Siirry sisältöön
keijukaistyttö

onks muita ihan neurotyypillisiä, jotka stimmaa tosi paljon? heijaan itseäni kädet reisien ympärillä jos haluan vaikka rauhoittua, taputan tai naputan koko ajan jotain (esim kättä reiteen tai sormenpäitä toisiinsa) usein edes huomaamattani ja räpytän käsiä silleen oudosti. ja jos vaikka innostun jostain, alan hyppiä paikallani ylös alas. on moni muitakin tollasia, esim kannan mukana sellasta hiusdonitsia ja hypistelen sitä tunneilla ja kävellessä, ja teen jaloilla erilaisia naputussarjoja ja lasken ääneen tai mielessäni. niin ja kai sekin lasketaan stimmaamiseksi, että välillä hoen itsekseni esim kii-kaa (sitä mitä lapset usein hokee jos ne keinuu) koska se vaan jotenkin rauhottaa. onks siis ihan normaalia stimmata vaik ei oo mitään adhd:ta tai autismia?

17v tyttö

Kyllä, mulla on usein sellaisia ”happy stimmejä” joita teen kun olen iloinen tai innoissani, pääsääntöisesti heilutan käsiäni tosi voimakkaasti. Yleensä teen niin vain ollessani yksin, toisinaan perheeni läsnä ollessa. Jotenkin se vaatii sen että koen olevani täysin turvallisessa ympäristössä, ja sitä hyvin harvoin saavutan jos ympärillä on muita ihmisiä. Minulla ei ole mitään todettua neuroepätyypillisyyttä.

Se on mielestäni ihan normaalia eikä siitä tarvitse olla huolissaan. Stimmaaminen on terve keino ihan jokaiselle hallita stressiä tai voimakkaita tunteita, saada mielihyvää tai muutoin reagoida tuntemuksiin. Paljon terveempää se on kuin monet muut selviytymiskeinot joita ihmiset käyttää tunteidensa kanssa. Vaikka se onkin pääsääntöisesti liitetty neurokirjoon, ei tarkoita etteikö muutkin sitä joissakin tilanteissa tekisi.

Verkkari

Moikka!

Ja kiva, että laittelit tänne viestiä ja tulit kysymään neuvoa sinua mietityttäneestä asiasta :) Kerroit, että stimmaat usein arjessa erilaisissa tilanteissa ja pohdit, onko se normaalia vaikka olisikin neurotyypillinen ihminen?

Stimmailu on erilaista toistuvaa toimintaa, jolla pyritään säätelemään omaan vireystilaa esimerkiksi lievittämällä ilon tai stressin tuomaa jännitystä sekä rauhoittamaan omaa kehoa. Suurin osa ihmisistä stimmailee, niin neurotyypilliset kuin neurokirjolla olevat ihmiset. Esimerkiksi jos hermostumme, saatamme naputella sormilla pöytää, heiluttaa jalkaa lattiaa vastaan tai pyöritellä käsissä vaikka ponnaria tai muuta esinettä. On siis täysin normaalia ja hyväksyttävää ilmaista omia tunteita tai olotilaa stimmailemalla! Se on hienoa, että olet tunnistanut itsellesi toimivia, hyviä keinoja, joilla pystyt esimerkiksi rauhoittamaan omaa kehoa. Tämä on yksi osa tunnetaitoja ja todella tärkeä taito elämässä.

Jos pohdit, että olisit mahdollisesti neurokirjolla tai stimmailu häiritsee sinua, niin kannattaa rohkeasti kääntyä läheisen aikuisen, kuten kouluterveydenhoitajan puoleen. Kouluterveydenhoitajan kanssa voit luottamuksellisesti jutella asiasta ja hän ammattilaisena osaa arvioida sekä ohjata sinut tarvittaessa eteenpäin, jos esimerkiksi neurokirjon tutkimukset ovat tarpeellisia. Jos sinua jännittää mennä juttelemaan yksin, niin voisitko vaikka kysyä ystävääsi mukaan tueksi? Jos sinusta tuntuu hyvältä, niin voisitko ehkä myös jakaa mietteitäsi vanhempiesi kanssa? Uskon, että he arvostavat sitä suuresti, jos annat heille mahdollisuuden olla tukenasi sinua huolestuttavissa asioissa. Tällä tavalla sinun ei tarvitse myöskään olla yksin ajatuksiesi kanssa ja he pystyvät auttamaan sinua saamaan oikeanlaista tukea.

Muista, että voit aina myös olla missä tahansa asiassa luottamuksellisesti yhteydessä meidän ilmaiseen Lasten ja Nuorten puhelimeen (puh. 116 111) tai kirjoitella chatin ja nettikirjeen välityksellä, jos se tuntuu sinusta mukavammalta: https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/lasten-ja-nuorten-chat/

Toivottavasti tästä oli sinulle apua! Oikein ihanaa ja aurinkoista alkavaa kesää <3

Vastaa aiheeseen: stimmaus

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top