Siirry sisältöön
:)

Oon 12-vuotias tyttö. Eli siis paino ahistaa mua. Painoni on noussut vuodessa 4kg vaikka kaikkina muina vuosina paino on noussut vuodessa 1kg. En kestä enää. Ei oo muita vaihtoehtoja kuin alottaa laihduttamaan ennen kuin tilanne karkaa käsistä. Elämä ei oo hauskaa…

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei!

Hyvä, että kirjoitit palstallemme. Onpa harmillista, että painosi ahdistaa sinua. Haluaisin tietää, miten muuten näet itsesi? Oletko kivan näköinen, mukava, hyvä ystävä tai hauska keskustelukumppani? Nykyaika voi olla joissain medioissa, kaveriporukoissa tai someympäristöissä tosi ulkonäkökeskeistä, mikä on tosi harmillista. Kukaan ei kuitenkaan ole kiva tyyppi ulkonäkönsä, vaan luonteensa tai tekojensa vuoksi.

Olet siinä iässä, että kasvat lapsesta aikuiseksi. Jos katsot ympärilläsi olevia aikuisia kotona, koulussa tai harrastuksissa, niin mitä luulet – olivatko he 12-vuotiaana saman kokoisia kuin nyt? Vastaus on tietenkin, että eivät. He ovat kasvaneet pituutta, heille on tullut aikuisen ihmisen muotoja ja enemmän lihaksia ja se kaikki kuuluu asiaan. Murrosiän aikana tytölle tulee keskimäärin 15 kiloa lisää massaa ja se on aivan normaalia ja kuuluu kasvamiseen. Painon lisääntyminen ei siis ole lihomista, vaan kasvamista.

Lisäksi tärkeintä on, että voit hyvin. Ei ole mukavaa, jos murehdit liikaa etkä syö kunnolla. Tarvitset kasvamiseen paljon energiaa (myös hyviä rasvoja) ja sen lisäksi tarvitset energiaa ihan perus elintoimintoihin, liikkumiseen ja ajatteluun. Aivoissa olevat hermosolut käyttävät itse asiassa enemmän energiaa kuin lihassolut, tiesitkö? Eli nälkäisenä tai aliravittuna ei ajatuskaan kulje kunnolla.

Toivoisin siis, että söisit kunnolla, jotta kasvaisit hyväntuulisena ja kylläisenä ja pysyisit terveenä. Jos kuitenkin paino tai syöminen huolettaa sinua jatkossakin, siitä olisi tosi tärkeää jutella esimerkiksi koulusi terkkarin kanssa. Hänelle nämä asiat ovat tuttuja ja hän osaa tukea nuoria myös syömiseen liittyvissä asioissa.

Voit myös soittaa meille tai ottaa yhteyttä chatissä. Olemme täällä sinua varten ja palvelumme ovat auki vuoden jokaisena päivänä eivätkä ne maksa sinulle mitään.

Mukavaa syksyn jatkoa toivottaen
Lasten- ja nuortenpuhelimen ja chatin päivystäjä

🔥

EI, ÄLÄ LAIHDUTA! On normaalia, että tuossa iässä paino nousee 4 kg. ❤️
Olet hyvä just noin, ja ihana varmasti tunnet ihmisiä, jotka ovat samanikäisiä ja painavat enemmän – ja se paino olisi normaali. ❤️

Vastaa aiheeseen: Paino ahistaa

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top