Siirry sisältöön
Perhonen

Siis mulla on pari parasta kaveria, joiden kanssa oon aina välkällä. Mua vähän ärsyttää, kun ne koko ajan hehkuttaa yläkoulua ”parhaana paikkana”. Ne ajattelee, etteivät enää koskaa ole vanhojen kavereiden kanssa, ja että ne aloittaa ”uuden elämän”. Tämä ärsyttää mua, ja lisäksi haluan kovasti toisen niistä mun luokalle. Meillä oli koulussa sellainen lomake, ja mä laitoin sen kaveritoiveisiin. En ole uskaltanut kertoa asiasta kyseiselle kaverille, koska hän on sanonut ettei häntä yhtään kiinnosta kuka tulee kanssaan luokalle. Tämä harmittaa ja ahdistaa, koska en selviä jos se ei ole mun kanssa yläkouluss! Mua ahdistaa uudet kaverisuhteet, ja lisäksi meillä on paljon kivoja yhteisiä juttuja. Sori kun en osannut oikein selittää😅

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei Perhonen,

Kiitos viestistäsi! Mielestäni selitit asiasi oikein hyvin ja selkeästi! 😊

Kuulostaa siltä, että taidatte kavereidenne kanssa ajatella yläkouluun siirtymisestä ja vanhoista kavereista aika eri tavalla. On hyvin ymmärrettävää ja luonnollista, että toivoisi vanhoja kavereita samalle luokalle. Tutut kaverit voivat tuoda uudessa ympäristössä turvaa itselle ja se voi tuntua kurjalta, jos hyvä kaveri joutuukin toiselle luokalle.

Tämä kaverisi taitaa olla sinulle tärkeä – laitoithan hänet kaveritoiveeseenkin. Ymmärrän, että kaverisi sanomiset tulevasta harmittavat ja ahdistavat, koska hän tuntuu ajattelevan kovin eri tavalla. Ymmärrän myös, että omia ajatuksia ei aina välttämättä uskalla tai kehtaa kertoa ääneen, jos toinen ajattelee eri tavalla. Miltä sinusta kuitenkin tuntuisi kertoa kaverillesi, että sinusta tuntuisi mukavalta, jos luokallasi olisi tuttu kaveri? Joskus voi olla myös tärkeää sanoa ääneen, että mielestäsi teillä on paljon kivoja yhteisiä juttuja ja tuntuisi kurjalta, jos ne jäisivät pois.

Ymmärrän myös hyvin, että uudet kaverisuhteet ahdistavat ja onkin hyvin luonnollista jännittää uuteen kouluun siirtymistä. Uusiin ihmisiin tutustuminen voi olla todella jännittävää ja aiheuttaa ahdistustakin. Uudella luokalla voikin olla joku, josta voi tulla hyvä kaveri juuri sinulle. Varmasti moni tulevan uuden luokkasi oppilas tällä hetkellä kovasti jännittää, millaisia uusia luokkakavereita tulee saamaan.

Yläkouluun siirtyminen ja kaveriasiat ovat isoja asioita yksin pohdittavaksi ja päässä voi pyöriä monenlaisia tunteita ja ajatuksia. Olisikin tärkeää, että näiden ajatusten kanssa ei jäisi yksin. Voisitko ajatella juttelevasi vielä läheisen aikuisen kanssa? Joskus se voi jo hieman keventää mieltä, jos saa purkaa ajatuksiaan läheiselle.

Meillä Nuortennetissä on myös ilmainen Lasten ja nuorten puhelin (p. 116 111) sekä chat ja nettikirjepalvelu: https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/ Palveluissamme pystyt anonyymisti juttelemaan ihan mistä aiheesta tahansa.

Paljon voimia tulevaan!

Keväisin terveisin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: Yläkoulu ahdistaa

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top