Siirry sisältöön
Tuleva seiska

Mä en tiedä, mitä pitäis tehdä. Mulla on oikeesti huono kunto ja terkkarikin on yrittäny selkeesti sanoo, että oon vähän ylipainoinen. Sen näkee suoraan niistä sen diagrammeista sun muistakin. Meillä oli kutosella, sanotaanko, asialleen omistautunut liikunnan ope ja aika paljon kaikenlaisia juoksutehtäviä ja -testejä. Jouduin oikeesti keskeyttämään suurimman osan niistä, koska ne oli mulle tosi rankkoja – en tietenkään kehdannu vaan huutaa siellä keskellä salia tai kenttää, että MULLA ON HUONO KUNTO ENKÄ JAKSA JUOSTA ENÄÄ. No, mua kuiteski hengästytti niin, että pysähyin joko ”solmimaan lenkkarinnauhoja”, esitin kaatuvani tai sanoin, että mun nilkka taittu vahingossa juostessa, et en mielellään juoksis enää. Oikeesti.

Mä en haluu enää tehdä niin. Olin eilen yhden mun kaverin ja sen entisen luokkalaisen kanssa niillä. Mun piti mennä bussilla takas kotiin joskus neljän maissa, ja kello oli just pari minuuttia vaille eli tuli kiire. Ja sit me tietty juostiin sinne pysäkille, kun ne tili saattaa mua. Ja se oli oikeesti niin noloo, koska mun ois kuitenki pitäny juosta ekana tai pysyy ees mukana, kun se oli kuitenki mun bussi. Mut ei. Ne juos ihan normaalisti ja mä hölkkäsin ihan henkihieverissä muutama kymmenen metriä jäljessä. Ja olin vielä ihan punainen, kun lopulta ne pysähty siihen pysäkille, kun mä sit puolijuoksen sieltä kaukana niitten perässä. Sanoin vaan pikasesti moikka ja painuin sinne bussiin. Oisin oikeesti halunnu vajota vaan maan alle.

Mitä mä voisin tehdä? Vanhemmat on jotenki niin ylihuolehtivaisia, niin ne ei anna mun käydä een kävelyllä yksin. Ja hössöttää vaan, että ihan normaalikuntoinen mä oon, kun kerran menin kertomaan että oon ihan surkee juoksemaan. Liikkanumerokin oli hyvällä käyttäytymisellä 7. Miten mä saan kuntoo nostettua ees sen verran, että selviän hengissä yläasteesta? Päivystäjätkin vois vastata tähän, koska en usko et kovin moni muukaan osais vastata :/

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei!

Kiitos viestistäsi. Ymmärrän, että huono kunto voi aiheuttaa kurjia tilanteita, jos ei pysy kavereiden vauhdissa tai liikuntatunnilla ei pysty tekemään vaadittuja asioita. Onneksi asia on kuitenkin sellainen, jolle voi tehdä jotain niin halutessasi. Olen asiassa maallikko ja vinkkini ovat sen mukaiset. Mutta jos haluat ammattilaisen vastauksen kysymykseesi, niin liikkaopelta voit myös kysyä vinkkejä kunnon kohottamiseen.

Ja haluan sanoa heti alkuun, että on myös ihan ok, jos ei ole hyvä kunto. Ja toisekseen, muista että olet ystävillesi tärkeä ja hyvä juuri tuollaisena kuin olet, vaikka sinulla olisikin huono kunto. Sillä ei ole mitään tekemistä sen kanssa, kuinka hyvä ystävä tai hyvä tyyppi olet. Mutta jos haluat parantaa kuntoasi, niin siihen on onneksi keinoja.

Ainakin kannattaa aloittaa varovasti ja huolehtia koko ajan, että tekeminen on kivaa! Silloin sitä jaksaa jatkaa eikä into lopahda heti alkuunsa. Toki se hieman hankaloittaa, että et saa kulkea yksin kävelyllä. Voisikohan tästä asiasta vielä keskustella? Jos kerrot tarkasti reittisi ja kerrot, milloin suunnilleen palaat? Tai jos lataatte kännyköihin seurantasovelluksen, jota voit pitää päällä aina lenkin ajan? Tai jos muu ei auta, niin ovatkohan vanhempasi valmiit lähtemään lenkille kanssasi? Tai saisitkohan käydä lenkillä yhdessä kaverisi kanssa?

Juokseminen on aika rankkaa, joten voisi olla helpompi aloittaa (reippaalla) kävelyllä. Samalla voi vaikka kuunnella musiikkia, podcasteja tai äänikirjoja? Tai soittaa samalla kaverille ja jutella matkan ajan? Silloin aika menee kuin siivillä eikä aikaakaan, kun olet taas kotiovella. Pikkuhiljaa lenkkiä voi pidentää, mutta voi aloittaa ihan vaikka 15 min reippaasta kävelystä. Lisäksi kannattaa merkata lenkki-illat etukäteen kalenteriin, niin lenkille tulee varmasti lähdettyä. Vaikka kolmekin lenkkiä viikossa riittää, määrää voi tietenkin myöhemmin kasvattaa.

Myös pyöräily voisi olla helpompaa kuin juokseminen ja siinäkin kuitenkin hengästyy niin halutessaan? Tasaisella osuudella sekä alamäessä voi pyöräillessä aina mukavasti vähän hengähtää. Tai tykkäätkö uida? Se kohottaa kuntoa, mutta siinä ei tule niin hengästynyt olo kuin vaikka juostessa. Myös monet pelit ovat hauskoja ja silti kohottavat kuntoa, kuten vaikka sulkapallo.

Tärkeintä on, että tykkäät siitä mitä teet ja aloitat ihan pienestä. Älä rehki liikaa, jotta kokemus pysyy mukavana. Ehkä joku kaverisi haluaisi myös kohottaa kuntoaan ja lähtisi nyt syksyn alussa mukaasi?

Muista, että jos kunnon kohottaminen ei tunnukaan hyvältä, niin hyvä kunto ei ole maailman tärkein asia. Elämästä kannattaa nauttia ilman suurempaa stressaamista. Ja voihan olla, että kuntoilu ei nappaa nyt, mutta joskus toiste aika onkin otollinen.

Toivon sinulle oikein mukavia hetkiä ystäviesi kanssa ja kaikkea hyvää elämääsi!

Terveisin
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Lukutoukka 📚📚📚🐛🐛🐛

Hei!
Kaikki on täydellisiä just omana itsenään ja ei kukaan voi sanoo sua ylipainoiseksi
Tsemppiä ❤️!
Hyvää loppu kesälomaa kaikille 🌺💐💚🌴

Vastaa aiheeseen: Oon huonokuntoinen

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top