Siirry sisältöön
Runotyttönen

Hei, olen kohta 13 vuotias tyttö. n. puolvuotta sitten selvis, että osa meiän koulun pojista haukkuu mua selän takana mm. läskiks. Mun itsetunto romahti. oon jo jonkun aikaa kärsiny masennuksesta, mutta oon oppinu elämään sen kanssa kun oon saanu tukea ystäviltä – lukuunottamatta yhtä asiaa: mulle tulee huono omatunto syömisestä, ja pyrin alitajuisesti välttämään syömistä. [osa tekstistä poistettu] jos mä syön, alan ahmii hirveesti, ja sitten mulle tulee huono olo [osa tekstistä poistettu] Painoni heittelee, jos en en syö, se laskee, ja sitten kun alan ahmia kaikkea mitä käsiini saan, se nousee taas. En osaa enkä uskalla kertoo kenellekään, enkä tiiä, mitä pitäis tehdä!

MLL Ylläpito

Heippa ”Runotyttönen”,

hyvä kuulla, että olet saanut tukea ystäviltäsi. Sanomattakin on selvää, että nuo pojat ovat toimineet tosi kurjasti haukkuessaan sinua. Toivottavasti se ei enää jatku?!

Se, miten itsetunnon lasku on vaikuttanut ruokailuusi, kuulostaa huolestuttavalta. Olet vielä niin nuorikin, että tarvitset kasvamiseen ja kehittymiseen ravintoaineita. Pelkkä hengittäminenkin vaatii energiaa ja energiaa saa juuri ruuasta. Jos jättää syömättä, niin keho käy kokonaisvaltaisesti hitaammalla ja kuluttaa myös vähemmän. Energian tarpeesi jää vajaaksi silloin, kun et syö ja se kostautuu myöhemmin ottamalla kiinni vajetta, eli ahmimalla. Siten keho toimii, koska on riippuvainen ravinnosta. Jotta siis saisit ahmimisen kuriin, olisi tärkeää syödä säännöllisesti. Siten nälkä ei pääsisi kasvamaan huutavan kovaksi.

Painoa saa pudotettua säännöllisellä ja terveellisellä ruokavaliolla, jonka lisäksi liikkuu sopivasti. Lepopäivät ovat myös tarpeen, jotta keho palautuu! Normaali ruoka, mitä esimerkiksi koulussa tarjotaan, ei lihota. Jo koulupäivän aikana ruokailusta saatu energia tulee kulutettua. Älä siis suotta pihistele ruokailuista mihinkään päivän aikaan.

Mitä ajattelet siitä, jos kävisit juttelemassa koulun terveydenhoitajalle syömisestä? Voisitko pohjustaa kaiken juuri siten, miten tässäkin kirjoituksessa – kuulit poikien törkeästä nimittelystä ja itsetuntosi laski? Olisi tärkeää, että saisit jutella jonkun kanssa ja miettiä näitä asioita yhdessä. Nyt kun kesäkin on edessä, olisi tärkeää, että voisit nauttia lomasta ja ystävistä ja kaikesta ihanasta!

Muista, että olet kaunis omana itsenäsi ja arvokas juuri sellaisena, kuin olet. Siksi kehosikin ansaitsee parasta huolenpitoa. Älä suotta jää yksin näiden asioiden kanssa, vaan juttele jollekin luotettavalle aikuiselle. Tsemppiä sinulle!

syöminen ahdistaa

Itse kärsin [osa tekstistä poistettu] ja oli aluksi ihan sama tunne. Kannattaa kuitenkin puhua jollekkin ennen kuin siitä kehittyy vakava ongelma.

