Siirry sisältöön
Abi 2013

Heippa vaan, olen kohta 19-vuotias tyttö ja pänttään tällä hetkellä pääsykokeisiin. Olin suhteellisen hyvä lukiossa (päättötodistuksen keskiarvo tulee olemaan 8,6). Ylioppilaskirjoitukset menivät alisuorittamiseksi ja ahdistaa, kun ympärillä.olevat ihmiset olettavat, että menivät hyvin. Haen muutamaan yliopistoon nyt keväällä ja paineet on kovat. Haluaisin kovasti opiskelupaikan. Perheeni on kannustava, mutta tukee myös tilannetta,jos en opiskelupaikkaa saa. Eli eivät painosta. Monet muut ympärilläni olevat ihmiset (valmentajat, kaverit, soitonopettajat yms.) tuntuvat opettavan, että marssin suoraan sisälle minne vaan. Paineet kasautuu ja itku tulee usein. Tuntuu, etteivät he anna minulle mahdollisuutta olla pääsemättä. Olen myös sanonut, etten halua puhua hakukohteistani, mutta niitä yritetään arvailla koko ajan ihan väsymiseen saakka. Monet olettavat, että haen lääkineseen (en hae). Kartan nykyään paikkoja, missä tiedän, että on tuttuja ihmisiä, jotka pommittavat kysymyksillä tulevaisuudesta. Mikseivät he anna olla? Jaksaminen loppuu aikanaan minultakin.
Hermostun nykyään helposti ja itken usein. Ahdistaa ja stressaa, pelkään pääsykokeita ja kesää ja tulosten julkistamista. Mitä teen???

Abi 2012

Moi.

Läheiset ihmiset on usein hyvin kiinnostuneita siitä, mitä kenestäkin ”tulee isona”, ja joskus tuntuukin että sitä tentataan kyllästymiseen asti. Etenkin silloin, kun pääsykokeet ja yo-kirjoitukset (tuttuja molemmat) on käsillä ja paineet muutenkin kovat. Pystyisitkö vastaamaan suoraan niille ihmisille, jotka kyselevät tulevaisuudestasi? Jotain sellaista, kuten ”haen sinne ja sinne ja toivottavasti pääsen. Aika näyttää.” Näin he saisivat vastauksen eivätkä ehkä kyselisi enempää. Tuo voi olla joidenkin tapa kannustaa, että väitetään toisen pääsevän mihin tahansa ja olevan paras kaikista. Oon ihan samaa mieltä sun kanssa, että niitä juttuja ei jaksais yhtään kuunnella, kun on muutenkin ihan paineissa siitä, miten on sujunut. Yo-tuloksia ei kannata stressata ennen kuin ne tulee, vaikka se onkin helpommin sanottu kuin tehty. Jos et halua yhtään puhua hakukohteistasi, voit sanoa vaikka että katotaan sitten kun on tuloksiakin, tai jotain ihan pientä (yliopisto/amk tms.) Olisiko sulla jotain harrastusta tai muuta juttua, mihin voisit purkaa paineitasi? Jos et halua jutella asioistasi, voit tehdä jotain itseksesi (piirtää, kirjottaa, lukea, kuunnella musiikkia, soittaa, urheilla) mutta missään tapauksessa ei kannata eristäytyä muista. Oikea kaveri kyllä ymmärtää, jos sanot että sinulla on paineita etkä jaksa puhua opiskeluasioista. Kovassa paikassa voit soittaa Lasten- ja nuorten puhelimeen. Toivon, että saat opiskelupaikan ja nuo ongelmat helpottaa.

Tsemppiä ja halaus! =)

Vastaa aiheeseen: Stressi ja ahdistus

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top