Siirry sisältöön
🍀🌱

Mä oon riippuvainen mun puhelimeen. Mä käytän sitä yli 10h päivässä😬 Miten mä pääsen tästä riippuvaisuudesta eroon? Mä en haluu sanoo tästä kenellekään, joten onko tästä mahdollista päästä eroon yksin?

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei!

Hienoa, että kirjoitat aiheesta. Tämä on asia, joka varmasti mietityttää monia ihmisiä tänä päivänä iästä riippumatta. Kännykällä näkee kaikenlaista mielenkiintoista ja monet sovellukset ja pelit on rakennettu niin, että ne houkuttelevat jatkamaan ja viettämään sen parissa mahdollisimman kauan.

On onneksi asioita, joita voit tehdä yksin kertomatta tästä vähentämispyrkimyksestä muille. Ehkä voisit miettiä ensin, että mitä kaikkea sinulta jää tekemättä, kun olet kännykällä. Mistä asioista nautit ennen kun aloit käyttää kännykkää enemmän? Mitä asioita haluaisit tehdä taas enemmän? Mitä haittaa kännykän liikakäytöllä sinulle on? Voisiko olla helpompaa lisätä muita asioita päivään sen sijaan, että yrität vähentää kännykällä oloa? Siinä samalla kuitenkin kännykkäaika vähentyy, kun teetkin ihan muita asioita ilman puhelinta.

Voisit päättää joka illalle, mitä muuta haluat illan aikana tehdä. Voit ehkä tavata ystäviäsi ja tehdä heidän kanssaan jotain kivaa? Voit myös ladata kännykkääsi sovelluksia, jotka rajoittavat kännykän käyttöäsi. Tai laittaa kellon soimaan tietyn ajan päästä ja päättää, että sen jälkeen suljet kännykän.

Kun kännykkää ei käytä, se kannattaa laittaa pois silmistä. Muutoin voi tulla houkutus katsoa sitä vähän väliä ja reagoida kaikkiin ilmoituksiin. Äänet kannattaa laittaa pois ja kännykkä laatikkoon / reppuun tai muualle pois silmistä.

Ymmärsin, että et ole jutellut tästä kenenkään kanssa. Mietin kuitenkin, että voi hyvin olla, että joku muukin voisi haluta vähentää kännykän käyttöä ja voisitte haastaa itsenne yhdessä ja keksiä yhteistä tekemistä kännykällä olon tilalle? Käynti kirjastossa tai lenkillä? Leipomista tai lautapelejä? Tykkäätkö käydä uimahallissa tai teellä jossain kivassa paikassa?

Tapoja kännykänkäytön vähentämiseen on varmasti monia ja rohkaisen kaikkia osallistumaan keskusteluun: miten te muut tämän palstan lukijat olette onnistuneet vähentämään kännykän käyttöä? Hyvät keinot kannattaa laittaa jakoon, sillä tapoja on monia ja jollekin käy joku tapa ja jollekin toiselle joku toinen tapa.

Paljon tsemppiä pyrkimykseesi ja mukavia kännykättömiä hetkiä tulevaan syksyyn!

Terveisin
Lasten- ja nuortenpuhelimen ja chatin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: Puhelinriippuvaisuus

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top