Siirry sisältöön
….

Mietin tässä että jos suomen laki suojaa alle 16v lapset seksiltä yms suojaikärajalla nii onko lain silmissä sit muka ok jos 17v ja joku 30v henkilö harrastaa seksiä yhdessä tai tekee jotain muuta seksuaalista yhdessä? Tai niinku miten tää toimii että eikö laki suojaa 17v lapsia tämmösissä asioissa??

Kiitti jos joku osaa vastata

Imhinen

Mikäli molemmat ovat suostuvaisia, tämä aikuinen henkilö ei ole auktoriteettiasemassa nuoreen tai mitään muutakaan rangaistavaa ei tapahdu, se on ihan lain mukaan hyväksyttävää. Ikäeroon ei puututa suojaikärajan ulkopuolella.

Joku

On. 17v ei kuitenkaan ole samalla tavalla enää ”lapsi” ja kykenee tekemään päätöksen itse.

Verkkari

Heippa!

Ja kiitos, että laitoit tänne pohdintaa tärkeästä aiheesta. Suojaikärajalla tarkoitetaan lakisääteistä rajaa, minkä ikäisen henkilön kanssa voi harrastaa seksiä. Seksiin harrastamiseen luetaan yhdynnän lisäksi myös muu seksuaalinen toiminta. Suomessa suojaikäraja on 16-vuotta, kuten kerroitkin :) Tämä tarkoittaa sitä, että lain mukaan seksuaalisessa kanssakäymisessä ei saa olla alle 16-vuotiaiden kanssa. Jos henkilöiden välillä on auktoriteettisuhde, eli kyseessä on esimerkiksi opettaja ja oppilas, niin suojaikäraja nousee 18-vuoteen.

Pohdit viestissäsi, onko ok, että 17-vuotias ja 30-vuotias harrastavat seksiä tai osallistuvat muuhun seksuaaliseen toimintaan keskenään, jos molemmat ovat suostuvaisia. Jos 30-vuotias on auktoriteettiasemassa 17-vuotiaaseen nähden eli esimerkiksi hänen opettaja, valmentaja tai muu määräysvaltaa tai valvontaa omaava henkilö, on kyseessä seksuaalinen hyväksikäyttö eli rangaistava rikos.

Vaikka henkilöiden välillä ei olisi auktoriteettisuhdetta, on seksin harrastaminen ja muu seksuaalinen toiminta rikolaissa kiellettyä alle 18-vuotta nuoremman henkilön kanssa, jos hänen kyky itsenäisesti päättää seksuaalisesta käyttäytymisestään on hänen kypsymättömyytensä sekä osapuolten ikäeron vuoksi olennaisesti heikompi kuin toisella. Jos ehto täyttyy, on kyseessä seksuaalinen hyväksikäyttö ja rangaistava rikos.

Seksuaalinen suhde 17- ja 30-vuotiaan välillä voi siis olla laiton, jos joku näistä ehdoista täyttyy vaikka osapuolet olisivat antaneet suostumuksensa seksuaaliseen kanssakäymiseen. Esimerkiksi Rikosuhripäivystyksen sivuilta, voit halutessasi lukea tarkemmin seksuaalirikoksien määritelmistä: https://www.riku.fi/erilaisia-rikoksia/seksuaalirikos/erilaisia-seksuaalirikoksia/

Lakien tarkoituksena onkin turvata lasten ja nuorten itsemääräämisoikeutta sekä suojata seksuaaliselta hyväksikäytöltä. Niiden tarkoituksena ei ole kuitenkaan kieltää nuorten välisiä, tasavertaisia suhteita, kunhan seksuaalinen kanssakäyminen kunnioittaa molempien rajoja, itsemääräämisoikeutta ja molemmat ovat toimintaan halukkaita sekä suostuvaisia. Voit lukea tarkemmin suojaikärajasta esimerkiksi täältä: https://nuortenexit.fi/nuorille/omat-rajat/suojaikaraja-ja-seksi/

Seksin on tarkoitus olla turvallista ja miellyttävää kokeilua, opettelua sekä omaan kehoon tutustumista yhdessä. Tärkeintä on kuunnella itseään ja toista, kunnioittaen molempien rajoja sekä itsemääräämisoikeutta. Yhteenkuuluvuuden tunnetta myös tuntee helpommin, jos kumppani on suunnilleen oman ikäinen ja samassa elämäntilanteessa. On tärkeä muistaa, että seksiin pakottaminen tai painostaminen ei ole missään tilanteessa hyväksyttävää eikä seksin tarvitse olla osa ihmissuhdetta, jos se ei tunnu itselle hyvältä.

Jos olet kokenut seksuaalista hyväksikäyttöä, hae rohkeasti apua kertomalla luotettavalle aikuiselle. Meidän ilmaiseen Lasten ja Nuorten puhelimeen (puh. 116 111) voi myös aina soittaa anonyymisti sekä luottamuksellisesti tai ottaa yhteyttä chatin tai nettikirjeen välityksellä: https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/lasten-ja-nuorten-chat/
Lisäksi esimerkiksi Rikosuhripäivystys (puh. 116 006) auttaa tilanteissa, joissa olet joutunut tai epäilet joutuneesi seksuaalirikoksen uhriksi: https://www.riku.fi/

Toivottavasti tämä vastasi pohdintoihisi! Oikein lämpöisää ja valoisaa kesän alkua <3

Vastaa aiheeseen: suojaikäraja

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top