Siirry sisältöön
Sisko

Hei! Olen kolmetoista vuotias tyttö ja perheeseeni kuuluu minä, isoveljeni 15v. pikkuveljieni 7v. ja 9v. pikkuveli puoli (joka on vauva), äitini, isäni ja isäpuoleni. Asiani koskee isoveljeäni, joka on trans poika.
Isoveljeäni alettiin kutsua pojan nimellä n.vuosi sitten. Hänelle huudellaan esim. koulussa kaikkea rasistista, ja hänellä on keho ahdistusta. Haluaisin auttaa, mutta en tiedä miten.
Minua pelottaa veljeni puolesta, esim. sitä miten hänellä menee, miten muut hyväksyy hänet sellaisenaan jne.
Isäni auttaa veljeäni, esim. käyttää nuorisolääkärillä, ostaa pindereitä. Kyllä äitikin tekee noita, mutta usein tuntuu siltä kuin hän vain ajattelisi: ”No tuo nyt on vain tuollainen ohimenevä vaihe ja parin vuoden päästä minulla on jälleen 2 tyttöä.” Mutta äitikin hyväksyy veljeni sellaisena kuin hän on.
Isäpuolestani en ole yhtään varma. Hän katsoo esim. homoja hiukan oudolla tavalla. Veljelleni hän ei viitsi tietenkään sanoa ajatuksiaan, mutta minä ja isoveljeni ollaan aika varmoja siitä, että hän ei hyväksy kaikkea transsukupuoli juttuja. Joskus isäpuoleni on niin hölmö, että vitsailee tuosta trans asiasta. Esimerkiksi kerran julkisella paikalla hän sitten päätti huutaa vitsillä veljeni entisen nimen. Veljeni nieli kyyneleet ja kysyi: ”Onko sun ihan pakko?” Itse melkein rupesin itkemään, koska en voinut käsittää, mitä isäpuoleni päässä oikein liikkui, kun hänestä tuo oli hauskaa.
Isoveljeni on auttanut minua aina ja kaikessa, niin haluaisin nyt auttaa puolestaan häntä. Tiedän, että ongelmani ovat aika mitättömät, mutta halusin tulla vaan kertomaan jollekin.

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei.
Kiitos viestistäsi ja kiitos että halusit jakaa mietteitäsi kanssamme. Ongelmasi eivät todellakaan ole mitättömiä vaan aitoja ja oleellisia juuri sinulle sinun elämäntilanteessasi.

Ensinnäkin haluan sanoa, että olet tehnyt hyvää työtä tukemalla veljeäsi jo nyt pitämällä hänen puoliaan, hän epäilemättä arvostaa sitä. Veljesi kamppailee varmasti vaikeiden asioiden ja tunteiden kanssa missä juuri toisten ihmisten ennakkoluulot ja asenteet voivat aiheuttaa lisäpainetta. Useasti läheisillä on huoli juuri siitä mitä muut ajattelevat ja hyväksyvätkö he transsukupuolisen sellaisena kuin on, ihan niin kuin itsekin kirjoitit omasta huolestasi tähän aiheeseen liittyen. On faktaa, että yhä tänään transsukupuolisiin kohdistuu paljon ennakkoluuloja ja syrjintääkin. Siksi onkin erityisen tärkeää, että läheiset asettuvat transsukupuolisen puolelle hyväksymällä hänet juuri sellaisena kuin hän on ja torjumalla kaikki syrjinnän yritykset ja satuttavat kommentit. Tämä viestittää myös muille ennakkoluulojen murtamista. Voisitko esimerkiksi keskustella veljesi kanssa siitä, miten hän toivoisi, että sinä tukisit häntä eri tilanteissa? Veljesi tietää varmasti parhaiten minkälaista tukea hän toivoo.

Kirjoitit viestissäsi vanhempiesi ja isäpuolesi asenteesta asiaan liittyen. Aiheena oman lapsen transsukupuolisuus voi aiheuttaa vanhemmissa paljonkin hämmennystä. Myös mietteitä siitä, josko se olisikin vain ohimenevä vaihe on normaalia. Myös vanhemmat joutuvat käymään läpi ajatusprosessin siitä, mitä tämä muutos tarkoittaa ja miten he voivat lastaan tukea. Tässä myös kaikilla voi mennä oma aikansa ennen kuin pääsee siihen pisteeseen, että muutos ajatusmaailmassa normalisoituu.

On kuitenkin hienoa kuulla, miten hienosti isäsi ja äitisi ovat pystyneet veljeäsi tukemaan monin tavoin. Vaikka äitisi ajattelisikin, että kyseessä voi olla pelkkä vaihe, uskon, että hän ajan myötä ymmärtää ja hyväksyy asian oikean laidan. Voisiko isäpuolesi käytös ehkä viestii siitä, että hän ei oikein tiedä miten hänen kuuluisi toimia asian suhteen? Ihmisten asenteita ja ennakkoluuloja murretaan antamalla tietoa aiheesta. Jos vastaavia tilanteita tulee vastaan uskon, että veljellesi on tärkeää, että hänen puoliaan pidetään. Olisiko mahdollista kertoa isäpuolellesi, että vastaavat kommentit eivät ole hauskoja tai hyväksyttäviä ja kertoa myös miksi? Voisiko hänen käytöstään tai kommenttejaan myös yrittää kyseenalaistaa, että miksi hänen mielestään kyseiset kommentit ovat hauskoja?

Netistä löytää paljon tietoa transsukupuolisuudesta ja siitä, miten transsukupuolista voi tukea. https://sukupuolenosaamiskeskus.fi/sukupuoli/tietoa-transihmisten-laheisille/vanhemmille/ Tämän linkin takaa löytyy Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen teksti siitä miten vanhempi voi tukea transsukupuolista. Voisitko vaikka antaa sen perheellesi luettavaksi? Sivuilta löytyy muutakin luettavaa, tietoa vertaistukiryhmistä ja paljon muuta tietoa. Käy vaikka itse tutustumassa!

Hienoa, että veljelläsi on noinkin ajattelevainen sisko. Sinun tukesi on hänelle korvaamaton!

Lämpimin terveisin,
Lasten ja nuorten puhelimen päivystäjä

Vastaa aiheeseen: Veljeni on trans poika

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top