Siirry sisältöön
Pelottaa

Moi.

Tiiän että monia muitakin on mietityttänyt ja pelottanut tää aihe, mutta haluun silti ottaa tän puheeks.

Siis. Mua pelottaa ihan sikana tää sota. En ymmärrä miks tää tapahtuu ja mitä muita ,kuin huonoja seurauksia, sillä voisi olla. Monet Ukrainalaiset on tällä hetkellä pahassa tilanteessa ja on myös menettänyt läheisiään.
Vaikka sota ei tulisikaan Suomeen, niin se on jo nyt vaikuttanut paljon meihin. Mun vanhemmat kävi tänään kaupassa ja koska meillä on niin iso perhe, ruoka makso tosi paljon. Ostettiin ihan perustarvikkeita, jotta selvittäis nääntymättä nälkään ja siinä meni omaisuus. Ruuan hinta on vieläpä nyt lähiaikoina nousemmassa (melkein tuplasti). Miten meijän olisi tarkotus selvitä.
Harrastuksiinkin menee meillä 5 lapsella tosi paljon rahaa. Mun harrastukset ainakin on tosi kalliita.
Myös bensan hinta on noussu. Tankkaus makso tänään melkein 200 euroa. Oltiin menossa tänä kesänä Lappiin, mutta musta tuntuu että se ei tuu onnistumaan. Vieläpä kun ei ikinä matkustella ja tää oli ainutkertainen tilaisuus.

Mitä järkeä on Venäjällä vallata alueita kun nykyään siitä ei edes hyödy paljoa. Miks turhaan kuolee tosi paljon siviilejä? Putin ei ite ees sodi tai tee mitään, antaa vaan oman kansansa kuolla. Hän on manipuloinut venäjän ihmisiä ja kertonut valheita. Lisäksi kieltää mielenosoitukset sotaa kohtaan. Se on ihmisoikeus ilmaista oma mielipiteensä.
Ja Putin vielä kehtaa uhkailla Suomea sodalla jos liitytään Natoon. JA kieltää edes aloittaneensa sotaa Ukrainaa vastaan.

Tää kaikki on niin väärin. Maapallon kehityskin ottaa nyt pari askelta taaksepäin. Tää sota ei oo mitenkään kannattavaa kenelläkään.

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei,

Kiitos viestistäsi! Venäjän ja Ukrainan sota pelottaa ja mietityttää monia, ja siksi onkin tärkeää ottaa aihetta puheeksi!

Tilanne aiheuttaa monissa tällä hetkellä tosi monenlaisia tunteita – esimerkiksi pelkoa, vikaa, huolta ja surua. Voi olla myös vaikea käsittää sotaa ja ymmärtää, miksi joku haluaa tehdä noin paljon pahaa. Monien ajatukset ovat myös Ukrainassa, jossa ihan tavalliset ihmiset joutuvat kärsimään. Monilla ajatukset ovat myös ihan tavallisen venäläisten puolella, jotka eivät tällä hetkellä saa oikeaa informaatiota tilanteesta. Täällä Suomessa myös monia pohdituttaa Natoon liittyvät asiat ja se, kuinka Putin on uhkaillut Suomea, jos liitymme Natoon.

Olet aivan oikeassa myös siinä, että tämä sota ei ole mitenkään kannattavaa kenellekään ja olisi kaikkien etu, jos sota päättyisi. Maailmalla ja myös Suomessa päättäjät miettivät parhaimpia ratkaisuja siihen, että meillä kaikilla olisi turvallista olla. Esimerkiksi Euroopassa on tehty asian eteen paljon yhteistyötä.

Kirjoitit myös sodan vaikutuksista muuten. Mainitsitkin ruuan ja bensan hinnan nousut, jotka ovat jo vaikuttaneet perheeseesi. Hinnan nousut voivat vaikuttaa tällä hetkellä tosi monessa perheessä ja on kurja kuulla, että olet huolissasi perheesi tilanteesta. Oletko pystynyt vanhempiesi kanssa keskustelemaan tästä huolesta?

Tässä tilanteessa on erityisen tärkeää huolehtia omasta hyvinvoinnista ja jaksamisesta. On lupa myös tehdä itselle mieluisia asioita. On hyvä myös pohtia, voisiko uutisten lukemista ja katsomista välttää tai vähentää, jotta saisi ajatuksiaan välillä muualle. Omista tunteistaan ja ajatuksistaan on myös tärkeä puhua jonkun turvallisen aikuisen kanssa, jotta niitä ei tarvitse kannatella yksin. Kuka voisi sinulla olla sellainen läheinen aikuinen, kenen kanssa juttelu voisi tuoda sinulla edes vähän helpotusta ajatuksiisi? Myös koululla omista huolistaan voi jutella esimerkiksi opettajan tai koulukuraattorin kanssa.

Meillä Nuortennetissä on myös ilmainen Lasten ja nuorten puhelin (p. 116 111) sekä chat ja nettikirjepalvelu: https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/ Palveluissamme pystyt anonyymisti juttelemaan ihan mistä aiheesta tahansa.

Ystävällisin terveisin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: Venäjä ja sota

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top