Siirry sisältöön
Joku vaan

Mä oon tosi nuori vielä. Mä en enään yksinkertaisesti jaksa. Mä käyn koulupsykologilla koska epäilin masennusta. Oon käynyt siellä jo monesti, eikä se auta mua mitenkään. Mä en jaksa enää nousta aamulla sängystä tai syödä. Mä oon ollut koulusta niin paljon pois että joudun ylimääräiseen arviointi keskusteluun lääkärin, psykologin ja opettajan kanssa. Aamulla mä myöhästyn koulusta tai en mene sinne ollenkaan. En tunne enään mitään, surua tai iloa, enkä tykkää siitä yhtään. Arki ei enää suju, ja oon puoli unessa tai väsynyt koko päivän. Samaa on jatkunut koko vuoden jaksoittain. Mä en tiedä mitä tehdä tai mistä saan kunnon apua.
T. 13v tyttö

[Tämä viesti on siirretty ketjusta ”Mitä tehdä kun ei enään vaan jaksa?” Päivystäjä mukana keskustelussa-palstalle]

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei!

Hyvä, että kirjoitit asiasta. Olen tosi pahoillani, että voit nyt noin huonosti etkä jaksa suoriutua arjen toiminnoista. Se kertoo siitä, että et ole nyt kunnossa. Osaat kuitenkin sanottaa tilannettasi tosi hyvin, mikä on todella tärkeää!

On hyvä, että käyt koulupsykologilla. Oletko kertonut siellä noista kaikista asioista, joista kirjoitit tänne? Kuulostaa siltä, että aikuiset lähelläsi ovat jossain määrin tietoisia tilanteestasi ja huolissaan sinusta, koska ovat suunnittelemassa tuota yhteistä keskustelua. On hyvä, että siellä on eri ammattikunnan edustajia, jotta he voivat yhdessä sinun kanssasi miettiä, mikä auttaisi sinua tässä tilanteessa parhaiten. Jokaisella on siellä oma tehtävänsä auttaa sinua omalta osaltaan. Uskon, että he kaikki haluavat sinun parastasi ja että he kaikki tekevät töitä sen eteen, että tulisit taas joku päivä kuntoon.

Se, kuinka paljon tarvitset apua kulloinkin, vaihtelee. Jos koet, että olet nyt aiempaa huonommassa kunnossa ja tarvitset enemmän apua, kerro se jollekin heistä. Sinä tiedät parhaiten, kuinka voit ja mitä kaipaat. Jos sinun on vaikea sanoa niitä ääneen, voit hyvin vaikka kirjoittaa niitä lapulle tai vaikka sähköpostiin/wilma-viestiin, jonka lähetät jollekin heistä. Pääasia on, että tulet kuulluksi ja he tietävät, mikä on tällä hetkellä vointisi.

Uskon, että tulet saamaan apua ja tulet vielä voimaan hyvin. Jokaisella on elämässään huonompia kausia, mutta muiden avulla ja ajan kanssa ne menevät aina ohi, usko siihen. Joskus parantumiseen menee aikaa, sillä mielen pulmat eivät usein helpotu yhtä nopeasti kuin fyysiset vaivat. Mutta onneksi niihin on olemassa apua ja kuulostaa siltä, että sinulla on siellä onneksi monta aikuista auttamassa sinua.

Toivon sinulle parempaa vointia ja kaikkea hyvää!

Halauksin,
Lasten- ja nuortenpuhelimen ja chatin päivystäj

Vastaa aiheeseen: VS: Mitä tehdä kun ei enään vaan jaksa?

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top