Siirry sisältöön
tarvii vastauksen

Muo ahdistaa et tekis mieli satuttaa [osa tekstistä poistettu] siis mut en haluu en tiiä mist ahdistus tulee voiks se tulla turhautumista ja ei oo tekemist tarpeeks ja niih vastatkaa onks toi normaalii mitä pitäis tehä

MLL Ylläpito

Hei,

onko sinulla ollut pitkään tunne masentuneisuudesta ja siitä, että tekee mieli satuttaa itseäsi? Tunne siitä, että haluaa satuttaa itseään, on merkki siitä, että jokin painaa mieltä ja kaikki ei ole ihan hyvin. Eli ei voi sanoa sen olevan normaalia, vaikka toki jokaisella meistä on joskus aikoja, jolloin mieli on enemmän tai vähemmän maassa ja ajatuksetkin voivat silloin olla aika synkkiä. Jos olo kuitenkin jatkuu esim. paria viikkoa pitempään, on syytä alkaa miettiä, olisiko hyvä jutella jonkun aikuisen/ammattilaisen kanssa ja hakea apua pahaan oloon.

Mietit, voiko olosi johtua tekemisen puutteesta. Vaikea sanoa.. koetko nyt kesällä olemisen ja tekemättömyyden ahdistavana? Miten yleensä vietät päiväsi – yksin vai seurassa? Toki mielekäs tekeminen saa ajatukset muualle ja tuottaa hyvää oloa, mutta ei tekemättömyyden tulisi ihan noin synkkää oloa tuoda, joten mietinkin, että olisiko olosi taustalla jotain muuta, mutta tekemättömyys ehkä pahentaa oloa, kun on ”liikaa” aikaa olla omien ajatustensa kanssa?

Olisiko sinun mahdollista jutella vanhemmillesi? Tai voisitko soittaa Lasten ja nuorten puhelimeen ja jutella siellä vielä enemmän tilanteesta ja olostasi aikuisen kanssa? Puhelin on maksuton ja täysin luottamuksellinen.

minÄ

Ei ehk viikon tai enemän se tunne tulee ain välil ja mul, on tullu pari kert sillenen pannikki häiriön tapanen tai sille et hengittäny nopeesti ja ei pysty nousee ja on sillenen tunne et jokin on oven takana :/
En haluis kertoo vanhemmille
Olin just eille sille et koht satutan sakset kädes mut sit sain et poika ystävän soittaa mulle ja helpotti
Ku en itte tiiä mist johtuu

MLL Ylläpito

Kuulostaa kyllä siltä, että jokin sinua saattaisi painaa? Mitä sinulle kuuluu muuten tällä hetkellä? Mainitsit poikaystävän, joka ilmeisesti on sinun tukenasi. Entä kaveri- ja perhesuhteet? Olisiko jotain voinut sattua, jonka vuoksi koet ahdistusta/mielesi on maassa?

Minua huolestuttaa nuo ajatuksesi itsesi satuttamisesta, joita kerrot tulevan aika ajoin. Itsensä satuttaminen ei kannata. Siitä tulee loppujen lopuksi vain huonompi olo ja mahdollisesti kierre, jota ei ole helppo katkaista. Toivon todella, ettet koskaan satuta itseäsi. Sen sijaan, kun ahdistus ja halu satuttaa tulee, tee juuri niin, kuin viimeksi fiksusti teit – ota yhteyttä poikaystävään tai toiseen läheiseen. Tai yritä keskittää ajatuksesi johonkin muuhun, kirjoita ajatuksia ja tunteita ylös, kuuntele musiikkia.. mikä tahansa, mikä voisi saada pahimman ahdistuksen lieventymään. Mikä tahansa muu, kuin itsesi tai kenekään muun satuttaminen.

Olisiko ketään muuta aikuista, kenelle kokisit helpommaksi jutella? Jos ajattelet, että jaksaisit odottaa koulun alkuun saakka, niin kannustan sinua menemään heti silloin kouluterveydenhoitajan juttusille, jos ahdistunut olo jatkuu vielä. Kouluterkkari on aikuinen ja ammattilainen, joka on koulussa auttamassa. Keskustelunne tulisivat olla luottamuksellisia ja jos sinua askarruttaa se, niin voit kysyä luottamuksellisuudesta terkkarilta.

