Siirry sisältöön
Oraakkeli

Olen muutaman viikon päästä 18-vuotias nuori mies. Olen pitkään ollut todella ahdistunut. Minulla on ollut myös kaikenlaista muuta oirehdintaa, joita en koe tarpeelliseksi tässä sen enempää avata, mutta haluan vaan että kaikki tämä loppuu. Kaikki se tuska, kärsimys mitä olen kokenut ja mitä koen edelleen tälläkin hetkellä. En halua olla täällä maailmassa enää. Vuosia jatkunut kärsimys tulee varmasti päätökseen pian. En pysty edes nukkumaan, valvon sen takia yleensä aamukuuteen asti ja heräilen vaihtelevasti sen jälkeen klo 7-16 välillä. Mitä järkeä elää, jos koko elämäsi on perustunut kärsimykseen ja kärsit edelleen? Et saa mitään iloa mistään etkä jaksa edes pitää huolta itsestäsi. Kenties tämä on tarkoitettu näin, että en tule täällä enää kauaa olemaan. Kaikki toivo on menetetty. Jospa sitten saisin vihdoin rauhan. Ikuisesti.

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei!

Kiitos koskettavasta viestistäsi. Olen iloinen, että kirjoitit. Tekstistäsi huokuu väsymys huonoon oloon ja ahdistukseen enkä ihmettele sitä yhtään. On varmasti raskasta kärsiä ja nähdä, kuinka muut ihmiset näyttävät nauttivan elämästään.

En usko, että elämääsi on tarkoitettu tuollaiseksi tai että sen tulisi päättyä pian. Sinunkin kuuluu olla onnellinen ja voida hyvin. Ja usko pois, se on täysin mahdollista! Vaikka sanot olleesi jo pitkään ahdistunut, niin et ole ollut sitä kuitenkaan koko elämääsi, vaan tuo on vain kurja vaihe elämässäsi. Monet muutkin ovat olleet samassa tilanteessa ja saaneet viettää myöhemmin hyvää elämää.

Kun tilanteesi on jatkunut jo pitkään eikä ahdistus ole ainoa oireesi, en usko asioiden paranevan itsekseen. Oletko koskaan saanut apua oloosi? Jos et, niin varaa mahdollisimman pian aika, jotta alat saamaan apua ja parantumisesi pääsee alkamaan. Jos olet jossain oppilaitoksessa, voit varata ajan joko terveydenhoitajalle, psykologille tai kuraattorille. Voit puhua myös luokanohjaajallesi tai opolle, kuka vain tuntuu sinusta hyvältä vaihtoehdolta. Jos olet työelämässä, oikea paikka on työterveys. Jos et ole koulussa etkä töissä, ole yhteydessä paikkakuntasi terveyskeskuksen ajanvaraukseen. Kerro aikaa varatessasi, että olet ollut pitkään ahdistunut, et pysty nukkumaan, et jaksa pitää huolta itsestäsi etkä jaksa enää elää. He osaavat auttaa sinua, luota siihen. Sinun tarvitsee vain jaksaa varata tuo ensimmäinen aika.

Jos olet jo avun piirissä, kerro sinua auttavalle henkilölle, että et jaksa enää. Vaadi saada tukevampaa apua, tiiviimpiä tapaamisia tai pääsyä osastolle. Jos sinulle tulee akuutti tarve satuttaa itseäsi, soita hätäkeskukseen ja saat sieltä apua. Ethän jää yksin.

Asioiden muuttuminen paremmaksi voi alkaa yhdestä yhteydenotosta. Aikuiset ja ammattilaiset pitävät huolen lopusta. Sinun tehtävänäsi on sen jälkeen ainoastaan kertoa rehellisesti kaikesta, mikä mieltäsi painaa. Miltä sinusta tuntuu, mitä ajatuksia sinulla on, mitä sinulle on aiemmin tai viime aikoina tapahtunut ja mitä niistä ajattelet. Toivon, että sinulla on myös läheisiä aikuisia, kuten vanhemmat, jotka ovat sinun puolellasi ja auttavat sinua tarvittaessa myös avun hakemisessa. Ei ole häpeä hakea apua. Päinvastoin, on viisautta pitää itsestään huolta ja käyttää palveluita silloin kun niille on tarve.

Sinun ei tarvitse sietää huonoa oloa ja ahdistusta. Sinua voidaan auttaa ja elämäsi voi olla taas hyvää, usko minua. Alakulon ja ahdistuksen kuopassa sen ulkopuolelle ja tulevaisuuteen voi olla vaikea nähdä, tiedän sen. Mutta siellä se on, hyvä elämä sinullekin, kunhan joku auttaa sinut pois kuopasta. Se ei välttämättä tapahdu hetkessä, mutta epätoivon hetkinä muista, että onni odottaa kyllä sinua.

