Siirry sisältöön
SpageLi🏳️‍🌈

äiti lähti taas kaverille ja otti parit oluet mukaan, sano ettei varmaan oo kauaan ja ei mene baariin kavereidensa kanssa.
mun on hankala nukkua silloin ku tiiän et vanhemmat/vanhempi juo.
oon melkeinpä joka kerta kuullut ku jompi kumpi tulee kotiin, ja kävelee ja riehuu.
mua alkaa aina silloin itkettämään. mulla tulee vaan se yks saatanan päivä mieleen, jolloin näin äidin kännissä, ja se tuntu mulle tosi pahalta.

onko se vaan niin että kun on lapsi, niin pitäisi jotenkin hyväksyä vanhempien juonti, vaikka se sattuu.

on se ok että juhlii ja tällästä, mutta en koe että on oikein juhlia kun toisella on tullu jo traumat johon ei osata puuttua.

onko täällä samaistujia, tai edes ihmisiä jotka osaa auttaa edes jotenki mua.

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei SpageLi!

Kiitos viestistäsi. Vanhempien alkoholinkäyttö on asia, joka on monelle lapselle ja nuorelle hankala asia. Aikuisen ei tarvitse edes olla kovin tukevassa humalatilassa, kun se jo tuntuu lapsesta vieraalle ja kurjalle. Lapsesta on outoa, kun tuttu aikuinen ei käyttäydy tutulla tavalla. Voi tuntua tosi hämmentävältä nähdä, kun oma turvallinen vanhempi puhuu tai käyttäytyy oudosti tai ainakin eri tavalla kuin yleensä. Turvallisuuden tunteeseen liittyy ennakoitavuus ja kun vanhempi käyttäytyykin arvaamattomasti, voi olo olla tosi turvaton ja hätääntynyt.

Olen tosi pahoillani, että olet nähnyt äitisi humalassa ja ymmärrän hyvin, että sitä on vaikea unohtaa. Minusta lapsen ei tarvitse hyväksyä vanhempiensa juomista, sillä turvallinen olo on lapselle äärimmäisen tärkeää. Juhlia voi myös ilman päihteitä ja hauskaa voi olla ihan selvin päin. Juhliminen, rentoutuminen tai ”oman ajan” viettäminen ei siis tarkoita sitä, että lapsen seurassa voisi olla päihtyneenä. Lisäksi aikuisen pitäisi olla aina kykeneväinen antamaan hoivaa tai lohdutusta ja lähtemään tarvittaessa esimerkiksi lääkäriin lapsen kanssa.

Oletko kertonut äidillesi, että sinulle on jäänyt tosi huonoja muistoja hänen juomisestaan? Tai pystyisitkö kertomaan, että et pysty nukkumaan, jos hän tai toinen vanhempasi juo? Hänen olisi tosi tärkeää tietää ajatuksesi. Voi olla, että ne tulevat hänelle yllätyksenä ja hän kukaties pystyy muuttamaan toimintaansa, kun tietää, että on aiheuttanut sinulle huonon olon ja harmia. Toivottavasti pystyt kertomaan hänelle mietteistäsi.

Jos haluat, voit myös soittaa meille tai tulla juttelemaan asiasta chattiin. Olemme täällä joka päivä eivätkä puhelut maksa sinulle mitään. Olet meille tärkeä!

Lämmöllä
Lasten- ja nuortenpuhelimen ja chatin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: vanhempien juominen

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top