Siirry sisältöön
Tyttöhän mä täällä vaan

Mä oon siis pian kolmetoistavuotias tyttö ja nään itteni hirveen lihavana. Mun maha ”pömpöttää”, reidet on paksut ja kädet on ällöttävän löllöt. Painan jonkun 50kg. Pituutta tähän en voi pistää ettei tää plurraa mut oon ehkä normaalia ikästäni vähän pidempi. Haluisin tiputtaa n. 5kg. En olis vielä BMI:n mukaan alipainonen, mut uskon et oisin sitten tosi laiha(niinku mä haluisinki olla!). Päätin alkaa nyt kokeileen kasvis/hedelmäpaastoa. Eli siis syön vaan kasviksia ja hedelmiä! Oon laatinu ruokavalion valmiiks aina päivä kerrallaan. Toki saatan välillä joutuu syömään ihan vähän lämmintäruokaa, mutten paljoo ja kulutan sen kaiken pois. Toimiikohan tää? Oisko kellään mitään neuvoja?:)

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei,
Kiitos paljon viestistäsi: ihanaa, että halusit jakaa mietteitäsi! Ensinäkin, on hienoa, että haluat syödä terveellisesti: mikä sen parempaa kuin hedelmät ja kasvikset (mitä värikkäämpi ruokavalikoima, sitä miellyttävämpi sitä on myös lautasella katsella). Olen kuitenkin sinusta huolissani, sillä lukiessani kysymystäsi eteeni ilmaantuvat sanat: paasto, tosi laiha ja kaiken kuluttaminen pois. Terveellisenkään ruokavalion hyödyt eivät auta, jos ruokaa ei syö tarpeeksi.

Laihduttaminen ja syömisen rajoittaminen saattavat tuottaa aluksi hyvän olon tunnetta. Tuntuu hyvältä saada tavoitteensa kiinni, vaikka sitten puntarilla, mutta välillä kannattaa pysähtyä ja miettiä mitä oikein haluaa saavuttaa. Kehomme ja aivomme tarvitsevat energiaa pystyäkseen nauttiman jokaisesta päivästä iloisin mielin. Nälkäisenä ei kauaa jaksa ja energian puute alkaa jossakin vaiheessa näkymään jo ihan omassa hymyssä. Onko kurniva vatsa sen arvoista, että elämästä katoaa hyvä olo itseen ja jaksamiseen?

Toit esille myös taulukot. BMI antaa yleispiirteiset mittakaavat kehon painoarvoille. Taulukko on kuitenkin mitoitettu aikuisille eikä kasvaville nuorille. Pahimmillaan sen lukemat voivat antaa väärää osviittaa painonhallinnasta ja arvot, jotka tuottavat enemmänkin hallaa kuin hyvää. Murrosiässä, ja varsinkin tytöillä, ruuan tuottama tasapaino on tärkeää kehitykselle ja hormonitasapainon ylläpitämiselle. Muistathan, ettet ole pelkkä numero taulukossa, vaan ihana omana itsenäsi. Toivoisinkin, että lopettaisimme yhteistuumin käyrien katsomisen ja näkisimme itsemme jonakin paljon arvokkaampana ja monipuolisempana kokonaisuutena – olet sen ehdottomasti ansainnut.

Olet selkeästi fiksu nuori, jolla on rutkasti toiveita ja tarmoa saavuttaa päämääränsä. Olet myös tullut tänne keskustelualustalle kysymään tukea ja neuvoja. Neuvoisinkin juttelemisen jatkamisen. On rohkeutta pyytää tukea ja olla jäämättä yksin. Oman kehon ja itsensä hyväksyminen on matka, jota ei tarvitse kohdata yksin. Esimerkiksi Syömishäiriöliitto SYLI ry tarjoaa rutkasti pohdintamateriaalia syömiseen ja siihen liittyviin kysymyksiin. Heidän ammattilaistensa kanssa voi myös jutella huolistaan niin puhelimen kuin chatin välityksellä. Linkit näihin kanaviin löydät osoitteesta: https://syomishairioliitto.fi/tukea-ja-toimintaa/#tukipuhelin-ja-chat

Myös MLL tarjoaa kuunteleva korvaa puhelimen, chatin kuin kirjeidenkin muodossa. Olet aina tervetullut juttelemaan myös meidän kanssamme. Olet ihana nuori ja toivon sinulle oikein paljon iloa ja aurinkoisia hetkiä huomiselle!

Lasten ja nuorten netin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: Paastot & dieetit

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top