Siirry sisältöön
Tyttö

Minua yleensä koulussa ahdistaa, jos mun pitää luokan eessä pitää joku esitelmä. Eli onko teillä antaa vinkkejä/ohjeita jossa saisin apua tuohon ongelmaan.

Siis niinku sillaan ahdistaa että, tulee kuuma, ja en saa oikein sanoja sanottua kovaa yms. Onko teillä samoja ongelmia?

Vinkejä Ja ohjeitaa :)

sama ongelma 13

Jos et meinaa saada jotain sanaa sanottua tai jännittää, niin hengitä hetki syvään, jatka sen jälkeen tai jos sanot vaikka jonku sanan väärin, niin naura, kaikki huomaavat että osaat nauraa itsellesi :) ja jos joku nauraa sulle tai kuiskii jotai ”mitä toiki sanoo” niin hymyile vaan ja jatka! Toimi mullakin vaikka oon tosi ujo

moiii!!

Oli samoja ongelmia, mutta hoksasin, että jos hengittää syvään, harjoittelee esitelmää tarpeeksi ja vain välillä vilkaisee paperia puhuessaan niin esitelmä onnistuu paljon paremmin.

Tyttö 15v

Esitelmissä ja esiintymisessä jännittämeseen auttaa yleensä vain harjoittelu. Mitä useamman esitelmän olet pitänyt, sitä vähemmän jännittää. On kuitenkin muutamia asioita, jotka itselläni vaikuttavat huomattavasti esiintymiseeni (niin luokan edessä kuin nykyisessä harrastuksessani missä esiinnyn paljon suurille yleisöille).
Ensinnäkin, kuten edelliset jo mainitsivat, muista hengittää! Esitelmissä kannattaa opetella pitämään taukoja. Ei ketään haittaa, vaikka et puhuisikaan kaikkea yhteen pötköön, päinvastoin esitelmää tai puhetta voi olla paljon helpompi kuunnella.
Toisekseen, edelleen edellisiä kompaten, harjoittelu. Esitelmät kannattaa opetella ulkoa, jolloin ei tarvitse jännittää että mitä tulikaan seuraavaksi yms. Mukaan voi ottaa muistilapun kunhan ei piiloudu sen taakse.
Kolmanneksi, ota rohkeasti kontaktia yleisöön. Katso ihmisiä silmiin puhuessasi ja seiso suorana. Voit vaikka kuvitella olevasi joku henkilö, joka on sinusta todella itsevarma. Tämä saattaa kuulostaa typerältä, mutta mielikuvaharjoittelu saattaa oikeasti auttaa. Esitelmää harjoitellessasi voit pitää lähes naurettavan pitkiä taukoja, jolloin ne eivät unohdu niin helposti esitelmäsi aikana.
Älä myöskään aliarvioi kykyäsi vaikuttaa aivoihisi: jos kuvittelet olevasi hirveän itsevarma, ehkä jopa vähän ”ylemmällä tasolla” kuin luokkatoverisi, voit huomata jännityksen pienenevän ja esitelmöinnin helpottuvan.
Nuku hyvin esitelmää edeltävä yö äläkä jännitä: puuhailee vaikka jotain aivan muuta jos päässä pyörii vain esitelmän pito. Älä tee siitä isoa asiaa itsellesi, muista että se on vain pieni esitelmä ja sitä paitsi tunnet kaikki luokkalaisesi!

Vastaa aiheeseen: Tule niin näät..

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top