Siirry sisältöön
SUGA <3

Oon pitkään jo syönyt vähän heikommin ja tsekannut painoa. Mua on alkanut nyt hirvittää kalorit ja semmonen ns rasvasempi ruoka. Oon alkanu käydä lenkeillä ja mietin salille menemistä. Mua pelottaa, että joku saa tietää tästä mun huonosta tavasta, vaikka ei se päällepäin näy, kun en laihdu..

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei SUGA <3

Kiitos rohkeudestasi kirjoittaa tänne keskustelupalstalle. Sinua selvästi mietityttää painontarkkailu sekä kaloreiden seuranta ja olet huolissasi, jos joku saa tietää tästä tavasta. Voit olla kuitenkin ylpeä itsestäsi, että pohdit asiaa ja sitä, mikä voisi olla näiden ajatusten taustalla.

Terveellisen ja monipuolisen ruokavalion noudattaminen sekä liikunnan harrastaminen kuuluvat hyviin elämäntapoihin. Niiden ei kuitenkaan tulisi hallita ajatuksiasi ja elämääsi, vaan olla luonteva osa arkeasi. Toivon, että pystyisit näkemään ruoan energiana ja polttoaineena, joka auttaa sinua opiskelemaan, näkemään ystäviä ja urheilemaan. Ruoan ja liikunnan tarkoitus on saada olosi hyväksi ja energiseksi.

Kerrot pelostasi, että joku saisi tietää ajatuksistasi. Osaatko sanoa, mikä sinua siinä pelottaa? Pelkäätkö sitä, että joku puuttuisi tai kieltäisi sinua laihduttamasta vai pelkäätkö huolestuttavasi läheisesi? Usein kun mieli ja ajatukset alkavat pyöriä laihtumisen ja kaloreiden ympärillä, haluaa sen pitää omana salaisuutenaan, jottei kukaan puuttuisi siihen. Joskus voi myös ajatella, että oma huoli tai asia on niin pieni, ettei siihen uskalla tai kehtaa pyytää apua, vaikka haluaisikin.

Syömishäiriön taustalla ovat vahingoittavat ja vääristyneet ajatukset omaa kehoa kohtaan eikä paino tai laihtuminen määritä sitä, voiko ihminen sairastua syömishäiriöön. Asiaan on kuitenkin aina tärkeä hakea apua ja mitä varhaisemmin sen tekee, sitä helpompi ahdistavista ajatuksista on päästää irti.

Jotta pääsisit eroon näistä ajatuksista ja pystyisit näkemään itsesi jälleen hyvänä ja upeana itsenäsi, olisi tärkeää, että puhuisit ajatuksistasi jollekin turvalliselle aikuiselle. Voisiko se olla vanhempasi tai vaikkapa koulun terkkari? Voisitte yhdessä miettiä, mikä auttaisi sinua, että voisit elää terveellisesti mutta kuitenkin nauttia elämästä. Myös me Lasten ja nuorten puhelimessa (116 111) sekä chatissa olemme tukenasi ja meille voit jutella mistä tahansa asiasta nimettömästi ja luottamuksella!

Muistathan että olet upea ja arvokas juuri omana itsenäsi!

Lämpimin halauksin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: Syömisen kanssa ongelmia :/

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top