Azzie

En väitä, että sinulla olisi syömishäiriötä tai muutakaan tuon kuvailemasi perusteella, ja toki, vaikka on hyvä pureskella ruoka hyvin, ei kannata ottaa siitä turhaa stressiä. Jos huomaat jossain vaiheessa, että kyseinen pureskelujuttu alkaa tulla ihan ruokailun tielle, esimerkiksi, ettet voi vaikka syödä kovia karkkeja, kun niitä ei kunnolla voi pureskella, suosittelen puhumaan asiasta jonkun kanssa. Ruokaa ei kuitenkaan tulisi mitenkään pelätä ja vältellä sen takia, että siihen saattaa tukehtua.

Yleensä kun halutaan lisätä tai vähentää painoa, aika pitkälti siihen vaikuttaa tasaiset ruoka-ajat sekä monipuolisuus. Pyri syömään säännöllisesti ja monipuolisesti. Katso, että sinulla on lautasella aina proteiinia (lihaa, kalaa, soijatuotteita) sekä runsaasti kasviksia ja hieman hiilihydraatteja, kuten perunaa tai pastaa. Syö mieluummin monta kertaa päivässä pieniä annoksia, kuin yksi iso ateria.

Tyttö 17 wee

Hei, se että syöt vähemmän johtuu varmaan siitä että pureskelet niin hartaasti. Ruuan pitkällisen jauhamisen on todettu tekevän nopeammin kylläiseksi joten vaikka et tarkoituksella ruokamäärääsi vähennäkään, se tapahtuu pitkällisen pureskelun seurauksena. Kannattaa miettiä mistä tuo tukehtumisen pelko kumpuaa ja korjata asia jotta syöminen olisi nautittava hetki eikä pelottavaa tai ahdistavaa pakkopullaa. Tsemppiä eteenpäin!

Hamlet

Pureskelu on muuten tosi hyödyllistä, koska keho saa helpommin ja nopeammin kaikki aineet siitä käyttöönsä kun ruoka on pilkottu jo alustavasti paremmin! Usein juuri hotkimisesta tulee ongelma, kun kiire ohjaa elämää.

Tiedän tunteen, tuohon alipainoisuuteen ja terveystarkastukseen liittyen. Mielestäni Suomessa aika helposti arvioidaan alipainoiseksi (vissiin lihavaa kansaa XD). Hoikkuus johtuu geeneistäkin! Nauti siitä, että sinulla ei ole ylipaino- tai alipaino-ongelmia.

Minulla tulee myös syömisessä välillä kausia, kun tuntuu että syön vähemmän/enemmän. Jos sinun tapauksessasi tuota käytöstä on jo jatkunut pitkään, niin entä jos vaan joskus söisit tosi paljon sitä mistä tykkäät (että et koe ahdistusta pureskelusta)? Kannattaa antaa itselleen välillä vapauksia! ^^ Sitäpaitsi, olen huomannut ainakin omalla kohdalla että kun syön enemmän, on myös enemmän nälkä, ja toisinpäin (Vinkki, pätee myös karkin syömisessä!) – tästä siis tulee sellainen kierre!

Ethän ajattele liian ahdasmielisesti? :) Hyvää ruokavaliota kannattaa tukea liikunnalla ja levolla. Muista(!!!) kuunnella kehoasi. Mene fiiliksen mukaan, ja katso, mihin se johtaa. Mikään ei ole täysin peruuttamatonta!

Tyttö 15

Kiitos vastauksista ❤ Olen huomannut että syömiseni on kuitenkin ”parempaa” kuin esim. syksyllä tai jouluna. Olen tavallaan ”kehittynyt” eikä se pelota niin paljon, mutta edelleen joitakin tiettyjä ruokia on, joita en uskalla syödä tämän pureskelun takia. Ja yleensä koulussa syön todella vähän, koska en halua että minua joudutaan odottamaan hitauteni takia. Tiedän, että sen ei kyllä pitäisi estää minua syömästä. Kotona kuitenkin syön yleensä ihan kunnolla, koska ei ole kiire mihinkään ja on tarpeeksi aikaa syödä.

Vastaa aiheeseen: syöminen

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top