Siirry sisältöön
Mää

Moi. Mulla on ohan hirvee stressi mun koenumeroista. Itken täällä palhaillaan kiitos englannin kokeen. Mä oon siis nyt seiskalla. Oon saanu ihan ok numeroita mutta kaikki sanoo kokoajan että koulu vaan vaikeutuu ja arvosanat tippuu tästä. Ja näin loppuvuodesta kun kokeita on tosi paljon (meillä tulee olemaan kolme koetta nyt alkavalla viikolla) mun on tosi vaikee esim nukkua kun stressaan. Mistä sais tähän apua?

Kaakao

Kuraattorilta, opettajilta tai vanhemmilta. Tsemppii :)

bipo

Siis koulu ei vaikeudu melkein ollenkaan yläasteella, enemmänkin seisaluokka on vaikein ja sitten vasta ysiloukalla on kaikki lukio ja amis hommat. Kuitenkin jos miettii niin jos parit kokeet menee päin puuta niin ne ei tule merkitsemään mitään. Yritä vain harjoitella parhaimmasi mukaan ja kysy apua vaikka vanhemmilta, opelta tai kavereilta. tsemiii

Verkkari

Heippa!

Ja kiitos, että avauduit rohkeasti tänne aiheesta, joka on sinulle kipeä <3 Kerroit, että koet hirveästi stressiä koenumeroistasi ja olet itkenyt stressin vuoksi. Kerroit, että stressi on niin voimakasta, että se on myös vaikeuttanut sinun nukkumistasi. Olen todella pahoillani, että olet joutunut itkemään ja voimaan pahoin koulustressin takia. Kenenkään ei tulisi joutua kokemaan niin voimakasta stressiä, että ei saa nukuttua ja on todella paha olla.

Oletko pohtinut, miksi kokeiden numerot tuottavat sinulle stressiä? Onko esimerkiksi sinulla itseäsi kohtaan vahvat vaatimukset, että saisit tiettyjä numeroita kokeista vai onko esimerkiksi sinulle tullut painostusta ulkopuolelta saada tietynlaisia arvosanoja? Opintojen tarkoituksena on opettaa uusia asioita, syventää aikaisempaa tietoa ja tuoda iloa oppimiseen, ei tuottaa stressiä ja pahoinvointia. Kerroit, että saat mielestäsi ok arvosanoja, mutta sinua on peloteltu, että opiskelu vain vaikeutuu ja arvosanasi tulevat tippumaan. On epäreilua, että sinulle on sanottu näin eikä ole oikein kuormittaa toista asettamalla suorituspaineita arvosanojen suhteen.

Kuulostaa siltä, että olet joutunut kokemaan todella kovaa kuormitusta ja se vaikuttaa vahvasti sinun hyvinvointiisi. On tärkeää, että saat apua tilanteeseesi, sillä sinulla on oikeus nauttia opiskelusta ilman ahdistusta ja stressiä. Voisitko esimerkiksi käydä kouluterveydenhoitajalla tai –kuraattorilla juttelemassa tilanteestasi? He ammattilaisina osaavat auttaa sinua ja miettiä kanssasi, mitä muutoksia voitaisiin tehdä, jotta sinä voisit ja jaksaisit paremmin.

Entä tuntuisiko sinusta hyvältä, jos tukeutuisit esimerkiksi vanhempiisi ja kertoisit, miten koulustressi vaikuttaa hyvinvointiisi? Kertomalla heille avoimesti tilanteestasi, he pystyvät miettimään yhdessä kanssasi ratkaisuja, joilla tilannettasi saataisiin helpotettua. Tärkeintä on, että saat puhuttua jonkun läheisen aikuisen kanssa, jotta sinun ei tarvitsee kantaa tätä yksin ja saat tukea.

Voit myös matalalla kynnyksellä aina soittaa anonyymisti sekä luottamuksellisesti meidän ilmaiseen Lasten ja Nuorten puhelimeen (puh. 116 111) sekä laittaa viestiä chatin tai nettikirjeen välityksellä: https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/lasten-ja-nuorten-chat/

Muista, että sinä olet arvokas ja tärkeä eikä kouluarvosanasi määrittele sinua tai sinun arvoasi ihmisenä. Sinun jaksaminen ja hyvinvointi on kaikista tärkeintä <3 Toivon sinulle kovasti lämpöä sekä kaikkea hyvää kevääseen, aurinkoista loppuviikkoa!

Vastaa aiheeseen: Stressiä kokeista

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top