Jos tarvitset lisäapua avun hakemiseen, juttelemme mielellämme kanssasi. Voit soittaa milloin vain ja jutella ihan mistä haluat. Olemme täällä sinua varten. Numeromme on 116 111 ja puhelut ovat maksuttomia sekä luottamuksellisia. Chat ja kirjepalvelu löytyvät täältä Nuortennetistä. Haluamme auttaa sinua tämän vaiheen yli. Joskus se on takana päin, usko vain!

Sinua rutistaen,
Lasten- ja nuortenpuhelimen ja chatin päivystäjä

Oraakkeli

Terve. Kiitoksia vastauksestanne. Valitettavasti minulla on kontakti, mutta se on käytännössä ihan turha, koska kuulen sieltä jatkuvasti samaa, eli sitä, että ”kaikille asioille ei voida tehdä mitään”, tällä viitataan ahdistukseen. Jännä juttu, ettei sille voi mitään tehdä heidän mielestä. Ilmeisesti se menee ohi sillä, kun sitä tarpeeksi pitkään sietää. Ja se meneekin ohi, kohta kun tulee [osa tekstistä poistettu]. Mitään ei ole tehtävissä enää tässä vaiheessa. En välitä enää. [osa tekstistä poistettu]  Osastolla olen ollut parikin kertaa, ja siellä sitä kuulee varsinkin, että ahdistukselle ei voi tehdä mitään. En jaksa enää kuunnella tollasta sontaa. Ei siinä auta kun ihmisten hyväksyä mun kohtalo, itse sen olen jo hyväksynyt. Tännekin turha enää jatkossa kirjoitella, tuskin tulette enää musta kuulemaan tämän viestin jälkeen.

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei!

Kiva, että vastasit vielä ja tarkensit tilannettasi. Toisaalta on hyvä, että sinulla on hoitokontakti, mutta siitä ei taida olla apua, jos he eivät osaa kannatella sinua tai luoda toivoa tilanteen paranemisesta. Niin sen ei missään tilanteessa kuuluisi olla! Olen tosi pahoillani, ettet hyödy tuosta kontaktista. On ihan ymmärrettävää, ettet meinaa enää jaksaa käydä kuuntelemassa, ettei sinua voida auttaa.

Toivoisin sydämestäni, että löytäisit itsestäsi voimia jatkaa etkä hyväksyisi sitä, että sinua kohdellaan noin. Mietin tässä useammankin eri vaihtoehdon, joita voisit seuraavaksi kokeilla. Ensinnäkin: oletko kertonut tuolle sinua hoitavalle työntekijälle, että sanomalla ettei ahdistukselle voi mitään, hän pahentaa oloasi? Tai oletko kertonut hänelle, että mietit elämäsi päättämistä? Jos näiden kertomisesta ei ole apua, voisit laittaa sähköpostia tuon työntekijän esimiehelle tai sen tahon yhteiseen sähköpostiin, jossa sinua hoidetaan. Voisit kirjoittaa siihen saman, minkä kirjoitit tänne meille.

Entä tietävätkö läheisesi, miten voit? Jaksaisiko heistä joku taistella sinun ja paremman hoidon puolesta ja kertoa sinua hoitavalle taholle, miten nuo heidän sanansa sinuun vaikuttavat?

Entä onko sinun mahdollista vaihtaa työntekijää? Paljon on kiinni siitä, miten sinulla ja sinua auttavalla henkilöllä synkkaa. Jos et luota työntekijääsi eikä sinulla ole sellaista oloa, että hän tekee kaikkensa sinun vuoksesi ja luo toivoa siitä, että parannut, ei hoito vie sinua eteenpäin.

Ja lopuksi: jos sinulle tulee joskus sellainen olo, että teet itsellesi jotain, niin soitathan hätäkeskukseen.

Paljon on siis vielä asioita, joita kannattaa kokeilla. Eikä tuossa varmastikaan ollut edes kaikki. Voi olla, että keksit itse vielä parempia ja monia muitakin keinoja, joita voit vielä kokeilla.

Pidempää kirjeenvaihtoa on helpompi käydä tuolla kirjepalvelumme puolella. Kirjoitathan meille sinne, jos vain yhtään tuntuu siltä, että kaipaat asioiden jakamista tai haluat purkaa ajatuksiasi ja tunteitasi. Voit milloin tahansa tulla juttelemaan kanssamme myös chattiin, jonka löydät täältä Nuortennetistä ja joka on auki joka ilta klo 17-20. Ja on meillä myös puhelinpalvelu, näistä kerroimmekin jo edellisessä vastauksessamme.

Olet ajatuksissani.
Lämpimin terveisin Lasten- ja nuortenpuhelimen ja chatin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: Pitkään jatkunut ahdistuneisuus ja paha olo

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top