Voiko laitokseen joutua, jos nukkuu ihan liian vähän?

Väsyttää

Hei, olen 14v tyttö ja mietin, että voiko joutua laitokseen, jos nukkuu liian vähän? Nukun yössä noin 2-4h ja se tekee minusta tosi väsyneen ja masentuneen ja välillä on itsetuhoisia ajatuksia. Ja kyse ei ole siitä, etten saa unta, vaan siitä, että en ehdi nukkua tarpeeksi. Aloitan läksyt usein vasta illalla, mikä viivästyttää nukkumaanmenoa, koska ei ole motivaatiota tehdä niitä aiemmin päivällä. Iltaisin olen myös kännykällä, enkä vain yksinkertaisesti pysty olla katsomatta sitä, mikä viivästyttää. Vanhempani yrittävät saada minut aiemmin nukkumaan, mutta se ei kovin hyvin onnistu. Eli voinko joutua laitokseen, jos ajatellaan, etten osaa pitää huolta itsestäni?

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei,

Kiitos viestistäsi!

Pohdit, että voitko joutua laitokseen, jos nukut liian vähän. Kerroit, että nukut yössä vähän ja se aiheuttaa sinussa väsymystä, masennuksen oireita ja itsetuhoisia ajatuksia. Väsynyt olo usein vaikuttaakin omaan mielialaan ja silloin voi olla vaikea tuntea positiivisia tunteita. Unta olisi tärkeä saada riittävästi ja silloin usein mielikin voi tuntua paremmalta. Mainitsit myös, että kyse ei ole siitä, ettetkö saisi unta, vaan siitä, ettet ehdi nukkumaan. Aloitat usein läksyjen tekemisen vasta illalla ja vietät aikaa myös puhelimella.

Kerroit, että vanhempasi ovat yrittäneet saada sinua aikaisemmin nukkumaan, mutta se ei ole oikein onnistunut. Ovatko vanhempasi yrittäneet tukea sinua jo päivällä läksyjen tekemisessä tai illalla puhelimen käytön rajaamisessa? Joskus motivaatiota asioiden parantamiselle voi olla vaikea löytää itse ja silloin siihen voi tarvita jonkun toisen tukea. Sinun ei tarvitse yksin pitää huolta itsestäsi, vaan vanhempien tehtävänä on olla tukenasi.

Kysyit, voitko joutua laitokseen, jos ajatellaan, että et osaa pitää huolta itsestäsi. Haluan tähän ihan ensin sanoa, että sinun ei tarvitse yksin osata pitää huolta itsestäsi, vaan vanhempien tai muiden aikuisten tehtävänä on olla tukenasi. Laitos on aina vasta viimesijainen keino, jos mikään muu tuki ei ole ollut riittävää. Jos sinusta tehtäisiin lastensuojeluilmoitus tämän takia, niin aina ensin pohdittaisiin, millä muilla keinoilla sinua ja vanhempiasi voidaan auttaa.

Oletko ajatellut, että voisit ottaa tämän asian puheeksi vanhempiesi kanssa? Voisitteko yhdessä pohtia, millä tavoilla he voisivat tukea sinua, jotta saisit riittävästi unta? Myös omista masennuksen tunteista ja itsetuhoisista ajatuksista on tärkeä puhua jonkun turvallisen aikuisen kanssa, jotta sinun ei tarvitsisi kantaa niitä tunteita yksin.

Nukkumisesta sekä masentuneesta olosta ja itsetuhoisista ajatuksista on aina hyvä jutella myös kouluterveydenhoitajan tai -kuraattorin kanssa. He ovat koululla teitä oppilaita varten ja he osaavat ammattinsa puolesta miettiä, millä keinoin sinua voitaisiin tukea kaikista parhaiten.

Meillä Nuortennetissä on myös ilmainen Lasten ja nuorten puhelin (p. 116 111) sekä chat ja nettikirjepalvelu: https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/ Palveluissamme pystyt anonyymisti juttelemaan ihan mistä aiheesta tahansa.

Lämpimin terveisin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: Voiko laitokseen joutua, jos nukkuu ihan liian vähän?

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.