Siirry sisältöön
:(

Mulla on nyt siis sellane tilanne, et yks mun parhaista kavereista kärsii masennuksesta ja on vahvasti itsetuhoinen. Oon tosi huolissani hänestä, ja yritän olla tukena. Mutta itelläki on masennus nii tiedän että hän ei välttämättä jaksa enää pitkään. Hän on yrittänyt [osa tekstistä poistettu] ainakin kerran, ja jos hänen tilanne huononee, pelkään että hän onnistuu. Hän on ollut kuivilla jo pitkään, mutta on kertonut minulle että joka päivä on vaikeampi. En uskalla puhua vanhemmillenikaan tästä (eikä heillä varmaan paljon apua olisikaan).
En yhtään tiedä miten voisin auttaa tätä mun kaveria,, ja pelkään että mun yritys auttaa ei riitä. Hän on menettänyt läheisiä tästä syystä myös, joten pelkään hänen luovuttavan pian.

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei sinä,

Onpa ikävä lukea huolestasi ystävääsi kohtaan ja samalla mietin, kuinka onnekas hän onkaan, että sinä olet hänen ystävänsä. Kerrot olevasi huolissasi hänen pahasta olostaan ja kerrot pelkääväsi, että hän voisi vahingoittaa itseään vakavastikin. Lisäksi kerrot itsekin sairastavasi masennusta ja toivonkin, että saat itse tukea ja apua pahaan oloosi ja että sinulla on aikuisia ympärilläsi, joille voisit kertoa huolestasi ystävääsi kohtaan.

Mainitset, ettet uskalla kertoa vanhemmillesi tästä koska ajattelet etteivät he voisi asialle mitään. Tärkeää olisi kuitenkin, että saisit jaettua huoltasi jollekin joka voisi ottaa vastuun asiasta, jotta ystäväsi saisi ajoissa apua pahaan ja itsetuhoiseen oloonsa. Vaikka tukesi ja ystävyytesi on varmasti todella tärkeää hänelle, on asia niin vakava, että aikuisten tulisi ottaa siitä vastuu, niin ettei sinun tarvitsisi kantaa huoltasi yksin.

Mitä ajattelet, että vanhempasi sanoisivat, jos kertoisit heille huolestasi? Entä onko lähipiirissäsi joku toinen turvallinen aikuinen, jolle voisit kertoa tästä, jos vanhemmille puhuminen tuntuu vaikealta? Esimerkiksi terkkari, kuraattori tai opettaja, joka tuntisi myös ystäväsi ja hänen lähipiirinsä? Jos ääneen puhuminen tuntuu hankalalta, voit myös aina näyttää tänne kirjoittamasi viestin. Voit myös aina ehdottaa ystävälle, että menet hänen tuekseen, jos hän rohkaistuisi itse kertomaan olostaan.

Muistathan, että sinun on tärkeää pitää huolta myös omasta jaksamisestasi ja hyvinvoinnistasi, vaikka huoli varmasti sinua painaa. Onko elämässäsi asioita, joiden parissa saisit levähtää ja hengähtää niin, että saisit ajatuksia muualle edes hetkeksi aikaa? Näin jaksat itse paremmin ja olla myös ystäväsi tukena.

Myös me Lasten ja nuorten puhelimessa (p. 116 111) ja chatissa olemme tukenasi, mikäli sitä kaipaat. Olemme auki joka päivä ja meille voit jutella mistä tahansa asiasta nimettömästi ja luottamuksella.

Toivon sinulle ja ystävällesi lempeää ja rauhallista Joulun odotusta. Olette molemmat kaiken avun ja tuen arvoisia <3

Lämpimin halauksin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: Pelkään kaverin puolesta

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top