Siirry sisältöön
kurkkumopo

Olen 15v ja ruudun käyttö on hälyttävää. En ymmärrä miten se on viihdyttävää, mutta koukkuun olen jäänyt. En halua olla. Haluan elää ja tehdä asioita mitä pitäisi ylimääräisen prokrastinaation sijaan. En jaksa tätä enää. Mielenterveys on alhaimmillaan mitä on aikoihin ollut. Haluun lopettaa tän. Ruudun ei pitäisi tulla perustarpeiden edelle. Apua.

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei kurkkumopo,

Oletpa tärkeän asian äärellä, kiitos kun aloitat tästä keskustelun! Olet oikeassa siinä, että suuri osa meistä viihtyy ison osan vapaa-ajastaan ruutujen ääressä, oli sitten kyseessä tietokone, kännykkä tai televisio. Jos vielä koulun, opintojen tai töiden takia joutuu viettämään paljon aikaa ruudun ääressä, tulee päivän ja illan mittaan kulutettua huomaamattaan paljonkin ruutuaikaa.

Mielestäni on todella hienoa, että haluat vähentää aikaasi ruudun äärellä! Jo se, että pohdit ajankäyttöäsi ja suuntaat tekemistäsi ruudun sijasta muualle, on todella fiksua. Näin kesällä onkin helppoa keksiä muuta tekemistä, kuten lähteä metsään tai rannalle, nähdä ystäviä, lukea kirjaa, mennä pyöräretkelle tai piknikille, mitä tahansa, mikä sinusta tuntuu kivalta lomatekemiseltä!

Jos ruutuajan rajoittaminen tuntuu hankalalta, voit asettaa itsellesi esimerkiksi kellon soimaan tai asettaa sovelluksiin aikarajoitukset. Tämä voi helpottaa sinua rajaamaan omaa aikaasi ruudun äärellä.

Aurinkoista kesää sinulle!
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Swarley☕

Lifehack: puhelimen ”älä häiritse” -tila. Siihen voi (toivottavasti) säätää mieluiset asetukset, eikä tartte olla joka toinen sekunti vastailemassa viesteihin, snäppeihin yms. Vähentää tehokkaasti prokrastinaatioita.

Vastaa aiheeseen: Ruudun käyttö

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top