Siirry sisältöön
16v tyttö

Miespuolinen urheiluvalmentajani tulee esim. neuvoessa tai muuten vain jutellessakin todella iholle, yleensä kietoo kätensä olkapäälleni. Kerran on jopa ottanut vyötäröstäni kiinni, edestä päin tosin ja näin hänet koko ajan, mutta silti aiheutti puistatuksia. Hän myös käyttää viestitellessään minulle 😉-emojia hyvin usein ja kerran tervehti viestin alussa sanoin: ”Hei päivänsäde”.

Uskon vahvasti että hän tekee tätä kaikille, ryhmään kuuluu sekä tyttöjä että poikia (tosin poikia on noin 90% ryhmästä) eikä kukaan muu ole sanonut kokevansa asiaa mitenkään epämukavana. Ahdistaa, en halua että minuun kosketaan tai kutsutaan päivänsäteeksi, mutta en uskalla sanoakaan asiasta. Tiedän myös ettei hän tarkoita sillä mitään pahaa, tai ainakin toivon niin, sillä hän on hyvin mukava ja pätevä valmentaja, mutta en vain osaa käsitellä sitä koskettamista samalla tavalla kuin ilmeisesti muut.

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei!

Kiitos viestistäsi. On todella tärkeää ottaa esiin epämiellyttävä kosketus ja puuttua siihen. On totta, etteivät tällaiset koskettelijat välttämättä tee sitä pahalla, mutta kosketukseen pitää olla aina lupa eikä se saa koskaan tuntua pahalta, oudolta tai ahdistavalta. Jos et pidä hänen koskettelustaan, tai siitä tulee inhottava olo, on sen ehdottomasti loputtava. Sinun ei tarvitse perustella sitä sen enempää, riittää että sanot ettet pidä siitä. Ymmärrän kyllä, että siitä puhuminen voi olla vaikeaa. Mietitäänpäs tähän yhdessä jotain ratkaisua.

Vaikka puhuminen hänelle suoraan voi olla vaikeaa, niin onnistuisiko se silloin, kun tällainen tilanne ei ole tapahtumassa juuri siinä hetkessä? Voisitko vaikka joskus ennen tai jälkeen treenien sanoa hänelle, että kun hänellä on tapana pitää kättä ”näin” tai ”tässä” tai ottaa kiinni ”tästä tai täältä”, niin itse asiassa et pidä siitä. Samalla voit esittää toiveen, että hän ohjaisi sinua vain sanallisesti tai ainakin kysyisi lupaa, jos ohjaaminen vaatii välttämättä koskettamista. Toinen tapa on laittaa siitä hänelle viestiä ja kertoa siinä, että tiedät hänen koskevan muita, mutta että sinä et pidä kosketuksesta ja toivot, että hän ohjaa sinua vain sanallisesti. Kolmas ehdotukseni on, että kerrot asiasta vanhemmillesi/huoltajillesi ja he ottavat valmentajaan tai seuran johtoon yhteyttä.

Vaikka muut sanovatkin, että koskettelu ei heitä haittaa, niin voi olla, että kukaan ei kehtaa myöntää sitä. Voi siis olla, että teet muillekin palveluksen ottamalla asian puheeksi. Toki jotkut sietävät enemmän toisten ihmisten kosketusta kuin toiset ja sekin on ihan ok. Mutta valmentajan pitäisi osata ottaa tämä huomioon ja kysyä lupaa aina, kun koskee valmennettaviinsa. Tämä olisi hänelle hyvä muistutus asiasta. Sama koskee hellittelynimien käyttöä, josta on hyvä myös sanoa hänelle.

Jos haluat jutella asiasta ja sen etenemisestä, niin voit milloin tahansa soittaa meille numeroon 116 111 tai tulla chattiin juttelemaan. Palvelumme ovat auki joka päivä eivätkä ne maksa sinulle mitään.

Terveisin
Lasten- ja nuortenpuhelimen ja chatin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: Valmentajan toiminta hieman ahdistaa

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top