Okei eli oon 10v tyttö ja aina koulussa suutun kavereille kaikesta pienestä ja sitten saan outoja päähänpistoja (esim. Kerran välkällä olin yksin metsässä ja aioin karata koska mulla on moni asia mikä mua harmittaa ja koen tuskaa sekä mun bff ja mää ollaan aina riidoissa niin ei oo kivaa) tai sitten saan raivokohtauksia jotka vaan tulee ja sitten pistän paikat matalaksi😳😭. Ja mua koulussa sanotaan Weirdoksi eli vaikka ”hei weirdo tuu pelaan” tai ”oot ihan weirdo!” (koulukiusausta ei oo) ja oon lukenu netistä jotain raivopuuskasyndroomasta ja niiin… en haluu olla tällainen!
Hei Tyttö 10v,
Kiitos viestistäsi ja onpa hienoa, että päätit kirjoittaa tänne!
Tunteita on kaikenlaisia ja myös suuttumuksen tunteet ovat normaaleja, vaikkakin ikäviä. Esimerkiksi silloin, jos mielenpäällä on asioita, voi suuttua herkemmin pienemmistäkin asioista. Joskus voi taas tuntua siltä, että suuttumus tulee ihan tyhjästä. Usein nämä tilanteet voivat harmittaa ja tuntua hämmentäviltä jälkikäteen.
Kerroit, että sinulla on moni asia, joka sinua harmittaa ja koet tuskaa. Lisäksi olette usein riidoissa parhaan ystäväsi kanssa, mikä on varmasti ikävää. Mainitsit myös, että jotkut kutsuvat sinua koulussa ”weirdoksi” – tämä ei taida tuntua sinusta mukavalta. Oletko koskaan näistä harmittavista asioista ja tuskasta puhunut kenellekään luotettavalle ja turvalliselle aikuiselle? Usein jo puhuminen voi keventää mieltä!
Olisi tärkeää myös, että saisit aikuiselta tukea suuttumuksen ja raivokohtausten hallintaan. Suuttua saa ja se on normaalia, mutta se voi tuntua ikävältä jälkikäteen, jos on vaikka rikkonut paikkoja. Tärkeää olisikin löytää turvallisia keinoja, joilla purkaa ja helpottaa suuttumusta. Sinun ei tarvitse pohtia näitä keinoja yksin, vaan sinulla on oikeus saada aikuiselta siihen apua! Voisitko ajatella, että juttelisit asiasta jonkun läheisen aikuisen kanssa? Tässä asiassa osaisi varmasti auttaa myös esimerkiksi koulukuraattori. Jos asian puheeksi ottaminen tuntuu vaikealta, voit kokeilla vaikka näyttää tämän sinun kirjoittaman tekstisi, jossa olet hienosti kuvaillut asiaa.
Voit aina myös soittaa meidän ilmaiseen Lasten ja nuorten puhelimeen (p. 116 111), tulla chattiin juttelemaan tai kirjoittaa nettikirjeen. Kanavamme ovat nimettömiä ja luottamuksellisia. https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/
Hankalien asioiden ei kanssa ei kannata jäädä yksin, vaan aina kannattaa puhua jollekin!
Lämpimin terveisin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä