Siirry sisältöön
Lenlenz

Tuntuu oudolta nykyään melkein koko ajan ja ainoa asia joka auttaa on se että tekee miljoonaa eri asiaa samaan aikaan niin että ei ole aikaa miettiä. Pari viikkoa sitten olin jotenkin tosi surullinen ja tuntui kuin oisi parempi jos en olisi ollenkaan olemassa ja että en kuulu tänne kaikkien muiden kanssa jotka selviävät niin helposti ja hyvin, tämä kesti noin kaksi viikkoa ja sit olin jonku viikon kuin seitsemännessä taivaassa ja nyt taas tuntuu siltä että mikään ei ole aitoa?? Tosi outoa ja pelottaa vähän koska ku tuntuu et mikään ei oo aitoo ni mietin et voisin tehä mitä ikinä, tuhlaan varmaan kaikki rahat nettikrääsään ja kuolen ennen kun edes saan ne jos tää jatkuu. Oon yrittäny harhauttaa itseäni sillä että tekee jotain muuta, kuuntelen musiikkia niin kovalla että kohta menee kuulo, tai katson videoita TikTokissa. Mitä tässä tilanteessa pitäisi tehdä? Voisiko kukaan joka on kokenut samanlaista kertoa mitä pitäisi tehdä? Kiitos.

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei!

Kiitos kirjoituksestasi. Ymmärrän, että tuollainen tunteiden heilahtelu voi tuntua todella pelottavalta: Välillä kaikki on hyvin, välillä ei tiedä kuka on tai miksi täällä ollaan. Sen täytyy olla rankkaa ja häiritä pahimmillaan jo normaalia arkea.

Haluaisin kuitenkin rauhoitella sinua (enkä halua kuulostaa siltä, että vähättelen asiaa). Olet nuori ja murrosiässä ja juuri tuollainen tunteiden vuoristorata kuuluu asiaan ja on aivan normaalia. Jokainen keksii omat tavat selvitä niistä päivistä, kun olo on kurja. Toiminnallisuus näyttää olevan sinun keinosi. Kuten huomasit, pärjäsit noiden viikkojen ohi ja sitten se meni ohi. Luota siihen, että jatkossakin selviät niistä ja niiden jälkeen olo tuntuu taas erilaiselta.

Miltä tahansa sinusta tuntuu, niin muista, että vaikka tunteita on toisaalta tärkeä tunnistaa, niin ne ovat vain tunteita eivätkä aina kerro totuutta. Voit tuntea itsesi turhaksi, mutta et taatusti ole sitä. Sinulla on täällä maailmassa tärkeä paikkasi ja olet läheisillesi äärettömän tärkeä.

Kysyit, mitä voisit tehdä silloin, kun olo on huono. Vastaukseni on: tee jotain, mikä tekee sinulle hyvää ja mistä tulee hyvä olo tai mikä rauhoittaa sinua. Vältä sellaisia asioita, joista voi olla sinulle (tai muille) haittaa. Jos sinulla on lemmikki, oleskele hänen kanssaan. Pyydä ystävää kävelylle, kuuntele musiikkia, tee ruokaa. Mitä vain, mikä on sinulle hyväksi.

Lisäksi olisi ihanaa, jos voisit kertoa läheisillesi, että sinulla on vaikea päivä ja kerro heille, miten he voisivat auttaa sinua. Jokainen meistä tarvitsee erilaisia asioita eivätkä he voi tietää, mikä sinua auttaisi. Ehkä opit sen itsekin vasta kokeiltuasi erilaisia asioita?

Vaikka kirjoitat, että kaikki muut selviävät hyvin, niin se ei ole totta. Kaikilla – ihan jokaisella – on joskus vaikeaa. Hankaluus on se, että se usein piilotetaan ja siksi kaikki luulevat, että ovat ainoita maailmassa, joilla on vaikeaa. Voisitko sinä olla ensimmäinen kaveriporukassasi, joka uskaltaisi kertoa, että välillä on tosi vaikeita päiviä? Hyvissä ystävyyssuhteissa vaikeuksien jakaminen lujittaa ihmisiä yhteen ja myöhemmin myös muiden on helppo kertoa hankaluuksistaan.

Muistathan, että jos olo menee kovin vaikeaksi, niin kannattaa hakea keskusteluapua joko koulusi terkkarin tai muiden ammattilaisten kautta. On järkevää hakea apua mieluummin liian aikaisin kuin liian myöhään. Mutta usko pois, joskus tämäkin vaihe elämässä on ohi, ehkä aiemmin kuin olit uskonutkaan!

Jos haluat, voit myös soittaa meille Lasten ja nuorten puhelimeen numeroon 116 111, jos kaipaat joskus juttukumppania. Lisäksi meillä on täällä Nuortennetissä joka ilta klo 17-20 chat ja nettikirjepalveluumme voit kirjoittaa kaikkiin vuorokauden aikoihin. Ethän jää tulevaisuudessakaan yksin näiden asioiden kanssa!

Lämmöllä,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: Tuntuu oudolta

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top