Siirry sisältöön
ahistaa

Oon kyl menossa vasta lukion ekalle että sinäänsä tää on vielä iha turha huoli mut mua ahdistaa silti se et mitä jos en saa wanhoihin paria. En ite uskaltais ikinä pyytää ketään, ja en todellakaan usko että joku pyytäis mua. Ehkä uskaltaisin pyytää tyyliin viestillä mut en todellakaan kasvotusten, ja viestilläkin en varmaan sanoisi suoraan vaan alkaisin vaan puhua wanhoista että jos se siitä saisi idean pyytää mua ensin.
Ja en myös tiedä et milloin se pari pitäis olla löydettynä. Jo ekalla? Ekan ja tokan välisenä kesälomana? Vai pystyykö vielä tokalla saamaan paria? Mulle ei ole sinäänsä väliä tanssisinks edes tytön vai pojan kanssa, kunha vaan jonkun saisin ku kuitenkin mun koko suku odottaa että tanssin wanhat.
Ajattelin että jos kukaan ei kysy mua niin sitten voisin varmaan mennä mun parhaan kaverin kanssa jos sekään ei ole paria saanut, mutta oon jo vähän ehdotellu sille et voitaisi mennä yhessä jos ei saada pareja, niin se sanoi että se kyllä pyytää jotain sen vanhaa luokkalaista jos ei saa meidän vuosikurssilta paria. (Se on siis menossa nyt vaihtoon, ja kun se tulee takaisin niin se käy täällä tokan vuoden ns ”uusiksi” eli kaikki sen entiset luokkalaiset on silloin abeja).
Ja jos en saa paria siihen tanssikurssimikäliehen menessä missä harjoitellaan niitä wanhojen tansseja, niin sit en varmaan mene ollenkaan, koska tiedän että jos ei saa paria niin sit kai opet laittaa sut pakosti vaan jonkun kanssa, ja en haluais sitä koska peruskoulussa meil oli tanssia välil liikassa, ja silloin ope laittoi pakolliset parit ja muistan edelleen miten jokanen pari joka joutui tanssimaan mun kanssa käyttäytyi ihan kuin mä olisin pahin mahdollinen vaihtoehto maanpäällä, enkä haluu sitä samaa wanhoissa.
Eli suoraan sanoen mua ahdistaa ihan sikana, kun en ikinä uskaltais pyytää ketään ite ja jos kukaan ei pyydä mua niin en varmaan mene vaikka haluisin kyllä mennä ja sit vielä kun kaikki odottaa mun menevän niin sekin ahdistaa.

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei!

Hyvä, kun kirjoitit! Vaikka Wanhojen tansseihin on vielä hetki aikaa, niin ymmärrän, että se voi olla mielessä jo nyt. Uskon, että et ole tämän huolen kanssa yksin – varmasti moni lukiolainen pohtii tai on pohtinut saavatko parin tansseihin vai ei. Ymmärrän myös, että tämä voi ahdistaa ja painaa mieltä, varsinkin, jos muilla ihmisillä on vielä odotuksia siitä, että tanssit Wanhojen tanssit. Vaikka muiden odotuksia voi olla vaikea jättää huomioimatta, niin toivon, että osallistut Wanhoihin nimenomaan omasta halustasi.

Pariksi pyytäminen voi varmasti tuntua jännittävältä, joten ymmärrän, että sinusta tuntuu siltä, että et kasvotusten uskaltaisi pyytää. Viestillä pyytäminen on ihan yhtä hyvä vaihtoehto, jos kasvotusten kysyminen tuntuu vaikealta. Tuohan voisi ollakin hyvä tapa aloittaa keskustelu, että alkaisi ensin yleisesti puhumaan Wanhoista. Jos sitä sitten rohkaistuisikin kysymään ihan suoraan alun jutustelun jälkeen. Ja tiedä vaikka se toinen ehtisikin kysyä ensin. Joskus voi käydä niin, että toinen ei syystä tai toisesta halua/pysty tulla pariksi ja siihenkin on hyvä henkisesti valmistautua. Torjutuksi tuleminen saattaa tuntua kurjalta aluksi, mutta se olo kyllä menee ohi. Sitä ei kuitenkaan voi ikinä tietää, olisiko joku halukas pariksi, jos ei kysy. Ja jos ensimmäinen ei suostuisikaan, niin joku toinen voi hyvinkin vielä suostua. Tuokin on jo tosi hieno alku, että olet kysellyt parhaalta kaveriltasi, vaikka hänellä onkin muita suunnitelmia.

