Siirry sisältöön
Haluaisin tietää

Oon siis 14 vuotias tyttö ja meillä tulee kohta terveystarkastukset. Saatiin lomakkeet jossa kyseltiin vähä kaikkea. Siinä kysyttiin alkoholin käytöstä ja oon siis ite käyttäny mut en vaan pystyny laittaa sitä siihen koska jos äiti ois saanu tietää nii oisin saanu jonku tosi ison rangaistuksen. Laittaako muutki siihen et ei ole käyttäny? Haluun vaan tietää ko mun kaveri syytti mua valehtelusta.

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei! Koulussa terveystarkastusten tarkoitus on seurata ja arvioida oppilaan terveyttä, kasvua ja hyvinvointia. Fyysisen voinnin tutkimisen lisäksi terveystarkastuksella selvitetään lapsen tai nuoren hyvinvointia ja elinoloja keskustelemalla mielialasta, opiskelun ja arjen sujumisesta sekä sosiaalisista suhteista. Tähän liittyy myös, että tarkastuksessa käsitellään eri ikävaiheille tyypillisiä asioita, kuten nuoren seksuaaliterveyteen ja mahdolliseen seurusteluun liittyviä kysymyksiä tai mahdollisia päihdekokeiluja ja päihteiden käyttöä.

Jokunen muukin nuori on varmasti miettinyt samaa kuin sinä, että vastaako rehellisesti päihdekokeiluihin ja saako vanhemmat tietää asiasta. Terveydenhoitaja tekee keskustelun perusteella todennäköisesti arvion siitä, onko syytä huolestua nuoren terveydestä ja hyvinvoinnista, jos päihdekokeilu tulee puheeksi tarkastuksella. Terveydenhoitaja ei kerro kokeilusta muille ilman, että keskustelee siitä myös nuoren kanssa ja automaattisesti keskustelu päihdekokeiluista ei johda vanhemmille kertomiseen. Yleensä vanhemmille kerrotaan sellaisista asioista, jotka vaativat nuoren terveydentilaan tai hyvinvointiin liittyvien asioiden seurantaa tai herättävät suurta huolta. Terveydenhoitaja on turvallinen aikuinen, jonka kanssa kokeilusta voi keskustella, mikäli asia sinua mietityttää. Mietit tärkeitä asioita ja mikäli haluat pohtia asiaa lisää, voit olla yhteydessä Lasten ja nuorten puhelimeen (p. 116 111) tai laittaa viestiä chatin tai lasten ja nuorten kirjepalvelun kautta.

Vastaa aiheeseen: Terveystarkastukset (alkoholinkäyttö)

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top