Siirry sisältöön
Kaverin puolesta kyselen

Ystäväni tykkää erittäin paljon yhdestä pojasta joka on häntä vanhempi. Kaverini on 15 ja poika 20,ollen josstain kuullut että seurustelu on okei jos huoltaja on samaa mieltä. Pitääkö tämä paikkaansa?

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Ihanaa lukea, että mietit asiaa ystäväsi kannalta. Hyvät ja luotettavat ystävät ovat tärkeitä.

Seurustelukumppaneiden suurikin ikäero ei sinänsä ole ongelma tai lupaa vaativa asia. Mietintää toki voi aiheuttaa suhteettoman suuri ikäero, onko kumppanit tasavertaisia keskinäisessä suhteessa, tuleeko esimerkiksi kummankin tahto ja mielipiteet kuulluksi. Mitä suurempi ikäero, sitä suuremmalla todennäköisyydellä kiinnostuksen kohteet ja oma elämänkokemuskin vaikuttavat siihen, mitä parisuhteelta odottaa. Aikuisten velvollisuus on aina selvittää, mistä alaikäisen seurustelu- tai seksisuhteessa on kyse, jos osapuolten ikäero tai kehitystasot ovat toisistaan poikkeavat tai jos, tilanteeseen liittyy muuta seksuaaliseen hyväksikäyttöön viittaavaa.

Eli kun kysyit vanhempien luvan tarpeesta seurusteluun, ajattelit ehkä seksin suojaikärajaa, joka on Suomessa 16 vuotta. Tällä ikärajalla ei ole tarkoitus rajata nuorten välisiä sukupuolisuhteita vaan suojella vanhempien henkilöiden nuoriin kohdistuvaa seksuaalista hyväksikäyttöä. Eli jos kaverisi 15 v ja poikaystävä 20 v harrastavat seksiä, ja kumpikin sitä itse haluaa, ei se vaadi kenenkään ulkopuolisen lupaa, mutta jos 20 v pakottaa 15 v seksiin tai jopa väkivalloin sitä vaatii, on tilanne tietenkin toinen.

Seksin aloittamisen suositeltavaa ikää kysytään usein, silloinkin kun kumppaneiden keskinäinen ikäero ei aiheuta mietintää. Missä iässä nuori sitten on riittävän kypsä seksiin ja myös kantamaan vastuun mahdollisista seurauksista? On selvää että 20 v halu seksisuhteeseen on todennäköisesti suurempi kuin häntä selvästi nuoremmalla kumppanilla. On erittäin tärkeää, että tästäkin asiasta keskustellaan avoimesti, ettei kummallakaan ole pakotettu olo. Se, että seksiasioista on luonnollista ja helppoa toisen kanssa puhua, edellyttää usein jo hiukan pitempää ja syvempää suhdetta. Muuten asian esiin ottaminen voin tuntua vaikealta. Intiimi kanssakäyminen on kummallekin niin paljon hienompi kokemus, kun siihen liittyy keskinäinen luottamus ja turvallisuuden tunne.

Kiitos yhteydenotostasi, lämpimin ajatuksin

Lasten ja nuorten netin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: Seurustelusta

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top