Sinulla on ollut yläasteella tosi kurjan kuuloisia kokemuksia tanssiparien ikävästä suhtautumisesta sinuun. Olen tosi pahoillani, että olet joutunut kokemaan tuollaista ja ikinä ei saisi käyttäytyä toista kohtaan niin, että toiselle tulee siitä ikävä olo. Tuo heidän käytöksensä kertoo enemmän heistä kuin sinusta. Usein kiusaamisen ja ikävän käytöksen takana voi olla jotakin omaa pahaa oloa, joka sitten purkaantuu muihin ihmisiin. Sinussa ei ole ollut mitään vikaa. Toivon todella, että et joutuisi Wanhojen tanssikurssilla kohtaamaan tuollaista ja parhaimmillaan tuo kurssi voisi ollakin tosi hyvä kokemus ja saisitkin itsellesi parin. Ymmärrän kuitenkin, että nämä kokemukset vaikuttavat edelleen ja Wanhojen tanssikurssille meneminen tuntuu vaikealta ajatukselta.

En osaa sanoa, milloin pari olisi hyvä olla löydettynä, mutta luulen, että sinun ei tarvitse kiirehtiä asiaa nyt ensimmäisenä vuotena. Tunnetko ketään, joka olisi jo käynyt Wanhojen tanssit ja osaisi kertoa omia kokemuksiaan? Uskon, että lukion opettajat mielellään vastaavat myös kysymyksiin.

Toivoisin, että voisit vielä jutella näistä ajatuksista jonkun oman läheisen aikuisen kanssa. Ehkä voisitte yhdessä miettiä keinoja, millä tavalla voisit kysyä jotakin pariksesi. Toivon myös, että voisit käsitellä noita menneitä ikäviä kokemuksia jonkun kanssa. Koulujen alettua voit myös jutella näistä ajatuksista jonkun opettajan kanssa tai esimerkiksi varata ajan kuraattorille. Voi myös olla, että moni lukiokaveri saattaa jakaa samankaltaisia ajatuksia ja huolia, joten toivon, että saisit asian pohdintaan myös vertaistukea.

Meillä Nuortennetissä on myös ilmainen Lasten ja nuorten puhelin (p. 116 111) sekä chat ja nettikirjepalvelu: https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/ Palveluissamme pystyt anonyymisti juttelemaan ihan mistä aiheesta tahansa.

Mukavaa kesää ja paljon tsemppiä lukion aloitukseen syksyllä!

Lämpimin terveisin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Lukiolainen

Moi! Monissa lukioissa kannattaa paria kysellä jo 1. vuoden aikana, sillä moni muukin tekee niin. 2. vuonna pareja on huomattavasti vähemmän tarjoolla, mutta silloin voi kysyä pariksi myös 1. vuonna olevaa lukiolaista. Monissa lukioissa ekoihin wanhojen treeneihin voi myös mennä parittomana, jolloin parittomat yhdistyvät pareiksi. Se voi olla hyvä vaihtoehto, jos ei itse uskalla kysyä. Voit myös kysyä kavereitasi tanssipariksi.

Lukion 2. vuoden opiskelija

Itselläni ei ole vieläkään paria. Meillä on lukiossa käytäntö, että jokainen saa parin joka kurssille tulee. Jos ei sellaista itse muodosta ennen kurssia, niitä muodostetaan kurssin alettua.

Vastaa aiheeseen: Wanhat

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top