Siirry sisältöön
15v tyttö.

Mun isä ja äitipuoli oli tappelemassa alakerrassa, saatoin vaan kuulla jotain huutoja  [osa tekstistä poistettu] Se on lämässy mua pepulle tosi monta kertaa, pakottanu meidän pitävän yöhousuja päällä aamuisin [osa tekstistä poistettu]  En haluu kertoo mun äidille, jos se saa tietää, en tiiä mitä iskä tekis mulle…

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei 15v tyttö,

Ensinnäkin todella hienoa, että kirjoitit tänne meille asiasta joka mieltäsi painaa ja sinua huolestuttaa. Jo epäily seksuaalisesta hyväksikäytöstä on asia, johon pitää aina suhtautua vakavasti.

Kerroit kuulleesi isäsi ja äitipuolesi riidan, jossa äitipuolesi oli esittänyt, että isäsi nauttii lastensa alastomuuden näkemisestä. En tietenkään halua aliarvioida huoltasi ja pelkoasi asian edessä, mutta joskus kuitenkin vanhemmat tapellessaan huutavat asioita, joita eivät ihan sanasta sanaan ole tarkoittaneet. Ehkä olisikin parasta, että aloittaisit kysymällä äitipuoleltasi mitä hän tällä lauseella oikeastaan tarkoitti? Voisit sanoa äitipuolellesi, että kuulit heidän riidan ja sinua on jäänyt painamaan hänen sanansa.

Jos isäsi lämäsee sinua pepulle, voisit sanoa, ettet siitä pidä ja pyytää että hän sen lopettaa. Olet jo sen ikäinen, että pyyntö on aivan ymmärrettävä, eikä lapselleen hyvää tarkoittava isä voi siitä mitenkään loukkaantua.

Olisiko mahdollista, ettet enää saunoisi isäsi kanssa? Voithan sanoa, että nyt mieluummin saunot itseksesi tai siskojesi ja äitipuolesi kanssa. Olet nyt sen ikäinen, että on ihan luonnollistakin, jos sinusta tuntuu paremmalta naisten kanssa saunominen.

Se, että isäsi haluaa teidän käyttävän yöhousuja voi myös johtua siitä, että monessa perheessä tapakulttuuri on se, että ruokapöytään ei tulla tai kotona muutenkaan kuljeta alusvaatteissa. Se on myös toisten huomioonottamista.

Olisiko sinulla lähipiirissä ketään turvallista aikuista, jonka kanssa voisit tilanteesta jutella? Sanoit ettet äidillesi voi mitään puhua koska pelkäät miten isäsi tietoon reagoisi. Onko isälläsi sisaruksia, tai olisiko sinulla isovanhempia, joille voisit tilanteesta jutella? Onnellisintahan olisi, että kyseessä on vain väärinkäsitys. Mutta jos näin ei ole, niin silloin asiaan pitää voida puuttua mahdollisimman nopeasti, ennen kuin mitään vakavampaa on ehtinyt tapahtua. Lasten seksuaalinen hyväksikäyttö on aina tuomittavaa, eikä syyllinen ole lapsi, eikä lapsi ole mitenkään teoillaan voinut tilannetta aiheuttaa. Aikuinen, joka käyttää lasta seksuaalisesti hyväkseen tarvitsee apua, hoitoa, mutta ei sitä välttämättä osaa oma-aloitteisesti hakea.

Koulussasi on varmasti koulukuraattori tai kouluterveydenhoitaja jonka kanssa voisit tilannetta käydä läpi. Jos seksuaalista hyväksikäyttöä epäillään, menee tieto todennäköisesti myös lastensuojeluviranomaisille. En aliarvioi tuntemuksiasi, mutta korostan kuitenkin sitä, että jos menet ja mikä voisi olla ihan hyvä vaihtoehto, juttelemaan koululla asiasta, niin painota heille, ettei mitään ole varsinaisesti tapahtunut ja että tilanne vain alkoi mietityttämään ja vaivaamaan sinua.

Voit hyvin myös soittaa meille, 116 111 tai tulla vaikka chattiin juttelemaan, tämä kaikki tapahtuu täysin anonyymisti. Voitaisiin silloin vielä yhdessä käydä tilannettasi läpi ja miettiä eri vaihtoehtoja, miten olisi parasta edetä.

Lämpimin ajatuksin

Lasten ja nuorteen netin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: Sain tietää että [osa tekstistä poistettu].

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top