Siirry sisältöön
Se joka haluaisi olla laiha

Hei! Ymmärrän ajatuksesi, en itsekään syö ja ruokahalu on laskenut, en uskalla kertoa kellekään, koska pelkään että ne pakottaa mut syömään ja en saa olla laiha. En jaksaisi olla näin lihava vaan laiha ja onnelinen. Olet varmasti kaunis juuri noin, mutta minä en…..olen vain lihava…..pallo, jota kaikki vihaa.

Ajatus tuosta voi johtua sittä että minua kutsutaan: ”palleroksi” ja kerran jopa sanottu ”lihapullaksi”, koska mulla on isompi maha kun rantapalllo. Haluan olla laiha, mutta pelkään että sairastun syömishäiriöön. En halua saada lisää painoa vaan ainoastaan laihtua…..miten saan itseni tyytyväiseksi omaan kehoon? Haluan olla tyytyväinen itseeni. Mitä teen?

[tämä viesti on siirretty ketjusta Laihduttaminen Päivystäjä mukana keskustelussa -palstalle]

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei!

Hyvä että kirjoitit. Voi olla tosi raskasta tuntea olonsa koko ajan jollain tavalla vääränlaiseksi. Olen myös tosi pahoillani siitä, että sinua on kutsuttu pilkkaavilla nimityksillä. On tosi harmillista, etteivät ihmiset ymmärrä, miten suurta hallaa he voivat sanoillaan aiheuttaa. Tuo pilkkaaminen olisi tärkeää saada loppumaan välittömästi. Jos pilkkaajat eivät usko sinua, kerro siitä jollekin aikuiselle. (Ja tarpeen mukaan niin monta kertaa ennen kun tuollainen huono käytös loppuu kokonaan.)

Miten saisit ajatukset pois kehostasi ja voisit ajatella enemmän kaikkea sitä hyvää, mitä sinussa on? Voimme nimittäin ohjailla ajatuksiamme toiseen suuntaan tietoisesti, jos havaitsemme, että päässämme pyörii meitä vahingoittavia ajatuksia. Pystyisitkö keksimään itsestäsi 10 pientä tai suurta kivaa asiaa? Tai voisitko tehdä sellaisen harjoituksen kavereittesi kanssa, että sanoisitte jokaisesta vaikka 3-5 mukavaa asiaa? Ne voivat olla sellaisia, miksi toisen kanssa on mukava olla, mitä kadehtii toisessa, missä toinen on hyvä tai mikä tekee toisesta hyvän kaverin. Aina kun ikävät ajatukset itsestäsi valtaavat mielen, voisit palata niihin kaikkiin ihaniin asioihin itsessäsi, joita joko itse tai kaverisi sinussa sanovat olevan. Mitä kuulostaa?

On totta, että syömishäiriöön sairastumista kannattaa välttää ja tehdä sellaisia asioita, jotka saavat sinut tuntemaan olosi hyväksi omassa kehossasi. Jos teet jotain fyysistä, voit kiittää kehoasi, miten hyvin se toimi ja teki, mitä siltä pyysit. Tai jos lepäät, voit ajatella että pidät kehostasi nyt hyvää huolta. Jos käyt suihkussa tai rasvaat itseäsi, voit ajatella, että huollat ja hoivaat kehoasi, jotta se jaksaa taas hyvin seuraavan päivän.

Syömishäiriöt ovat tosi vakavia psyykkisiä sairauksia, joten aina kun huomaat ajattelevasi jotain sellaista, että kehosi ei ole hyvä tai ruoka on pahaista, niin pane tuo ajatus merkille ja mieti, että se oli höpsö ajatus, joka yrittää vahingoittaa sinua, mutta sinäpä olet fiksumpi etkä piittaa siitä ajatuksesta, vaan annat sen mennä omia menojaan. Ajatuksia tulee ja menee eikä niitä aina kannata ottaa tosissaan.

Muista siis, että olet muutakin kuin kehosi. Se on vain yksi osa sinua ja auttaa sinua tekemään kaikkia kivoja asioita. Sen lisäksi sinussa on oma, ainutlaatuinen persoonallisuutesi, luonteesi kaikkine luonteenpiirteinesi, äänesi ja naurusi, kaikki taidot, jota olet kehittänyt tähän ikään asti ja paljon muuta! Jos kysyisit kavereiltasi, miksi he pitävät sinusta, kukaan tuskin sanoo olevansa kanssasi ulkonäkösi vuoksi, vai mitä? Vai valitsetko sinä kaverisi sen mukaan, miltä he näyttävät vai sen mukaan, millaisia ystäviä he ovat tai miten he kohtelevat muita ihmisiä?

Syömishäiriöön viittaavat ajatukset kannattaa aina ottaa vakavasti. Olisinkin tosi iloinen, jos varaisit terkkarilta ajan ja kertoisit hänelle, että et ole tyytyväinen kehoosi ja se häiritsee sinua. Kerro myös noista tilanteista, jolloin sinua on pilkattu. Hän kyllä tietää, mitä seuraavaksi olisi hyvä tehdä. On tosi tärkeää, että kirjoitit asiasta nyt ennen kun tilanne on yhtään huonompi. Hyvä sinä!

Pidä huolta itsestäsi!

Lämpimin terveisin
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: VS: Laihduttaminen

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top