Siirry sisältöön
nimimerkki

Tänää siis äiti tutki mun huoneen ja penko mun juttuja, ja löys jotain mun omii asioita. Sit se alko huutaa mulle ja pakenin ulos. olin siel jonku tunnin ja sitte äiti tuli raahaa mut sisää ja huus mulle. Se pakotti siivoo mun huoneen ku oli ite sotkenu sen. Nyt iskä ja äiti on alakerrassa ja puhuu hiljaa jotain musta selvästi. En tiiä mitä mun pitäis tehä ja haluisin karkaa mut en oysty ku kaikki on kotona ja mun huone on yläkerrassa. Auttakaa, saako vanhempi penkoo lapsen huonetta, onks se ees laillista?

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei!

Kylläpä kuulostaa harmilliselta tuo välikohtaus äitisi kanssa. Huutaminen oli varmasti pelottavaa ja inhottavaa. Onko tuollainen yleistä vai oliko tuo poikkeavaa? Kurjaa oli myös huoneesi luvaton penkominen. Sinulla kuuluisi olla oikeus yksityisyyteen eikä äitisi tietenkään saisi normaalioloissa käydä läpi tavaroitasi ilman lupaasi.

Asia on eri, jos hänellä on jokin vakava huoli hyvinvoinnistasi eli jos hänellä on esimerkiksi aiheellinen syy pelätä, että käytät päihteitä tai olet sinua vahingoittavassa ihmissuhteessa. Kertoiko hän siis syytä tuolle huoneesi penkomiselle?

Olisi tietenkin tärkeää, että voisitte keskustella asiasta vaikka nyt jälkikäteen. Voisitko kysyä, mitä hän huoneestasi etsi ja miksi? Ja että mistä tuo huoli oli peräisin? Olisi hyvä, jos välillänne olisi luottamus siihen, että jos sinulla on huolia, niin pystyisit kertomaan niistä vanhemmillesi ja jos taas heillä on mitä tahansa huolia sinun hyvinvointiisi liittyen, voisitte keskustella niistäkin rauhallisesti.

Toivon, että tilanne on rauhoittunut ja tunnelma kotona on taas hyvä ja turvallinen. Olisi tärkeää, että se olisi paikka, jossa sinun olisi hyvä olla ja pystyisit kaikissa tilanteissa luottamaan ja tukeutumaan vanhempiisi. Jos kotonasi on jatkossakin pahoja ristiriitoja, joita on vaikea ratkoa, kannustan sinua juttelemaan niistä vaikka koulusi kuraattorille. Hänen kanssaan voit miettiä, mikä tilanteessa auttaisi ja hän voisi puhua vanhemmillesi ja valottaa heille sinun näkökulmaasi tässä asiassa.

Toivottavasti kaikki vielä selviää! Jos haluat, voit soittaa meille Lasten ja nuorten puhelimeen (numeromme on 116 111) tai tulla chattiin juttelemaan joko tästä tai mistä tahansa muusta asiasta. Palvelumme ovat maksuttomia ja anonyymejä.

Lämpimin terveisin
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: Vanhemmat puhuu pahaa ja huutaa

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top