Siirry sisältöön
Ahdistunut

oon 010 tyttö ja tuntuu että en oikeen jaksa enää. Tässä viikon päästä ois 13-vuotis synttärit mutta ei oo yhtään juhlamieltä. Mua on ahdistanu jo kauvan ihan hirveäsi ja suutun jopa mun parhaille kavereille ihan helposti ja tuntuu et niitä ei kiinnosta. Mulla on aika huono itsehillintä, joten kun suutun on ihan yleistä että käyn jonkun kimppuun. En tietenkää halua satuttaa muita joten satutan itteäni, syynä ei ole ahdistus tai vastaava, siitä tulee paha olo ja paha mieli, mutta ainoa tapa millä puran mun suuttumuksen on joko et raavin mun kaverin käden arville, tai omani. Onko vinkkejä miten saan itsehillinnän taas ruotuun?

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei!

Kiitos viestistäsi. Harmi, että olet ollut pitkään ahdistunut ja sinusta tuntuu, että suutut helposti. Osaatko sanoa jotain syytä, miksi sinua ahdistaa tai mitkä asiat sinua useimmiten suututtavat? Jos sinua kohdellaan huonosti tai lähipiirissäsi on hyvin negatiivisesti käyttäytyviä ihmisiä, ei ole ihme että voit huonosti.

Aina ahdistukselle tai vihalle ei tunnu löytyvän syytä ja sekin on ihan ok. Murrosikään kuuluu myös tunteiden ailahtelu sekä tietynlainen surumielisyys. Voi olla ahdistavaa, kun tuttu lapsuus on takana päin eikä tiedä, mitä edessäpäin oikein on.

Erilaiset tunteet ovat kaikki toisaalta ihan ok. Niiden voi antaa tulla ja mennä eikä niitä aina tarvitse ottaa niin vakavasti. Suuttumuksen yllättäessä voit todeta itseksesi, että kylläpä raivostuttaa, ja antaa tunteen sitten mennä ohi. Ei kukaan meistä yleensä kovin kauaa jaksa olla suuttunut.

Toki on hyvä pohtia, mikä meitä suututtaa. Jos joku kohtelee meitä tai läheisiämme huonosti, on ihan hyvä syy pahoittaa siitä mielensä ja pyytää toista ajattelemaan asiaa meidän kannaltamme.

Toivon kovasti, ettet pura suuttumusta itseesi, vaan yrität löytää jonkun toisen keinon päästä sen suurimman tunteen läpi. Jotkut tykkäävät kuunnella musiikkia, joillain auttaa liikunta tai jonkun pehmeän tavaran hakkaaminen. Myös oikein syvään hengittäminen rauhoittaa hermojärjestelmäämme. Eli kun hengität vaikka silmiä kiinni pitäen oikein hitaasti sisään ja ulos esimerkiksi viisi kertaa, sen pitäisi rauhoittaa kehoasi merkittävästi, minkä jälkeen pystyt taas etenemään tilanteessa järjellä ilman, että suuri tunne haittaa tekemistäsi.

Olen sinusta kuitenkin huolissani, sillä ahdistukseen ja itsensä satuttamiseen olisi hyvä hakea aina ammattilaisen apua. Kirjoitat, ettet jaksa enää. Sinun ei tarvitsekaan jaksaa yksin. Toivoisin kovasti, että kävisit kertomassa ahdistuksesta, itsehillinnän puutteesta sekä käsiesi raapimisesta jollekin koulusi ammattilaiselle: terkkarille, kuraattorille tai kouluvalmentajalle. Heidän kanssaan voisit jutella myös tuosta tunteesta, ettei kavereitasi kiinnosta asiasi. Teethän sen? Toivoisin, että voisit taas hyvin ja saisit vähän juhlamieltäkin tuleviin synttäreihin.

Muistathan, että voit aina myös soittaa meille, jos kaipaat juttuseuraa. Numeromme on 116 111 ja meillä voit jutella asioistasi anonyymisti ja maksuttomasti. Meillä on myös chat joka ilta täällä Nuortennetissä.

Halauksin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: viiltely

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top