Siirry sisältöön
Jokuvain1234

Eli siis… Ystäväni on masentunut ja nykyään keskustelumme riippuu vain hänen voivottelujensa ja minun yritysteni rohkaista häntä, varassa. Hän on ainoa ystäväni joten on todella rankkaa kun ainoa jolle voi puhua, on maassa ja sanoo ettei pysty tekemään mitään eikä mikään kiinnosta.
Hänellä on siis henkilökohtaisia, isojakin syitä miksi on masentunut joita en ala levitellä netissä, mutta rankkaa on hänellä ollut. Käy psykologilla jne mutta ongelmia pukkaa…

Onko mitään keinoja ja vinkkejä mitä pitäisi sanoa ja mitä ei saa sanoa? Olen kokeillut monia keinoja mitä olen googlaillut tms, mutta ei tunnu auttavan ja rehellisesti sanottuna alkaa tarttumaan tuo masentuneisuus itseenkin kun joka päivä sitä surua kuuntelee.

En halua myöskään olla itsekäs ja puhua vain itsestäni mutta en todellakaan halua olla myös masentunut, nimittäin masentuneelta alkaa kohta tuntua ja paljon!
Miten voisin säästää itseni mukana masentumiselta?
Olen puhunut vanhemmilleni ja siskollekin kerron että alkaa pikkuhiljaa inhottamaan tilanne, en halua että ystäväni on masentunut enkä halua itsekään masentua muttakun yrittää rohkaista ja neuvoa parhaansa mukaan että kokeile lenkkiä tai tulisitko käymään, häntä ei kuulema innosta. Kävi vähän aikaa sitten kylässä mutta ei kai innostunut siitäkään…

Rehellisesti sanottuna en vain voi olla olkapäänä kokoajan, en jaksa sitä kokoajan vaikka uskon kyllä että tästä selvitään ja kaikki kääntyy parhain päin, mutta ei tällätavalla.

Hän siis todellakin on ainoa ”juttuseurakaveri” ja paras ystävä kelle pystyi kertomaan kaiken…
Kaikki vinkit ja sun muut otetaan vastaan!

Nimetön

Moi.

Olet todella ystävällinen, kun haluat auttaa ystävääsi. Yleensä lohduttajana toimiessa auttaa se, kun on aidosti läsnä. Sanojen ohella voit tehdä paljon jo kuuntelemalla ja olemalla läsnä. Voit lukea esimerkiksi täältä MLL:n sivuilta ohjeita (esim. tuolta Mistä apua-osiosta) ja soittaa tarvittaessa Lasten- ja nuorten puhelimeen tai rohkaista ystävääsi soittamaan sinne. Olet aivan oikeassa, kun sanot ettet voi olla koko ajan olkapäänä. Voit auttaa ystävääsi, mutta nimenomaan voimiesi mukaan ja aivan yhtä tärkeää on että saat pidettyä oman mielesi raiteilla ja harrastettua myös piristäviä asioita. Näin jaksat myös auttaa häntä, kun huolehdit omasta jaksamisestasi.

Tsemppiä ja halaus! =)

Aloittaja

Hei kiitos!
Arvostan vastaustasi todella paljon ja yritän nyt todella olla läsnä ja kuunnella enemmän mutta samalla sitten pidän itsestänikin huolta.
Koska en ole itse ollut masentunut niin ainahan se on vähän vaikea sanoa että mikä on paras ja huonoin keino auttaa…

Mutta kiitos!! :)

Masentunut

Yhdessäolo auttaa!
Ystäväsi varmasti arvostaa sinua. Toimit erittäin hyvin.
Painota ystävyyssuhteessanne sitä että hän voi kertoa mitä tahansa sinulle ja ehdottaa asioita jotka hän kokisi auttavan hänen tilannettaan.
Sinun täytyy kuitenkin olla myös hiukan itsekäs ja pohtia mitä saat tästä ystävyyssuhteesta. On oikein että ymmärrät ettet voi olla pelkästään olkapäänä. Teidän tulisi viettää hauskaa aikaa yhdessä. Tehkää retkiä jonnekin, toimikaa isommassa porukassa. Omien kokemuksieni perusteella voin sanoa että pahaan oloon auttaa se että viedään pois omalta mukavuudalueelta ja joutuu olemaan yleisillä paikoilla ja porukassa jossa on hauskaa. Tehkää retkiä jonnekin uuteen ympäristöön. Suunnitelkaa yhdessä. Aivan kuin parisuhdetta pitää joskus piristää niin myös ystävyyssuhdetta. Uskalla myös asiallisesti sanoa ystävällesi jos joskus hänen ongelmansa ovat sinulle liikaa. Älä silloin kuitenkaan jätä häntä yksin vaan varmista että kaikki on hyvin.

Vastaa aiheeseen: Ystävän masennus…

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top