Siirry sisältöön
Jaahas

Äeli mun vanhemmat aina ku jotain oon tehny väärin ne rupee huutaa ja karjuu mulle. esim et kuinka maton reuna on rypyssä tai joku pieni kohta unohtunut siivota. Ja mulla on lyhyt työmuisti ja ne latelee niitä tehtäviä ni en muista ku tasan 3 tehtävää. Ja nyt vielä ku mulla on hieman vaikempaa enkä oikeesti jaksas tehä mitää nii ne huutaa mulle mä yritän aina pyytää anteeks ja tälle mut ne vaa jatkaa ja joskus meän riidat siivouksesta menee siihe pisteeseen et äiti ja isä käy käsiksi mulla on monesti ollu mustelmiin siit ja kiva yrittää sit kavereille selittää et kaaduin vaa yks frendi tietää totuuden auttakaa.

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei.
Kiitos viestistäsi. Aiheesi on tärkeä, hyvä, että päätit kirjoittaa siitä tänne.

Olen pahoillani, että olet joutunut kokemaan väkivaltaisia tilanteita vanhempiesi takia. Ymmärsin viestistäsi, että vanhempasi ovat vaativia sinun suhteesi ja olettavat sinun muistavan ja jaksavan tehdä mm kotiaskareita. Jos nämä vaatimukset eivät täyty, johtaa se huutamiseen ja riitatilanteisiin.

Vanhempasi toimivat tilanteessa väärin. Lapseen ei ikinä saa käydä käsiksi eikä lapselle huutaminenkaan ole tarkoituksenmukaista. Muista, että sinä et ole tehnyt mitään väärin. Lapsella on aina oikeus turvalliseen ja väkivallattomaan kotiin, eikä sinun siis kuulu joutua kestämään vanhempiesi puolelta tuollaista käytöstä. Olet rohkea, kun olet lähtenyt kirjoittamalla hakemaan apua itsellesi.

Vanhempiesi olisi hyvä tietää miltä sinusta tuntuu. Olisiko mahdollista rauhallisella hetkellä keskustella vanhempiesi kanssa siitä, miten koet tehtävät ja riitatilanteet. Jos keskusteleminen on hankalaa voit myös kirjoittaa heille, vaikka kirjeen. Olen ylpeä, että olet ystävällesi jo uskaltanut kertoa aidosti kotitilanteestasi. Vaikka keskustelisitkin vanhempiesi ja ystäväsi kanssa vaikuttaa tilanne myös siltä, että siitä olisi hyvä kertoa jollekin ulkopuoliselle aikuiselle. Olisiko sinun lähipiirissäsi joku luotettava aikuinen, esimerkiksi sukulainen, naapuri tai kummi, jolle voisit avautua tilanteesta? Koulun aukioloaikoina voi myös kertoa tilanteesta koulukuraattorille tai kouluterveydenhoitajalle. Aikuiset osaavat auttaa sinua ja esimerkiksi yhdessä kanssasi tehdä lastensuojeluilmoituksen, jonka avulla vanhempasi ja sinä saatte apua tilanteeseen.

Jatka rohkeasti aiheesta puhumista lähipiirisi kanssa, väkivallasta ei ikinä saa vaieta.

Lämpimin terveisin,
Lasten ja nuorten puhelimen päivystäjä

Vastaa aiheeseen: Vanhemmat huutaa

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top