Siirry sisältöön
I’ll die soon, if this all continues!

Mun vanhemmat on ihan hirveitä!! Aina ne valehtelee mulle, on epäreiluja mua kohtaan (syinä: ”oot liian nuori”, ”katotaa sit myöhemmin”, ”sä sait jo sellasen” (en oo saanu), ”no katotaa sit joskus” (en tuu koskaan saamaan) tai ei mikään (ne ei itekkään keksi järkevää, mut haluu vaa kiusata mua.) tekee mulle ehtoja (esim. ”saat sen sit, ku eka teet tän jutun.”,”voidaan mennä sit, ku eka oot tehny nää jutut.” ja sit kuitenki: ”oho, ei nyt kerkeekkään, sori.”, ”ne onkin jo syöty, et nyt saakkaan.” tai ”et nyt voikkaa, ku lähetään jo sinne.” ja noin käy lähes aina, oikeesti tosi usein.) tai satuttaa mua yms. (mun iskä aina satuttaa mua. Se on niiku mun äitin ”kätyri”, joka tulee aina ku äiti käskee ja satuttaa mua fyysisesti sekä henkisesti ihan hirveesti. Joskus se sit myöhemmin pyys anteeks, mut ei enää, kai se nykyään luulee, et se on okei juttu tehä. Kerran ku olin puhelimel ja ne käski mun mennä suihkuun, ni sanoin että ihan kohta. Sit olin just menossa oikeesti, ku äiti alkaa taas valittaa jotai, suutun ja haukun sitä KERRAN, sitte isi rupee satuttaa mua ja mua sattuu ihan hirveesti, säikähdän, huudan niille jotain koska oon nii säikähtäny ja vihanen yms ja juoksen sinne suihkuun. Ja silti sain seuraavana päivänä rangaistuksen ja äiti valitti kui hirveetä mun käytös oli ollu edellisenä päivänä. Jaa, eli se oli mun vika, mä tein kaiken väärin ja isi ei mitään, isi saa satuttaa mua niin paljon ku haluaa eikä edes tarvii pyytää anteeks??!! Selvä, okei.) Mulla menee hermo niihin!! Oon sanonu niillekkin tästä, et mitä ne tekee väärin, mut ei ne ymmärrä ja kuuntele mua: ”Kuka se tässä nyt väärin tekee!” ja ”Kehtaatkii haukkua meitä! Ei me olla tehty mitään!” yms saan aina vastaukseks. En oikeesti jaksa enää tätä, että mä muka teen kaiken aina väärin yms! Ja et ne saa huutaa, pelotella ja satuttaa mua! Mulla on monta kertaa jo menny hermo, ni siks oon vaa huutanu ja haukkunu niitä tosta niitten toiminnasta yms, mut saan sina vaan tosi isot ja ärsyttävät rangaistukset ja kuulen ku ne mun seläntaksna valittaa ja puhuu musta. Ei oo yhtään kivaa. Oikeesti. Mitä mun pitäis tehä? Aina vaan kestää tota, et ne valittaa, asettaa ehtoja ja rangaistuksia, käskee mua tekemään kaiken mitä ne haluaa ja aina ku mä haluun jotai, ni ikinä en sitä saa ja siihenkin vaan sanotaan ”Älä valehtele! Ainahan sä saat kaiken!!” yms. En vaa jaksa enää. Onneks tääl on tämmönen keskustelu, ni pääsin vihdoin purkautuu jollekki, en oo uskaltanu kertoo/kirjottaa ennen tästä muualle, ku omaan päiväkirjaan ja sinnekin vaa harvoin jaksan ja lyhyesti kirjotan. Toivottavasti te vastaisitte tähän ja auttaisittr mua. Kiitos ja moikka. 😭

[tämä viesti on siirretty ketjusta vanhempien huutaminen Päivystäjä mukana keskustelussa -palstalle]

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei!

Hienoa, että kirjoitit tilanteestasi. Olen tosi pahoillani, että koet saavasi kotonasi epäreilua kohtelua ja lisäksi sinua myös satutetaan. Se ei ole oikein, niin kuin itsekin aivan oikein totesit. Sinulla pitäisi olla kotona aina turvallinen olo ja tunne siitä, että vanhempasi ovat sinun puolellasi ja pitävät huolta hyvinvoinnistasi ja siitä, että sinulla on kaikki hyvin.

Olisi tosi tärkeää, että tunnelma kotona saataisiin muuttumaan, satuttaminen loppumaan ja vanhemmat näkemään tilanteen sinun kannaltasi. Lasten säännönmukaista kaltoinkohtelua ei voi selittää aikuisten stressillä tai väsymyksellä, vaikka se silloin tällöin aiheuttaisikin ylilyöntejä. Niistäkin pitäisi aikuisen aina myöhemmin pyytää anteeksi ja pyrkiä jatkossa parempaan tunteidensäätelyyn väsymyksestä tai stressistä huolimatta.

On todella hienoa, että olet yrittänyt puhua tästä heille itse. Kehotan sinua yrittämään sitä vielä kertaalleen joskus, kun on rauhallinen hetki eikä mikään riita ole käynnissä. Voit vaikka sanoa, että koet, että sinua kohdellaan epäoikeudenmukaisesti ja kertoa, millaisia muutoksia toivot. Jos haluat, voit vaikka näyttää heille kirjoittamasi tekstin ja tämän vastauksen.

Jos keskustelusta ei tule mitään tai he eivät tunnu ymmärtävän, kuinka paljon tilanne kotona sinua kuormittaa ja kuinka paljon siitä kärsit, olisi hyvä saada joku toinen aikuinen puolellesi ja kertomaan vanhemmillesi siitä, miltä sinusta tuntuu. Onko sinulla esimerkiksi isovanhempaa tai kummia, jolle voisit kertoa siitä, miten sinua kohdellaan ja pyytää heitä auttamaan sinua? Sekä epäreilu kohtelu että erityisesti sinun satuttamisesi täytyy saada loppumaan.

Jos lähipiiristä ei löydy ketään sopivaa, kehotan sinua kertomaan asiasta koulusi terkkarille tai kuraattorille vielä ennen koulun loppua. He voivat ottaa kotiisi yhteyttä ja keskustella vanhempiesi kanssa. Myös tuosta satuttamisesta täytyisi ehdottomasti kertoa, jotta se saataisiin loppumaan heti.

Myös me täällä Lasten ja nuorten puhelimessa ja chatissa autamme sinua mielellämme. Voit soittaa meille joka päivä numeroon 116 111 (puhelu on maksuton) tai tulla chattiin juttelemaan. Jos haluat, voimme tehdä sinusta lastensuojeluilmoituksen tuon fyysisen kaltoinkohtelun perusteella. (Siinä tapauksessa sinun täytyy tietenkin kertoa meille nimesi ja yhteystietosi.) Sen jälkeen lastensuojelusta otetaan perheeseesi yhteyttä ja jokaista teitä jututetaan erikseen. He auttavat vanhempiasi toimimaan niin, että sinulla on jatkossa turvallista olla kotona eikä sinun tarvitse pelätä tulevasi satutetuksi.

On tosi hienoa, että et ole jäänyt yksin, vaan haluat parannusta tilanteeseesi. Tarvitset nyt jonkun aikuisen apua. Ansaitset saada kotona rakkautta, turvaa ja huolenpitoa. Olet tärkeä!

Kaikkea hyvää ja kaunista kesää sinulle
toivottaa
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: VS: vanhempien huutaminen

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top