luotettavan ja turvallisen aikuisen kanssa? Omia tunteitaan on usein hyvä jakaa jollekin omalle läheiselle aikuiselle, jotta omien tunteidensa kanssa ei tarvitsisi olla yksin. Pahasta olosta on tärkeää jutella myös jonkun ammattilaisen kanssa. Miltä sinusta tuntuisi varata aika esimerkiksi koulusi kuraattorille, psykologille tai terveydenhoitajalle? He ovat ammattilaisia, jotka ovat tottuneet kohtaamaan työssään monenlaisia haasteita. Heillä on keinoja käsitellä pahaa oloa kanssasi ja miettiä keinoja olon helpottamiseksi.

Jos haluat purkaa ajatuksiasi anonyymisti luotettavan aikuisen kanssa, voit soittaa myös meidän ilmaiseen Lasten ja nuorten puhelimeen (p. 116 111). Meillä on myös nettikirjepalvelu ja chat. Lisätietoa löydät täältä: https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/

Sinulla on oikeus saada tukea itsellesi! <3

Lämpimin terveisin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: Onko tää itsetuhosuutta?

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top