Siirry sisältöön
[nimi poistettu]

Hei vain. Tää nyt on tämmönen, että kirjotan mun ajatukset ylös ja toivon, että sais vähän vinkkejä tulevaisuuteen.
Elikkäs meidän perheessä on paljon ongelmia ollut jo siitä asti kun itse olin pieni ja nämä ongelmat on lähinnä olleet iskän alkoholiongelmat, josta on tehty lukuisia lasuja. Vuosien varrella välit on vaan huonontunut molempien vanhempien kanssa ja mun äitin mielestä hän ei itse ole tehnyt mitään, mutta on kuitenkin useita asioita miksi en edes haluaisi olla väleissä hänen kanssa. Eilen iskä yhtäkkiä tuli huutamaan mulle siitä kun en ollut vielä tyhjentänyt tiskikonetta ja samalla sanoi, että elän täällä omilla säännöillä tms
Tyhjensin tiskikoneen sitten itkien ja lukittauduin huoneeseen. Vanhemmat oli vihasia kun en avannut ovea ja uhkaili ottaa oven pois, mutta en lähtenyt huoneesta. Olin sitten huoneessa päivä viidestä aamu kahdeksaan eli 15h. Tänään tein lastensuojeluilmotuksen säännöllisestä huutamisesta ja muusta henkisestä väkivallasta, mutta en tiiä miten pärjään tulevaisuudessa. Musta tuntuu ettei kukaan ota mua tosissaan ja jauhataan, että puhuisin vanhempien kanssa asioista mitä on mielen päällä, mutta miten mun pitäs puhua ihmisille jotka aiheuttaa sitä pahaa oloa?

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei!

Kiitos viestistäsi! Silloin, kun on huolia ja haasteita, niin on tärkeää, että saa apua ja ei jää yksin. Olet toiminut todella hienosti, kun olet itse ollut yhteydessä lastensuojeluun ja lisäksi kirjoitit vielä ajatuksiasi tänne meidän palstallemme.

Ikävää kuulla, että perheessänne on ollut ongelmia jo ihan siitä lähtien, kun olet ollut pieni. Ikävä myös kuulla, että välit vanhempiin ovat vain huonontuneet tässä vuosien varrella. Jokaisella kuuluisi olla oikeus kokea olonsa kotona hyväksi ja turvalliseksi. Jos kotona tuntuu usein turvattomalta ja huonolta, niin silloin tilanteeseen on syytä saada apua.

Olet toiminut ihan oikein, kun olet tehnyt lastensuojeluilmoituksen tilanteestanne. Kurja kuitenkin kuulla, että sinulla on sellainen olo, ettet tiedä, miten pärjäät tulevaisuudessa ja koet, ettei kukaan ota sinua tosissaan. En tiedä, millaista apua perheenne on saanut aiempien lastensuojeluilmoitusten myötä, mutta selkeästi apu on edelleen paikallaan. Muistathan, että ilmoituksen voi aina tehdä uudestaankin, jos tuntuu, että tilanne ei muutu.

Kerroit, että sinua on kannustettu juttelemaan mielen päällä olevista asioista vanhempien kanssa, mutta samalla pohdit, että miten heille pitäisi puhua, jos he ovat niitä, jotka aiheuttavat pahaa oloa. Joskus asioiden puheeksi ottaminen omien vanhempien kanssa tuntuu turvattomalta tai siltä, että se ei johda mihinkään. Jos sinusta tuntuu, että haluaisit puhua vanhemmillesi, niin voisiko siinä tuoda jo alkuun esille, että sinua mietityttää asiasta puhuminen, heidän reaktionsa asiaan ja otetaanko sinua tosissaan? Jos kuitenkin vanhemmille puhuminen ei tunnu tässä tilanteessa hyvältä ajatukselta, niin sinulla on oikeus puhua asioista myös jollekin toiselle aikuiselle, kenet koet luotettavaksi ja turvalliseksi.

Sinun pärjäämistäsi ja tulevaisuuttasi ajatellen onkin nyt tärkeintä, että saat mahdollisimman hyvin apua ja tukea itsellesi. Nyt olet tehnyt lastensuojeluilmoituksen, joten luultavasti pääset pian tapaamaan lastensuojelun työntekijöitä (ellet ole jo tavannut). Tärkeää, että he pääsevät kuuntelemaan sinua ihan kahden kesken. Voisitko kertoa työntekijöille rehellisesti, että sinua mietityttää, miten pärjäät tulevaisuudessa sekä kuinka sinulla on olo, ettei sinua ole otettu tosissaan? Jos sinua kannustetaan juttelemaan vanhemmille, niin voisitko kysyä saman kysymyksen, mitä tässäkin: miten pitäisi puhua ihmisille, jotka aiheuttavat pahaa oloa? Jos tuntuu, ettei vanhempien kanssa pysty juttelemaan, niin siitä on tärkeää kertoa työntekijälle.

Jos sinusta tuntuu, että kaipaat joskus myös anonyymia ja luottamuksellisesta juttuseuraa, niin tiesithän, että meidän ilmaiseen Lasten ja nuorten puhelimeen (p. 116 111) voi myös soittaa. Meillä on myös chat ja nettikirjepalvelu. https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/

Vaikka nyt koet epävarmuutta tulevaisuudestasi, niin uskon, että asiat tavalla tai toisella tulevat vielä järjestymään. Yksin sinun ei tarvitse jäädä ja sinulla on oikeus saada apua!

Halauksin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: Perheongelmia

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top