Siirry sisältöön
13 v.

Mulla ei oo tarkoitus alkaa huolestuttamaan tai pelotella ketään enkä halua, että ketään alkaa ahdistamaan tämän takia. Mutta itsellä mua pelotta ja ahdistaa tällä hetkellä todella paljon.
Oon viimeaikoina ollut tosi huolissani sodasta uutisten perusteella ja mua pelottaa, että sota on tulossa Suomeen enkä pysty olla miettimättä sitä.
Meillä kotona puhutaan paljon politiikasta ja uutisista eli myös samalla sodasta, joten asioiden miettiminen on melkein mahdotonta. Olen yrittänyt muodostaa jonkinlaisen helpottavan ajatuksen, että kaikki on hyvin, mutta uutisten takia kaikki pahat ajatukset on tulee takaisin.
Koulussa ja kotona oon saanu ahdistuskohtauksia, enkä ole pystynyt nukkumaan kunnolla. Viimeksi eilen illalla sain tämän takia ahdistuskohtauksen, joka ei meinannut loppua.
Tiedän, että minun ei varmaan pitäisi ajatella tallaista yhtään, mutten voi sille mitään.
Antkeeksi, jos jotain alkoi pelottamaan mun takia, mun oli vaan pakko kertoa tästä johonkin.

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei!

Onpa hyvä, että kerroit tästä maailman tilaan liittyvästä ahdistuksestasi etkä jäänyt ajatuksiesi kanssa yksin.

On totta, että uutisissa kerrotaan nyt paljon sodista ja valitettavan vähän siitä kaikesta hyvästä, mitä maailmassa koko ajan tapahtuu. Tämän vuoksi jotkut aikuisetkin ovat valinneet katsoa uutisia vähemmän ja keskittyä sen sijaan johonkin mukavaan tekemiseen, kuten johonkin luovaan, luonnossa liikkumiseen tai toisten ihmisten auttamiseen. Siitä tulee tunne, että maailmassa on paljon hyvää ja kaunista.

Oletko kertonut vanhemmillesi, että nämä sotauutiset ja niistä puhuminen saa sinut ahdistuneeksi? Toivoisin, että pystyisit kertomaan siitä heille. Uutisista ahdistuminen on tosi yleistä ja heidän pitäisi tietää, että monet ihmiset reagoivat niihin samalla tavalla kuin sinä. Luulen, että he voisivat niin halutessaan jutella politiikasta ja uutisista kahden kesken ja tehdä sinun kanssasi jotain ihan muuta. Uskon, että jo se auttaisi, sillä silloin nämä asiat saisivat väistämättä vähemmän tilaa ajatuksissasi, vaikka tietäisitkin sotien olemassa olosta. Luuletko, että voisit kertoa asiasta heille?

Ahdistuskohtaukset ovat tuttuja myös koulun henkilökunnalle, erityisesti terkkarille, kuraattorille ja psykologille. Tietävätkö he, että myös sinä olet saanut sellaisia? Olisi tosi hienoa, jos kävisit juttelemassa asiasta jollekin heistä. He, varsinkin psykologit, ovat tämän asian ammattilaisia ja osaavat neuvoa sinua toimimaan ahdistuksen tullessa niin, että selviät kohtauksesta ja tiedät, miten silloin voi toimia, jotta olo helpottuisi. Myös näistä asioista puhuminen voisi helpottaa oloasi niin, ettei ahdistuskohtauksia enää tulisi ainakaan niin usein. Toivoisin siis, että kävisit juttelemassa asiasta myös heidän kanssaan, jotta saisit asiaan ihan ammattilaisen apua eikä nämä ahdistuskohtaukset hankaloittaisi elämääsi liikaa.

Nyt kun Suomi on liittynyt Natoon, olemme onneksi entistä paremmassa turvassa. Meillä on täällä kaikki hyvin ja toivon, että sinäkin voisit nauttia kauniista pakkaspäivistä ja tulevasta keväästä. Puhuthan siitä huolimatta asiasta sekä vanhemmillesi että koulusi ammattilaisille. Uutisista ahdistuminen on yleistä, mutta se ei tarkoita sitä, että sinun tarvitsisi kärsiä siitä niin, että se hankaloittaa normaalia arkeasi.

Aurinkoa päiviisi,

toivottaa
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Sama

Sori, tää viesti tulee nyt vähän myöhässä mutta tänään uutisissa oli se et venäjää epäillään ilmatila loukkauksesta ja muakin alko nyt vähän pelottaa et mitä jos suomeen tulee sota. Koitan olla lukematta uutisia mut silti mua pelottaa et jos tulee sota.

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei ”Sama”!

Kiitos, kun laitoit viestiä! Näihin viestiketjuihin voi vastata milloin tahansa, eikä haittaa, jos vastaa johonkin vanhempaan ketjuun.

Tosi hieno juttu, että päätit kirjoittaa tänne huolestasi. Uutisissa kerrotaan monenlaisista tapahtumista ja ymmärrän, että joskus jotkut asiat voivat herättää pelkoa ja huolta. Meillä on Suomessa turvallista olla sekä päättäjät Suomessa ja maailmalla työskentelevät sen eteen, että sota Ukrainassa loppuisi, eikä laajenisi.

Jos huomaa, että uutisten seuraaminen nostattaa itsessä huolta ja pelkoa, niin silloin onkin hyvä toimia juuri noin, miten olet tehnytkin, eli pyrkiä olemaan lukematta uutisia. Oletko huomannut, että jokin tietty mukava tekeminen auttaisi saamaan ajatuksia muualle? Omista huolista ja peloista puhuminen jollekin on myös tärkeää, kuten olet nyt hienosti tehnytkin kirjoittamalle tänne Nuortennettiin. Vaikeista ajatuksistaan ja tunteistaan on myös tärkeää puhua jollekin omalle läheiselle aikuiselle, kenet kokee turvalliseksi ja luotettavaksi.

Meillä Nuortennetissä on myös ilmainen Lasten ja nuorten puhelin (p. 116 111) sekä chat ja nettikirjepalvelu. Meihin voit ottaa yhteyttä ihan millä asialla tahansa, oli kyseessä sitten huoli, mistä haluaisit puhua tai kaipaat vain muuten vain juttuseuraa. Palvelumme ovat luottamuksellisia ja nimettömiä. https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/

Lämpimin terveisin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: Sota ja kaikki pelottaa

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top