Yritä tehdä mahdollisimman paljon asioita, joista saat nautintoa ja hyvää mieltä! Vietä aikaa poikakaverin ja muiden läheisten kanssa, hemmottele itseäsi herkkuruualla, nauti auringosta ja niin edelleen!

minÄ

Niin saattaa painaa mut en oikee keksi mikä painais ku ajattelen sitä nii en keksi vaa nii ajattelen ei kai sil oo välii
Iha ok kuuluuu nyt ollu vähä saman tyypinen tunne sillo ku ahdisti silllo illal nii sillenen päiväl nii nyt on saman lainen voi olla et ahdistaa taas toivottavasti ei
Sen takii en haluis alottaa itseni satuttamisen koska sii tulee se kierre mut joskus on vaaa kii paha olo nii on sillee et koht teen
Olihan mul yhes vaihees [osa tekstistä poistettu] mut sit olin soita mulle niimu poikaystävä soitti nii sit helpotti :)
Ajattelen ain et vanhemille ei kuulu kaikki mitä teen
Ja en oo oikee sillenen joka avautuu helposti ainakaa aikuiselle ehk luotettavalle kaverille
Mut sit en oo avautunu ees mum parille kaverille
Vaa tää mun poika ystävä tietää täst ja muusta no se avautuu mulle ku sil on huono olla

MLL Ylläpito

Hienosti olet osannut ajatella pitemmälle tuon satuttamisen suhteen! Siis sitä, että se ei kannata ja siitä voi olla vaikea päästä myöhemmin eroon, vaikka haluaisikin. Toivon, että pidät tuon ajatuksen mielessäsi ja pintasi siinä, ettet satuttaisi itseäsi koskaan!

On ihan totta, että kaikki, mitä teet, ajattelet ja tunnet eivät kuulu vanhemmillesi. Mutta voisitko ennemminkin ajatella niin, että vanhemmat ovat sinua varten? Ja että sinulla on oikeus vanhempiesi tukeen ja apuun, koska olet lapsi vielä? Ja vaikka olisit aikuinenkin, niin on luonnollista, että kääntyy avun tarpeessa ja huolissan omien vanhempien puoleen, koska he ovat pyyteettömästi sinusta välittäviä ihmisiä. Toki aina ei ole näin. Kaikilla lapsilla ja nuorilla ei ole mahdollisuutta vanhempien tukeen tai välit eivät ole kunnossa. Mutta jos koet, että sinulla on ihan hyvät välit vanhempiisi ja he haluaisivat sinua kuunnella/tukea/auttaa, jos tietäisivät tuntemuksistasi, niin voisitko harkita heille puhumista?

Poikaystävän tuki on varmasti arvokasta! Olisiko hyvä, että kaikki ei olisi kuitenkaan hänen varassaan vaan sinulla olisi muitakin, keiden puoleen kääntyä ahdistuksen hetkellä? Vaikka luotettava ystävä, jos lähiaikuiselle et ajattele luontevaksi puhua ainakaan vielä.

Jatkakaa poikäystävän kanssa toistenne tukemista! Tehkää yhdessä mukavia juttuja, jotka saavat molemmille hyvän mielen. Älä jää koskaan yksin pahan olon kanssa, ympärilläsi on ihmisiä, ketkä haluavat auttaa. Tunteiden purkaminen ja avun pyytäminen on rohkeutta ja viisautta, ei heikkoutta tai noloa tai mitään negatiivista. Toivon, että muistat sen.

minä vaa

No nyt sit [osa tekstistä poistettu] :/ ahisti eikä päässy ulos ku kello oli 00 ja sit poikis nukku nii ei kelle puhuu nii ahisti nii paljo nii emt sii vaa tapahtu nii [osa tekstistä poistettu] vituttaa ku tein en oo kertonu poikaystävälle siit niin mitä pitäis ny tehdä?

Nimetön

sä oot selvästi ahdistunut jostain henkilöstä, asiasta, tekemisestä. Sun pitää yrittää ajatella et jos sulle tulee toi olo et Ootko ollu ennen sitä henkilön kanssa joka on loukannut sinua. Tai oletko tehnyt jotain mitä kadut ja mietit onko aika korjata asia

Vastaa aiheeseen: vastauksia pliis

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top