Siirry sisältöön
Tavrissprite

Mun yksi kaveri on tässä nyt [osa tekstistä poistettu] jo about luulisin yli puoli vuotta (ainakin mun omien tietiojeni mukaan) ja tarvitsisin apua/vinkkejä miten voisin saada hänet vähentämään. Olen koittanut saada häntä puhumaan vanhemmilleen tai saamaan apua jostain, mutta hän ei halua kertoa vanhemmillee koska ’ei halua huolestuttaa heitä’ eikä hän halua etsiä apua koska sanoo pärjäävänsä yksin… hänellä oli tässä taukoa nyt vähän aikaa mutta viime yönä se sitten meni sinne. Olen huolissani hänestä enkä tiedä mitä tehdä, yritän puhua hänelle ja koitan olla lähellä häntä ja tukea, mutta asiaa ns. pahentaa se että hän on ihastunut minuun ja tunnen itseni välillä ahdistuneeksi hänen seurassaan kun yritän auttaa häntä. Jos jollain on vinkkejä tai jotain sinnepäin miten voisin saada hänet vähentämään, olen paljon kuin iloisempi kuulemaan :)

MLL ylläpito

Hei,

Kiitos viestistäsi. Hienoa, että kaverillasi on sinunlainen ystävä. Ystävät voivat tukea kavereitaan johonkin saakka, mutta tässä asiassa, josta kirjoitit, olisi tosiaan tärkeää saada kaverillesi aikuisten tukea. Hienoa, että olet yrittänyt saada hänet puhumaan vanhemmilleen. Kaverisi sanoo, ettei halua huolestuttaa vanhempiaan ja tämä usein onkin syynä, miksi vanhemmille on niin vaikea kertoa omista huolistaan. Kuitenkin vanhemmat ovat sitä varten, että voisivat olla tukemassa lapsiaan näiden eri vaiheissa. Voitte yhdessä miettiä mikä kertomisessa erityisesti jännittää ja mitähän siitä voisi seurata, jos kaverisi kertoisi olostaan.

Ymmärrän hyvin, että ihastumiskuvio tuo tähän tilanteeseen omanlaisen paineen. Asiat ja tunteet selviävät kyllä ajan kanssa. On myös hyvin normaalia, että kun auttaa toista, voi oma olo tulla välillä ahdistuneeksi, jos toinenkin on ahdistunut. Tämänkin vuoksi oli hienoa, että otit meihin yhteyttä. Sinun ei tarvitse yksin kantaa huolta kaveristasi, vaan me aikuiset voimme auttaa teitä molempia.

Kerroit myös, että kaverisi on sanonut pärjäävänsä itsekseen. Ajattelen kuitenkin niin, että kaverisi toiminta voi kertoa siitä, että hänellä on paha olla ja se olisi tärkeää päästä purkamaan aikuiselle.

Voitte myös yhdessä miettiä, kuka aikuinen voisi olla sellainen, jolle kaverisi voisi jutella. Voisiko se olla vaikkapa sinun vanhempasi tai esim. koulun terveydenhoitaja? Sinä tai kaverisi voitte myös soittaa meille Lasten ja nuorten puhelimeen numeroon 116 111, joka on auki arkisin klo 14-20 ja viikonloppuisin klo 17-20 (puhelu on maksuton ja luottamuksellinen) tai kirjoittaa MLL:n Lasten ja nuorten nettikirjepalveluun (www.mll.fi/nuortennetti). Kirjeeseen saa henkilökohtaisen vastauksen luotettavalta aikuiselta. Voitte myös chatata kanssamme ma-ke klo 17-20. Autamme mielellämme ja voimme myös sinun kanssasi miettiä, miten tukea kaveria.

Myös sinun on tärkeää saada tukea itsellesi. Kaverin salaisuuden pitäminen itsellään voi olla raskasta ja minusta olikin upeaa, että kirjoitit rohkeasti tänne meille. Voit olla meihin yhteydessä myös uudestaan, haluamme olla tukemassa myös sinua ja voimme sitten tarkemmin miettiä, mitä tehdä. Voit myös miettiä, voisitko itse puhua omille vanhemmillesi kaverisi tilanteesta ja pystyisivätkö sinun vanhempasi auttamaan kaveriasi. Tapoja on monia ja tärkeintä, ettette kumpikaan jää yksin huolen kanssa. Tsemppivoimia sinne!

Vastaa aiheeseen: xxxx kaveri…

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top