Siirry sisältöön
reivirapu

mikä on teidän mielestä liikaa/järjetöntä ja pitäisikö tehdä jotain, jos juu niin mitä? mun vanhemmat on eronnu joskus aikoja sitten, ja mun äitillä on ollut melkein koko sen ajan sama miesystävä. tämä kyseinen henkilö ei ole koskaan erityisesti pitänyt musta, sillä olen aina ollut meistä kolmesta lapsesta jääräpäisin ja temperamenttisin on meillä ollut kyllä hyviäkin hetkiä ja ei minun mielestä hänen pitäisi minuun purkaa pahaa oloaan. Hän on tosi usein äreä tai väsynyt, ja hän on pienestä asti purkanut sen muhun suuttumalla tosi paljon jostain tosi pienistäkin jutuista, olemalla ilkeä minulle ja käymällä jopa fyysiseksi raahaamalla mua kädestä, repimällä mua jos yritän karkuun, lukinnut mua ulos talvella ilman mitään ulkovaatteita jos en anna puhelintani tai vääntämällä käsiäni jotta saisi esim. puhelimeni multa. se aina tietää kyllä että se satuttaa minua, mutta se jatkaa vaan. Kerran se jahtasi mua ympäri taloa ja tietty repi ja väänsi pakolla mun käsiä jotta saisi mun puhelimen jonka se oli luvannut ottaa pois viikoksi. miksi? koska olin kutsunut sisaruksiani noobeiksi tai horoiksi kuluneella viikolla . (kaikki tietävät sen olevan vitsi, minun sisarukset sanovat sitä minulle takaisinkin aina) tällaisia juttuja, välillä isompina tai pienempinä tapahtuu varmaan kuukausittain tai useimmin, ja se aina menee samalla tavalla. teen jotain pientä(sanon jotain tyhmää, unohdan viedä roskat, en suostu siivoamaan vaikkapa kissanoksennusta)-> äiti sanoo jotain asiasta -> miesystävä kuulee toisesta huoneesta -> mies alkaa raivoamaan, yrittää viedä puhelintani -> miesystävä käy käsiksi, takavarikoi puhelimeni, äiti katsoo vierestä ja hiljaa piipittää miehelle että lopettaisi kun se käyttäytyy järjettömästi -> mä hyperventiloin lattiallamiehellä on kyllä selvästi jotain ongelmia elämänsä kanssa ja on sanonut useasti olevansa tyytymätön siihen, siitä siis minä, äitini ja kirjaimellisesti kaikki muut joille olen puhun on päätellyt että hän todellakin purkaa pahaa oloaan olemmal ilkeä minulle. äritini on minun kanssani ollut useasti samaa mieltä miehen järjettömyydestä, en siis usko että olen turhaan vihainen.

Hän myös usein heittää ilkeitä ja loukkaavia vitsejä minun harrastuksista ja mielenkiinnonkohteista.voiko joku jooko kertoa onko normaalia, omia kokemuksianne ja onko mulla oikeus harmistua tästä vai oonko vaan liian herkkä. olkaa rehellisiä ja kertokaarohkeasti ajatuksia, tarviin niitäp.s tiedostan kyllä että teen myös juttuja väärin, ei pitäis soittaa suutani aikuisille, mulla on vain vaikeuksia kontrolloida luonnettani lol

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei!

Hyvä, että rohkenit ottaa yhteyttä tänne meille. Tilanteesi kuulosta haastavalta ja hieman monimutkaiselta.

Perheen sisällä tapahtuvat riidat repivät kaikkia perheenjäseniä. Kukaan ei ole niissä tilanteissa ulkopuolinen. Perheessä valtasuhteet saattavat heittää häränpyllyä ja niitä voidaan toisinaan käyttää julmastikin toisia vastaan melko perusteettomasti. Perhe voi olla omituinen taistelukenttä, vaikka sen ei pitäisi sitä olla. Tavallaan se voi myös kertoa siitä, että ollaan niin tuttuja ja riitely perheessä on myös siksi turvallista.

Kuitenkaan kenelläkään ei ole oikeutta kohdella ketään kaltoin eikä olla ilkeä. Kenelläkään ei myöskään ole oikeutta koskea toiseen vanhemman ja vahvemman oikeudella, mutta ei myöskään toisin päin. Fyysinen koskemattomuus on jokaisen ihmisen perusoikeus. Harrastuksista ja mielenkiinnonkohteista on erittäin ikävää heittää loukkaavia vitsejä eikä mitään muutakaan nälvivää kommentointia tarvitse sietää. Kysyit, oletko liian herkkä. Minun mielestäni et. Sinulla on oikeus harmistua ja pahoittaa mielesi.

Jotenkin sain sen kuvan kirjoituksestasi, että ette juurikaan keskustele asioista perheen sisällä. Avoimen kommunikoinnin ja rehellisen puhumisen avulla voisi yrittää selvittää tilanteita. Kirjoituksessasi hieman analysoit omaa käyttäytymistäsi aikuisia kohtaan ja puhuit vaikeudestasi kontrolloida luonnettasi. Sinulla on oikeus puolustautua. Kontrolli on käyttäytymisen oppimista. Nuori on matkalla aikuisuuteen ja oppimassa asioita, kun taas aikuisten pitäisi jo osata käyttäytyä muita kohtaan asiallisesti. Toivoisin, että pystyisitte avaamaan omia näkökulmianne keskustelemalla. Toivoisin, että keskustelun jälkeen ilmapiiri kodissasi olisi sinulle suotuisampi ja siellä olisi kaikkien hyvä olla omana itsenään juuri sellaisena kuin on.

Lämmintä ja aurinkoista kevättä toivottelee
Lasten ja nuorten netin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: riiitoja perheessä

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top